Śmietana
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
WEDEL Czekolada mleczna 100 g
WEDELCzekolada mleczna100 g32,90 zł / kg
Przy zakupie 3 szt.Aktywuj promocję
3,29zł/szt.
3,49
Do koszyka
Ważny do 23-09-2021
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
DELMA Margaryna o maślanym smaku 250 g
DELMAMargaryna o maślanym smaku250 g7,96 zł / kg
Super cena
1,992,09
Do koszyka
Ważny do 11-10-2020
1 szt.
12 szt.
Dodaj do ulubionych
MLEKOVITA Bez laktozy Śmietana 18% 200 g
Ważny do 19-08-2020
Dodaj do ulubionych
MLEKOVITA Wypasiona Śmietanka 30% 330 ml
Ważny do 13-01-2021
Dodaj do ulubionych
PRESIDENT Śmietana 30% 200 g
Ważny do 21-08-2020
Dodaj do ulubionych
PRESIDENT Bita śmietana w sprayu 250 g
Ważny do 15-01-2021
Śmietana to produkt spożywczy z grupy produktów nabiałowych, który otrzymywany jest ze śmietanki pochodzącej z górnej warstwy odwirowanego mleka. Śmietany w sklepie Frisco.pl mają różne gramatury i konsystencję. Jedne są bardziej gęste, pozostałe bardziej rzadkie. Poszczególne artykuły różnią się między sobą także smakiem oraz zawartością tłuszczu – część z nich jest słodka, inne mają kwaśny smak.Śmietana kwaśna jest gęstsza, raczej homogenizowana. W sklepie najczęściej występuje z 12% lub 18% zawartością tłuszczu, ale są również inne warianty np. 10%. Śmietany kwaśne wykorzystuje się najczęściej do zup, sałatek lub sosów, ale może być to dodatek do wielu innych potraw – dań głównych i przekąsek. Słodkość śmietanka zawdzięcza nie dodanym cukrom prostym, a pochodzącej naturalnie od mleka – laktozie, zwanej inaczej cukrem mlekowym. Słodka śmietanka podobnie jak kwaśna dostępna jest z różną zawartością tłuszczu. Można nabyć ją również w wersji bardzo tłustej, tj. śmietany kremowej, której zawartość tłuszczu to 30 lub 36%. Najbardziej tłustą śmietankę można ubić i dodać do deserów, np. lodów czy ciast. Osoby posiadające nietolerancję na laktozę, mają do wyboru śmietanę bez laktozy. Zarówno śmietana kwaśna, jak i słodka śmietanka występują w opakowaniach o różnej gramaturze.
Śmietana – z czym ją łączyć? Śmietana bez barwników, aromatów i środków konserwujących to spożywczy produkt nabiałowy, który urozmaici nie jedno danie tradycyjnej kuchni polskiej, jak również śródziemnomorskiej czy orientalnej. Trudno wyobrazić sobie polską mizerię lub meksykańskie tacos bez dodatku śmietany. Można ją dodać do sałatek, surówek, potraw przygotowywanych na gorąco i na zimno. Sprawdzi się także przy zagęszczaniu zupy czy dekoracji deserów.Z kolei słodka śmietanka - doda delikatności, świetnie komponuje się z kawą, deserem lodami, galaretką czy kisielem. Wszystkie produkty nabiałowe jak np. śmietana, śmietana bez laktozy czy śmietana kremowa powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach - czyli w lodówce lub chłodnym miejscu. Informacje na temat zakresu temperatury przechowywania produktu, znajdują się na opakowaniu.Śmietana posiada wiele właściwości podobnych do mleka - zawiera białko zwierzęce wysokiej jakości, wapń i fosfor - czyli minerały, które odpowiadają za budowę kości i zębów. Śmietana jest również źródłem witaminy B12, która dostarcza organizmowi energii. Jako źródło witaminy A, śmietana odpowiada za rozwój funkcji wzrokowych i korzystny wygląd skóry.