Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza to cenne źródła składników odżywczych i kwasów Omega-3. O ich doskonałym wpływie na nasze zdrowie, często wypowiadają się liczni dietetycy. Co jednak zrobić gdy nie mieszkamy blisko morza lub gdy mamy ochotę na coś mniej spotykanego – na przykład ośmiornice? Możemy wówczas sięgnąć po szeroki wybór mrożonek. Mrożone ryby i owoce morza są pyszne i nadal bogate w składniki odżywcze. Zwykle są zamrażane krótko po złowieniu, dzięki czemu nie tracą cennych składników.
W ofercie ryb możemy zaproponować
  • filety z dorsza

  • filety z mintaja

  • solę

  • łososia

  • tuńczyka

  • tilapię

  • gotowe dania z mintaja: filety w panierce z czosnkiem, w panierce z koperkiem oraz w cieście.

Rozmrożone ryby z powodzeniem mogą stać się składnikiem sosów, zup czy zapiekanek. Doprawione ziołami i otoczone panierką będą smacznym dodatkiem do obiadu. W tej formie świetnie nadają się do rybnych burgerów. Z sosem tatarskim, świeżą cebulką i chrupiącą sałatą smakują wyśmienicie. Jeszcze jedną rybną inspiracją jest makaron z sosem śmietanowym i kawałkami łososia. Jeśli odprawimy sos pieprzem cytrynowym, będzie smakował wybornie.
Jeśli mają ochotę na bardziej wykwita kolację proponujemy sięgnąć po krewetki, kalmary, paluszki krabowe, raki, ośmiornice czy najbardziej wykwintne – homary. Homar to najszlachetniejszy gatunek morskiego skorupiaka, dlatego podając go gościom z pewnością zrobimy na nich wielkie wrażenie.