Sery
1 szt.
24 szt.
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
RED BULL Napój energetyczny pobudzający 250 ml
Ważny do 17-03-2022
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
MARKS & SPENCER Ciastka pszenne w mlecznej czekoladzie 300 g
Ważny do 14-10-2020
Ważny do 21-08-2020


Na stole, podczas śniadania czy kolacji, w niemal każdym polskim domu królują sery i twarogi. Łączą się one doskonale z pieczywem zarówno pszennym, razowym, jak i żytnim, a także z warzywami: ogórkiem, pomidorem czy papryką.

Sery żółte i twarogi – pełne wartości odżywczych Jeśli myślimy o pizzy, tostach, spaghetti czy kanapkach, nie sposób nie wspomnieć o serze żółtym. Oprócz tego, że jest on elementem dekoracyjnym i smakowym, stanowi doskonałe źródło białka, wapnia, wielu witamin, cynku i fosforu. Zawiera sprzężony kwas linolowy CLA, chroniący przed miażdżycą, nowotworami, a ponadto sprzyjający redukcji masy ciała. Sery żółte, spożywane w odpowiednich ilościach, pobudzają organizm do wytworzenia serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który poprawia nastrój i dodaje energii na cały dzień. Wpływa też dobroczynnie na włosy, ograniczając ich wypadanie, skóra jest gładka i bez niedoskonałości, paznokcie mocniejsze, a zęby chronione są przed próchnicą. Warto, aby sery żółte jadły również wciąż rosnące dzieci i młodzież.Z dzieciństwa wielu z nas pamięta twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewką, farsz w naleśnikach i smakowity sernik. Ale nic z tych pyszności by nie powstało, gdyby nie biały ser, czyli twaróg. Najważniejszym jego składnikiem jest białko mleka zwane kazeiną - pełnowartościowe, łatwoprzyswajalne, będące budulcem tkanek kości, niezbędnego w procesie wytwarzania enzymów, hormonów oraz ciał odpornościowych. Warto też sięgać po twarogi ze względu na obecność aminokwasów, wapnia, fosforu, cynku, sodu, jodu, potasu i magnezu, oraz witamin B1,B2, B6, B12, PP, A, D i E. Dodając do nich świeże zioła -szczypiorek, koperek, czy pietruszkę - wzbogaca się ich smak.

Sery i twarogi bez laktozy – smaczne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy Nietolerancja laktozy pojawia się z wiekiem, rzadko jest wrodzona i dotyczy niestety coraz większej grupy osób. Oznacza ona brak zdolności przyswajania przez organizm cukru z mleka, co związane jest z niedoborem enzymu laktazy, potrzebnego do prawidłowego rozkładu laktozy. Jej najczęstszymi objawami są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, kolki oraz wydawanie dużej ilości gazów. Aby zupełnie nie rezygnować z nabiału, warto postawić na sery żółte i twarogi bez laktozy.Zachęcamy do uzupełnienia codziennego menu o sery i twarogi w wersji klasycznej lub bez laktozy, dostępne w naszej ofercie.