Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
MLEKPOL Mrągowska Maślanka naturalna 1 l
Ważny do 22-04-2021

Oferty

Kefiry i maślanki

Kefiry i maślanki to mleczne napoje, które pijemy niemalże każdego dnia podczas śniadania lub kolacji. Oba przygotowywane są na bazie mleka krowiego, lecz co istotne, w procesie fermentacji tracą znaczną ilość laktozy, ale nie cenne właściwości odżywcze. Preferują je osoby uwielbiające mleko krowie, tak samo jak i ci z nietolerancją laktozy - zarówno dorośli, jak i dzieci.

Kefir - smakowity, pełnowartościowy napój wspierający zdrowie!

Kefir zazwyczaj ma kremową, gęstą konsystencję. Jego smak przypomina kwaskowy jogurt, a zapach jest lekko drożdżowy. Im dłużej dojrzewa, tym intensywniejszy ma zapach – niemal ostry i serowy, a przy tym zawiera stosunkowo mało laktozy. Dzięki fermentacji mleka dochodzi do rozkładu niektórych białek, a produkt końcowy jest łatwo i szybko przyswajany. Napój ten ma właściwości wspomagające oczyszczanie organizmu, ponieważ przyspiesza on perystaltykę jelit. A bakterie mlekowe w nim zawarte odpowiadają za kolonizację zdrowych i przydatnych bakterii w jelitach, wypierając jednocześnie patogenną florę. Kefir zawiera pełnowartościowe białko, składniki mineralne i łatwoprzyswajalny wapń – najważniejszy dla prawidłowego rozwoju mocnych kości i zębów. Obecne są w nim priobiotyki wzmacniające pracę układu odpornościowego, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego. Picie kefiru poleca się jako wsparcie w terapii zaburzeń snu i depresji, w łagodzeniu objawów nadpobudliwości u dzieci, w obniżaniu poziomu złego cholesterolu oraz wysokiego ciśnienia krwi. Jego spożywanie wskazane jest również podczas infekcji, dla wsparcia pracy takich organów jak: wątroba, nerki i tarczyca. Cenią go również sportowcy, bo dzięki jego właściwościom przyspiesza się proces regeneracji w mięśniach oraz zmniejsza się zmęczenie po intensywnym treningu.

Maślanka – źródło wapnia o wyjątkowym smaku!

Maślanka jest niekwestionowanym numerem jeden wśród produktów mlecznych jeśli chodzi o dostarczenie wapnia do organizmu – już wypicie jednej szklanki gwarantuje aż 30% dziennego zapotrzebowania na ten cennym składnik, niezmiernie ważny w budowie kości i zębów oraz profilaktyce osteoporozy. Bogata w białko, witaminy oraz potas pobudza układ immunologiczny do intensywniejszej pracy, co pomaga w skutecznej walce z różnego typu infekcjami. Stymuluje perystaltykę jelit i ułatwia trawienie. Jej niskokaloryczność sprawia, że sięgają po nią osoby walczące z nadmiarem kilogramów. Maślanka wspaniale gasi pragnienie, ponadto zawiera elektrolity zapobiegające odwodnieniu organizmu.Oprócz zastosowania spożywczego, maślanka stosowana jest na oparzenia słoneczne i można dodawać ją do kąpieli. Pita systematycznie ma zbawienny wpływ na wygląd skóry, która jest gładsza, nawilżona, zmniejsza się też liczba widocznych na niej zmian, takich jak pryszcze lub zaskórniki.Kefiry i maślanki są bez wątpienia zdrowe i smaczne, ponadto mogą zastąpić z powodzeniem mleko w kompozycjach koktajlów, z płatkami, w ciastach, naleśnikach czy gofrach, a nawet w sosach, dipach i sałatkowych dressingach.Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą – z pewnością znajdziesz tu produkt idealnie dopasowany do swoich potrzeb.