Suszone owoce posiadają zdecydowanie mniejszą ilość wody, niż standardowe – surowe. Dzięki temu są bardziej treściwe, niezwykle sycące i posiadają bardzo skoncentrowane źródło składników odżywczych dla naszego organizmu. Co wyróżnia taki rodzaj przygotowania owocu?
- Owoce suszone są bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą w naszych organizmach wolne rodniki, dzięki czemu żyjemy dłużej oraz w lepszym zdrowiu i samopoczuciu.
- Taki rodzaj owocu, mimo że przeszedł pewną obróbkę, nadal jest bogaty w witaminy, które powinniśmy codziennie dostarczać naszym organizmom.
- Dużo z owoców posiada takie niezbędne pierwiastki, jak: potas, magnez, miedź, żelazo (wystarczy tylko garść suszonych owoców każdego dnia).
- Suszone owoce posiadają sporą ilość błonnika, który jest niezbędny dla jelit i utrzymania ich odpowiedniej perystaltyki.
Ważnym argumentem jest również informacja, że suszone owoce posiadają
niski indeks glikemiczny, co oznacza, że: na długo zaspokajają głód, poprzez powolne uwalnianie węglowodanów. To z kolei sprawia, że mamy mnóstwo energii przez długi czasu. Dlatego dietetycy bardzo często rekomendują te produkty podczas codziennych posiłków. Nasza szeroka oferta to:
- chipsy owocowe
- daktyle i rodzynki
- figi i inne owoce
- morele i mango
- śliwki i żurawina