Soki warzywne

Warzywa są zdrowe i bez wątpienia muszą się znajdować w diecie każdego, czy to dziecka czy dorosłego. Soki warzywne stanowią witaminową alternatywę dla warzyw gotowanych, duszonych, bądź jedzonych na surowo.

Najsmaczniejsze soki warzywne i ich właściwości

Warzywne soki powinny być pite przez dzieci, dorosłych, a szczególnie przez kobiety w ciąży lub matki karmiące, bo wpływają one korzystnie na jakość mleka. Sok marchewkowy zawiera witaminy: A, C, E , K oraz wiele z grupy B, ponadto żelazo i kwas foliowy. Do prozdrowotnych właściwości soku marchewkowego należy zaliczyć: poprawę stanu i kolorytu skóry, wzmacnianie odporności, poprawę struktury włosów, zębów i paznokci, pozytywny wpływ na wzrok, wspieranie procesu trawienia, obniżanie ciśnienia krwi, oczyszczanie organizmu z toksyn. Natomiast sok z buraka to bomba witaminowa uzupełniona mikroelementami takimi jak: potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt i kwas foliowy. Picie soku z buraków wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego i krążenia, wzmacnia odporność, pomaga przy zaparciach i wzdęciach, powstrzymuje postępowanie anemii, rozpuszcza kamienie w wątrobie i w nerkach, przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe, wzmacnia koncentrację, refleks oraz pamięć. Wśród soków warzywnych polecane są również te z pomidora, brokułu, ogórka lub szpinaku. Oczywiście te warzywa można mieszać ze sobą i tworzyć oryginalne w smaku koktajle warzywne.Zachęcamy do spożywania zdrowych warzywnych soków i koktajli warzywnych dostępnych w naszej ofercie.