Mięso kurczaka jest chude i bardzo uniwersalne. Można je gotować, smażyć, piec, grillować, dusić i parować. Doskonale łączy się z różnymi przyprawami, dlatego łatwo zmieniać jego smak i charakter. Propozycji na dania z
kurczaka jest mnóstwo – delikatny rosół, pikantne skrzydełka w sosie barbecue, długo gotowana, orientalna potrawka, panierowane kawałki soczystych piersi, cały kurczak wolno pieczony w piekarniku, szaszłyki, delikatne polędwiczki w aromatycznych marynatach – i dziesiątki innych propozycji.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz- całe, świeże kurczaki
- filety pakowane próżniowo
- polędwiczki
- pałki
- uda
- steki z udźca
- skrzydełka
- a także mięso w przyprawach: marynowane filety, polędwiczki na grilla i marynowaną tuszkę.
Mięso kurczaka jest chude i lekkostrawne. Zawiera dużo białka. Z tych względów jest bardzo lubiane przez osoby na diecie redukcyjnej i kulturystów. Jest także łatwe w przygotowaniu, a gotowanie czy smażenie trwa krótko.
Kurczak gotowany lub parowany jest lekko strawny, dlatego mogą go jeść dzieci i osoby z problemami trawiennymi.
Dania z kurczaka pojawiają się w bardzo wielu kuchniach świata.
Są obecne w kuchni francuskiej, tajskiej, amerykańskiej czy indyjskiej. Dzięki różnorodnym przyprawom możesz w łatwy sposób zmieniać smak i charakter mięsa z kurcząt.