Grill
Ryby na grilla W letnie popołudnia i wieczory, kiedy tylko dopisuje pogoda, wspólnie z rodziną lub znajomymi spędzamy czas grillując. Obok smakowitych kiełbas, karkówki oraz mięsa z kurczaka lub indyka, na naszych rusztach pojawiają się również ryby, a wszystkie te potrawy uzupełniane są wielowarzywnymi sałatkami z dressingiem. Rybom na grilla należy wpierw wyjąć wnętrzności i oddzielić łuski, umyć pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem, kolejno zamarynować, a później opiekać zamknięte w folii, aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe oraz składniki odżywcze.

Ryby na grilla – jak je wybrać i które są najlepsze? Bez dwóch zdań najlepiej postawić na ryby świeże, surowe, nie na te głęboko mrożone, które podczas pieczenia mogą rozpadać się na drobne kawałeczki. Ponadto gatunki tłuste, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 po przyrządzeniu będą soczyste i wyjątkowe w smaku. Im mniej w nich ości, a kręgosłup można zdjąć jednym ruchem, tym lepiej. Duże ryby powinny być pokrojone w plastry – steki co najmniej 3 centymetrów grubości, a drobniejsze podawane w całości, jako tuszki. Filety niestety są zbyt delikatne, cienkie i rozpadają się podczas zapiekania. Najlepsze gatunki ryby na grilla to: łosoś, halibut, tuńczyk, sandacz, makrela, dorsz i dorada.

Ryby na grilla – w czym marynować i jak długo zapiekać? Smak ryby z grilla podkreśli cytryna, sól, pieprz i czosnek. Można też stosować gotowe mieszanki lub przygotować prostą marynatę na bazie oliwy z oliwek, na białym winie lub z sosu sojowego z dodatkiem brązowego cukru. Inne pasujące do ryby przyprawy to: tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, oregano, estragon, natka pietruszki, koperek i pieprz cytrynowy. Ryby na grillu pieczemy wedle zasady 10 minut na każde 3 centymetry grubości mięsa.Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą ryb na grilla i cieszenia się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem