Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Ważny do 20-04-2021

Oferty

Nabiał bez laktozy

Każde mleko nieprzetworzone zawiera laktozę, która stanowi wartościowy składnik odżywczy, ponadto znakomite źródło energii, regulujące gospodarkę hormonalną. W mleku krowim, owczym lub kozim jest go nieco mniej niż 4,5 %. Czym właściwie jest laktoza? To dwucukier, składający się z cząsteczek glukozy i galaktozy, tzn. cukrów prostych, łatwoprzyswajalnych. Jej rozkład możliwy jest dzięki laktazie, enzymowi wytwarzanemu przez błonę śluzową jelit i obecnemu już u niemowląt. Brak laktazy sprawia, że laktoza nie jest trawiona, a jej pozostałości w jelitach powodują coraz częstsze, uporczywe dolegliwości układu pokarmowego.Problem nietolerancji laktozy jest bardzo powszechny, dotyka coraz większą liczbę osób i najczęściej pojawia się z wiekiem. Szacuje się, że w Polsce zmaga się z nim aż 37% społeczeństwa. Dla tych osób najlepszym rozwiązaniem będzie spożywanie nabiału bez laktozy, w tym mleka bez laktozy, serów bez laktozy czy masła bez laktozy.

Mleko bez laktozy , czyli smaczny i pełnowartościowy zamiennik zwykłego mleka

Mleko bez laktozy powstaje podczas procesu dodania do zwykłego mleka enzymu laktazy, która rozkłada laktozę na monocukry. Jest ono słodsze i nie wywołuje perturbacji żołądkowych. Według opinii dietetyków, powinny go spożywać wyłącznie osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy, w przeciwnym razie picie takiego mleka może prowadzić do „rozleniwienia” pracy układu pokarmowego, a co za tym idzie do zmniejszenia wydzielania enzymu przez organizm, a także do nietolerancji cukru mlecznego poprzez odzwyczajenie. Wśród mlek bez laktozy wymienić należy też mleka pochodzenia roślinnego, sporządzane na bazie soi, kokosu, ryżu, migdałów czy orkiszu.

Ser bez laktozy – smaczny solo oraz w połączeniu z innymi produktami

Ser bez laktozy żółty zastąpi ser w wersji klasycznej na kanapkach, pizzach czy zapiekankach, ponadto stanowi pełnowartościowy element posiłku. Bezlaktozowy twaróg, oprócz połączenia ze szczypiorkiem, rzodkiewką lub cebulką, sprawdzi się w deserach, w farszach do pierogów lub naleśników, a także w ciastach – dodając wszystkim potrawom niepowtarzalnego smaku.Mleko bez laktozy,sery bez laktozy oraz bezlaktozowe masło to pełnowartościowe produkty, które są niezbędne w diecie osób z nietolerancją laktozy. Dostarczają witaminy, składniki odżywcze oraz minerały – potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Szeroki wybór tego typu produktów w naszym sklepie gwarantuje odnalezienie i dopasowanie ich do swoich indywidualnych potrzeb żywieniowych.