Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
DANMIS Ser topiony z mleka koziego 100 g
Ważny do 25-07-2021
Dodaj do ulubionych
DANMIS Mleko kozie UHT 2,5% 500 ml
Ważny do 05-09-2021

Kozie i owcze

Dolegliwości takie jak zespół nietolerancji białka mleka krowiego, alergia pokarmowa, złe wchłanianie oraz zaburzenie trawienia (występujące zarówno u dorosłych, jak i u dzieci) sprawiają, że dosyć często mleko krowie zamieniane jest na kozie lub owcze. To dobre rozwiązanie, ponieważ oba te mleka oraz ich pochodne są znakomitymi zamiennikami.

Mleko kozie i ser kozi - źródło witamin, smaczne pod każdą postacią

Mleko kozie ma strukturę chemiczną zbliżoną do mleka matki, a w 80% podobne jest do mleka krowiego. Samo w sobie oraz jego przetwory bogate są w witaminę A, posiadają też pięciokrotnie więcej niż krowie mleko witaminy B13 - najistotniejszej w budowie komórek u najmłodszych, zaś u starszych wspomagającej regenerację tkanek. Nie brakuje w nich również witamin D, E, B1, B2, PP i kwasu foliowego cennego dla młodych kobiet czy soli mineralnych.Uczuleni na mleko krowie chętnie sięgają po mleko kozie. Niewielka ilość laktozy w nim zawarta sprawia, że może być ono pite przez diabetyków. Jest lekkostrawne, brak w nim metali ciężkich, ponadto stanowi ono solidne źródło oligosacharydów, probiotyków, stanowiących w jelicie grubym pożywkę dla naturalnej flory bakteryjnej. Mleko kozie ma również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, gdyż wpływa pozytywnie na skórę.Z kolei ser kozi wyróżnia się bardzo dużą ilością wapnia oraz żelaza, a do tego posiada sporo fosforu i potasu. Jego spożywanie poleca się wszystkim, a szczególnie osobom cierpiącym na anemię (skutecznie uzupełnia braki żelaza w organizmie).

Mleko owcze i ser owczy jako pełnowartościowe, cenne dla zdrowia produkty

Mleko owcze jest w swojej strukturze podobne do koziego czy krowiego. Zawiera jednak dwukrotnie więcej kwasów tłuszczowych, dobrze przyswajalnych przez organizm i nie wpływających negatywnie na poziom cholesterolu. Bardzo kaloryczne, z mnóstwem białka, jest wręcz idealne dla dzieci i młodzieży w fazie wzrostu. Obecne są w nim witaminy A, E, C, B6, B12, duża dawka wapnia, cynk, magnez oraz kwas linolowy (CLA) wspomagający odchudzanie oraz mający właściwości przeciwnowotworowe.Spożywanie mleka owczego oraz serów owczych dedykowane jest osobom mającym problemy z wyglądem skóry, kobietom w ciąży lub w okresie menopauzy i narażonym na osteoporozę. Zaleca się je także sercowcom a także sportowcom, którym dla prawidłowej pracy mięśni oraz przy obniżaniu zmęczenia potrzebna jest duża dawka białka. Mleko to sprawdzi się w przygotowaniu najwymyślniejszych potraw, a ser owczy doskonale skomponuje się z sałatkami, zapiekankami, makaronami czy kanapkami.Niekwestionowane walory smakowe i odżywcze mleka koziego, mleka owczego oraz ich serów powinny być uwidocznione w menu każdego, bez względu na ograniczenia żywieniowe czy też wiek.Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą mlek oraz serów kozich i owczych – z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.