Do sushi


Ryby do sushi Jeszcze kilkanaście lat temu sushi w Polsce uchodziło za nowość. Obecnie coraz chętniej sięgamy po ten specjał kuchni japońskiej, ceniąc w nim niepowtarzalny smak, jakość produktów z jakich jest sporządzane oraz niekwestionowane walory prozdrowotne. Dzieje się tak dlatego, ponieważ połączenie ryby, owoców morza, ryżu oraz warzyw zawiera witaminy A, B i E, liczne składniki mineralne (w tym wapń, żelazo, magnez oraz kwasy omega-3), a dodatkowo małą ilość cholesterolu oraz tłuszczy. Zastanawiająca jest też długowieczność Japończyków, która na pewno ma podłoże w dobrze zbilansowanej diecie, a nie brakuje w niej różnorodnego sushi. Ten smakowity posiłek możemy zamawiać w restauracjach, z dowozem do domu lub sporządzać samemu. Choć decydując się na ostanie rozwiązanie musimy mieć stałe, pewne źródło dostarczania poszczególnych składników najwyższej jakości.

Sushi – rodzaje i sposób przygotowania Sushi to wyjątkowe danie, wyglądające jak małe dzieło sztuki, pełne smaku i aromatu. Wykonuje się je z shari, czyli krótkoziarnistego ryżu przygotowywanego w zaprawie octowej. Następnie ryż owija w płaty alg morskich lub wodorostów, kolejno dokłada się rybę surową, gotowaną, marynowaną lub owoce morza, takie jak: krewetki, ośmiornice czy kraby, ponadto warzywa, a czasami tofu. Każdorazowy, skrupulatny dobór poszczególnych elementów sushi to gwarancja otrzymania smacznej, a jednocześnie zdrowej poprawy. Dlatego wybór ryby do sushi nie powinien być dziełem przypadku. Kupując rybę wybierajmy wyłącznie tę świeżą, nie mrożoną, zwracajmy też uwagę na to, aby jej oczy były lśniące i wypukłe, skrzela czerwone, mięso w dotyku jędrne i sprężyste, a zapach bez zarzutu.Na szczęście wiele gatunków ryb pochodzenia morskiego pasuje do sushi. Na pierwszym miejscu wśród ryb do sushi znajduje się łosoś oceaniczny w wersji grillowanej, lekko osolonej i wędzonej, następnie makrela doprawiona octem i cytryną oraz tuńczyk. W Japonii przyrządza się unikatowe sushi z węgorza, którego mięso po filetowaniu opala się i wytapia tłuszcz, grilluje i doprawia. Nie podaje się go w wersji na „surowo”, gdyż krew tego gatunku ryby jest dla człowieka trująca.Obecnie w Japonii, ale także już w wielu innych krajach na świecie, sushi jest dostępne w wielu tradycyjnych rodzajach, a dzieli się je ze względu na sposób przygotowania oraz produkty w nim umieszczone: +chirashizushi: ryż, warzywa i owoce morza – podawane jako potrawa w misce; +makizushi: wodorosty, ryż, dodatki wedle uznania -zawijane roladki; +narezushi: główny składnik to sfermentowana ryba nacierana solą; +nigirizushi: ryż połączony z japońskim chrzanem (wasabi), ryba, wodorosty; +oshizushi: owoce morza, warzywa, ryż – prostokątna forma, danie kroi się w małe kawałeczki; +temarizushi: małe kuleczki z dowolnym rodzajem ryb.

Sushi w zestawach - gotowe od razu do spożycia Kiedy nie ma już czasu na samodzielne przygotowanie, warto kupić sushi w zestawach, po kilka lub kilkanaście sztuk. Mogą mieć one ten sam lub różne smaki. Są gotowe do spożycia od razu po otwarciu opakowania - wystarczy przełożyć na półmisek. Znakomicie sprawdzą się na przyjęciu w gronie rodzinnym lub na imprezie firmowej.Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą ryb do sushi lub gotowych zestawów sushi dostępnych w różnorodnych kompozycjach smakowych.