Szanowni Państwo, informujemy, że w dniu 31 maja Biuro Obsługi Klienta nie pracuje. Zapraszamy do kontaktu jutro w standardowych godzinach.

Oliwa z oliwek naturalna
Ze względów klimatycznych i kulturowych oliwa z oliwek przez długie stulecia pozostawała przez Polaków nieodkryta. W ostatnich latach jednak doceniamy zarówno jej walory smakowe, jak i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. W tej kategorii prezentujemy więc wybór doskonałej jakości oliwy z oliwek prosto z krajów, które uchodzą za liderów, jeśli chodzi o jej produkcję. Najpopularniejsza na całym świecie okazuje się oliwa włoska, ceni się też tę wytłaczaną w Hiszpanii, Grecji czy Francji.
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? To zależy od naszych upodobań – bowiem oliwa oliwie nierówna… Istnieje cała gama jej kolorów, które przekładają się też na smak: jeśli oliwa jest jasna, słomkowa, będzie miała dość delikatny smak, natomiast ta zielonkawa okaże się bardziej intensywna. Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni jest niezwykle szerokie: możemy na niej smażyć, dodawać ją do sałatek czy traktować jako przyprawę do warzyw. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest też bardzo zdrowa – wzmacnia serce i cały układ krążenia.
Wśród naszych propozycji na pewno znajdziesz swoją ulubioną oliwę z oliwek.

Ciekawostka: Każdy widział napis „extra virgin” na butelkach oliwy, mało kto jednak zadaje sobie pytanie, co to właściwie znaczy… Otóż jeśli oliwa jest extra virgin (albo vergine), oznacza to, że jest naturalna i była tłoczona na zimno. To najwyższa klasa oliwy dostępna na rynku.