Szanowni Państwo, ze względu na wzmożone zainteresowanie zakupami, dostępne terminy dostaw mogą być odległe. Codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny. O dostępności terminów informujemy również za pośrednictwem aplikacji mobilnej. Zachęcamy do jej pobrania.

GOTUJ Z DZIEĆMI!


Odżywianie jest kluczem do zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka. Poznaj przepisy na zbilansowane dania, które szybko z łatwością przygotujesz ze swoją pociechą.

Zachęcanie dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, dbanie o to, aby ich posiłki były odpowiednio zbilansowane i uwzględniały zróżnicowane źródła białka, w tym te pochodzenia roślinnego, czasem stanowi wyzwanie dla rodziców i opiekunów.

Rozwiązaniem może być wspólne przygotowywanie posiłków! Dzięki temu dziecko kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe. Dodatkowo jest to świetna zabawa, która przyczynia się do podtrzymywania dobrych, ciepłych relacji. Dziecko, które obserwuje mamę i tatę w kuchni ma większą szansę w przyszłości na wybieranie zdrowych posiłków i samodzielne gotowanie.

CHEERIOS® Jabłkowo-cynamonowe płatki z owsianką

Składniki:
  • 1 pojemniczek (ok. 150 g) jogurtu greckiego
  • 2 łyżki zwykłych lub błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 łyżki grubo pokruszonych płatków Nestlé CHEERIOS® MIODOWY
  • 0.25 kubka pokrojonego w kostkę jabłka
  • cynamon i rodzynki do dekoracji, według uznania
Przygotowanie:
  1. W pojemniku ze szczelną pokrywką wymieszaj jogurt, surowe płatki owsiane i płatki Nestlé CHEERIOS® MIODOWY. Dodaj jabłko i wymieszaj.
  2. Zamknij pojemnik i umieść w lodówce na co najmniej 8 godzin (maksymalnie 3 dni) przed zjedzeniem.
  3. Udekoruj według uznania.

CHEERIOS® jagodowo-bananowe smoothie z płatkami

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka płatków Nestlé CHEERIOS® MIODOWY
  • 1 dojrzały banan (pokrojony w plasterki)
  • 1 szklanka świeżych jagód lub borówek
  • kilka kostek lodu
  • Do dekoracji: plasterki banana, płatki Nestlé CHEERIOS® MIODOWY
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze.
  2. Przykryj i miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Rozlej do 2 szklanek, udekoruj jak lubisz i od razu podawaj.

CHEERIOS® Muffinki z musem jabłkowym

Składniki:
  • 2 szklanki płatków Nestlé CHEERIOS® MIODOWY
  • 1.25 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 torebki (90 g każda) musu jabłkowego GoGo Squeeze™ lub innego musu jabłkowego bez konserwantów
  • 0.3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Spryskaj dna foremek na muffinki sprayem do pieczenia lub cienko posmaruj olejem
  3. Pokrusz płatki Nestlé CHEERIOS®
  4. W dużej misce wymieszaj płatki, mąkę, brązowy cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  5. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, aby uzyskać lekko wilgotną masę.
  6. Przełóż masę do foremek na muffinki.
  7. Piecz przez 18–22 min lub do momentu, aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru.
  8. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta rodzynki.

PRZEKĄSKA

Składniki:
  • 1 Nesquik All Natural
  • Ulubiony owoc – np. banan lub jabłko
Taki zestaw świetnie nadaje się na przekąskę do szkoły, przedszkola lub na wycieczkę!

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g cukinii
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 100 ml wody
  • 300 g makaronu
  • WINIARY Pasta z pomysłem na… kurczaka z cukinią w sosie z suszonymi pomidorami.
Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju przez 2 min, dodaj pokrojoną cukinię i smaż kolejne 2 min.
  2. Dodaj pastę Winiary, wymieszaj i smaż przez 30 sek.
  3. Wlej śmietankę 12% wymieszaną z zimną wodą. Dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu
  4. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Odparuj do ulubionej ilości sosu. Podawaj z makaronem.

Kurczak w sosie pieczarkowym

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g szpinaku
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 100 ml wody
  • 300 g makaronu
  • WINIARY Pasta z pomysłem na…kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym.
Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju przez 2 min, dodaj pokrojoną cukinię i smaż kolejne 2 min.
  2. Dodaj pastę Winiary, wymieszaj i smaż przez 30 sek.
  3. Wlej śmietankę 12% wymieszaną z zimną wodą. Dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu
  4. 5 min, mieszając od czasu do czasu. Odparuj do ulubionej ilości sosu. Podawaj z makaronem.

Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 750 ml wody
  • 350 g ziemniaków
  • 50 ml śmietany 12%
  • WINIARY Pasta z pomysłem na... zupę ogórkową
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlej wodę. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości (przez ok. 10 minut). Następnie dodaj Pastę Winiary.
  2. Śmietanę wymieszaj dokładnie w miseczce z 2 łyżkami zupy i wlej do garnka.
  3. Gotuj przez kolejne 2 min.
  4. Podawaj z kromką żytniego razowego chleba.

Zupa pomidorowa

Składniki:
  • 750 ml wody
  • 100 g ugotowanego makaronu
  • 50 ml śmietanki 12%
  • WINIARY Pasta z pomysłem na zupę pomidorową
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlej wodę i pastę Winiary. Zagotuj i gotuj przez 1 minutę.
  2. Śmietankę wymieszaj dokładnie w miseczce z 2 łyżkami zupy i wlej do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  3. Osobno ugotuj w niesolonej wodzie 100 g makaronu i dodaj do zupy.
  4. Podawaj z kromką żytniego razowego chleba.

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY
  • 2 ogórki zielone
  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • Szczypta soli i cukru do smaku
Przygotowanie:
  1. Ogórki przekrój na połowę i wydrąż nasiona. Pokrój w kostkę.
  2. Sałatę drobno pokrój. Rzodkiewki pokrój w półplasterki lub paseczki.
  3. Wszystkie składniki sałatki połącz z majonezem. .
  4. Dopraw solą i cukrem, i wymieszaj.
  5. Podawaj z kromką żytniego razowego chleba.

Imbir i goździki

Składniki:
  • ok. 2 cm korzenia imbiru
  • 4 goździki
  • pół cytryny lub sok z połowy cytryny
  • 1 l wody Nestlé Pure Life
Przygotowanie:
  • Do dużego dzbanka włóż obrany i pokrojony imbir oraz goździki. Podgrzej lekko 250 ml wody Nestlé, wlej ją do dzbanka ze składnikami oraz zostaw na 15 minut. Po tym czasie dolej pozostałe 750 ml wody Nestlé Pure Life, dodaj sok z cytryny i wymieszaj..
  • Chia i pomarańcze

    Składniki:
    • 2 łyżki nasion chia (rekomendowane dla dzieci powyżej 3 r.ż.)
    • sok z dwóch pomarańczy
    • liście mięty według uznania
    • 1 l wody Nestlé Pure Life

    Przygotowanie:
    1. Nasiona chia wsyp do dużego dzbanka, zalej wodą Nestlé Pure Life i wstaw na 30 minut do lodówki. Od czasu do czasu zamieszaj. Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i dodaj do schłodzonej wody z nasionami chia, udekoruj miętą według uznania.

    Ogórek i bazylia

    Składniki:
    • 1 duży zielony ogórek ze skórką
    • 1 cytryna
    • 1 jabłko
    • 1 limonka
    • kilka liści bazylii
    • 3 łyżki erytrytolu
    • 1 litr wody Nestlé Pure Life
    Przygotowanie:
  • Umyj ogórka i zetrzyj go na tarce na grubych oczkach. Mocno odciśnij miąższ (możesz użyć w tym celu gazy) i zostaw sam sok. Dodaj do niego sok z cytryny i limonki. Całość zalej wodą, dodaj erytrytol i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj.