Rób zakupy z wcześniej przygotowaną listą

Zanim zaczniesz robić zakupy, przygotuj listę zakupową. Dzięki niej ograniczysz marnowanie żywności i zaoszczędzisz pieniądze, ponieważ kupisz to, czego naprawdę potrzebujesz.

Na bieżąco notuj sobie, jakie produkty się skończyły i co będzie Ci potrzebne w nadchodzącym tygodniu. Wyznacz sobie jeden, konkretny dzień na tworzenie listy i zakupy, przejrzyj wtedy swoje szafki i lodówkę. Pomoże Ci to też w planowaniu jadłospisu.

Zakupy rób regularnie, najlepiej co 1-2 tygodnie, unikniesz wtedy konieczności dłuższego przechowywania produktów i zapewnisz sobie stały dostęp do świeżych warzyw i owoców.

W tworzeniu listy zakupów pomoże Ci darmowa aplikacja – możesz w niej odznaczyć zakupione produkty i podzielić się listą z bliskimi.

Odpowiednio przechowuj warzywa

Ziemniaki, nieobraną cebulę, czosnek przechowujemy w ciemnym, suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu, z dobrą cyrkulacją powietrza (ale nie w lodówce!). Ważne, by nie zawijać ich w torebki plastikowe. Lepiej sprawdzą się tu zamykane koszyczki lub skrzynki z otworami zapewniającymi przepływ powietrza. Nie należy trzymać też ziemniaków i cebuli razem, ponieważ wtedy szybciej się psują. Obraną cebulę przechowujemy w lodówce w zamkniętym szklanym lub plastikowym pojemniku.

Marchew, buraki ćwikłowe, pietruszka, seler, chrzan potrzebują chłodnego miejsca (1-4 °C) o dużej wilgotności. Tutaj najlepiej sprawdzi się piwnica, jeśli jej nie posiadamy, wkładamy je do szuflady na warzywa w naszej lodówce, pamiętając o regulacji odpowiedniej wilgotności. Możemy też wykorzystać specjalne pojemniki do przechowywania warzyw, które są wyposażone w wewnętrzne koszyczki, dzięki którym warzywa mają zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza i są odizolowane od bezpośredniego działania wilgoci osadzającej się na ściankach pojemnika.

Kapusta – usuwamy wierzchnią warstwę liści, możemy owinąć ją w papier, aby ograniczyć wysychanie i wkładamy do szuflady na warzywa w lodówce. Co jakiś czas należy usuwać zwiędłe liście.

Brokuły – zawijamy je w wilgotny ręcznik papierowy i umieszczamy w lodówce tam, gdzie jest najchłodniej. Muszą trafić do lodówki jak najszybciej po odebraniu zakupów.

Kalafior – odcinamy liście i korzeń, i wkładamy do lodówki do szuflady na warzywa. Nie powinien być przechowywany razem z owocami, które wydzielają etylen.

Papryka – możemy ją przechowywać poza lodówką w chłodnym, przewiewnym miejscu, jeśli już wkładamy ją do lodówki, to do szuflady na warzywa.

Pomidory, ogórki czy cukinię najlepiej przechowywać poza lodówką. Włożone do lodówki tracą smak i szybciej się psują.

Odpowiednio przechowuj owoce

Pamiętaj, że owoce takie jak jabłka, gruszki, banany, awokado, mango wydzielają etylen i nie należy ich trzymać razem z innymi owocami i warzywami, ponieważ przyspieszają ich dojrzewanie i sprzyjają ich psuciu się.

Owoców cytrusowych nie należy przechowywać w niskich temperaturach. Przechowujemy je poza lodówką w temperaturze powyżej 16°C, np. w misie na blacie kuchennym. To samo dotyczy ananasa i mango.

Banany przechowujemy także poza lodówką, jeśli chcemy spowolnić proces ich dojrzewania, trzeba owinąć ich końcówki przy kiści folią spożywczą.

Awokado – całe przechowujemy poza lodówką, żeby szybciej dojrzało możemy włożyć je do torebki razem z bananem; przekrojone awokado szybko ciemnieje, stąd warto posmarować je sokiem z cytryny, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

Jabłka i gruszki - jeśli zamierzamy je spożyć w ciągu kilku dni, można je przechować w temperaturze pokojowej. Do dłuższego przechowywania wymagają chłodnego pomieszczenia o dość dużej wilgotności.

Rób regularnie porządki w lodówce

Regularne porządki to nie tylko kwestie czystości i zapobieganie pojawianiu się pleśni, to także sprawniejsze przygotowanie listy zakupów i właściwe przechowywanie żywności.

Zadbaj o odpowiednie rozmieszczenie produktów w lodówce, ponieważ ułatwia to sprawne organizowanie przestrzeni oraz korzystnie wpływa na jakość przechowywanego jedzenia. Półki nie mogą być przeładowane – zapewnij przepływ powietrza między produktami; stykające się produkty będą psuć się od siebie nawzajem. Bliżej drzwi układaj jedzenie starsze, z krótszą datą przydatności do spożycia, zjesz je jako pierwsze.

Czytaj etykiety i sprawdzaj terminy przydatności do spożycia. Pamiętaj, że sformułowanie „należy spożyć do” oznacza, że po tym terminie produkt nie nadaje się już do zjedzenia – po prostu możemy się nim zatruć. Z kolei „najlepiej spożyć przed” oznacza czas minimalnej trwałości produktu, czyli do tego terminu zachowuje on wszystkie swoje właściwości (np. kolor, smak, konsystencję), po tym terminie mogą się one zmienić.

Gdzie i jak układać żywność w lodówce?

W walce z niemarnowaniem żywności pomoże prawidłowe jej przechowywanie – przeczytaj, jak prawidłowo układać żywność w lodówce.

Górna półka, ok. 6-7 stopni: Produkty mleczne (jogurty, mleko, kefir). Panujące w tym miejscu warunki sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii kwaszących, a hamują rozwój bakterii gnilnych.

Środkowa półka, ok. 4-5 stopni: Wędliny, biały ser, potrawy przetworzone, sałatki i konserwy. Wszystkie powinny być przykryte lub przechowywane w szczelnych pojemnikach, aby nie brudziły półek lodówki (w okruszkach oraz zaciekach z wędlin i serów białych namnażają się bakterie).

Dolna półka, ok. 2-3 stopnie: Surowe mięso i ryby. Warto zabezpieczyć surowe produkty przed rozprzestrzenianiem się ich zapachu oraz przed kapaniem i położyć je na talerzu lub włożyć do specjalnych pojemników.

Szuflady na warzywa i owoce, ok. 7-8- stopni: Warzywa i owoce. Tu możemy też odłożyć twarde sery dojrzewające. Jeśli myjesz owoce i warzywa, to wkładając je do lodówki, należy je starannie wytrzeć. Kropelki wody osadzają się na ściankach lodówki, a przy niskich temperaturach mogą zamarznąć, tworząc warstwę lodu.

Drzwi: Słoiki z przetworami, oleje roślinne, jaja. Dla produktów, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Jaja można przechowywać 2-3 tygodnie, ale ważne, niemyte.

Nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych produktów.

Przechowywanie żywności – pojemniki

Wszystkie resztki trzymaj w szczelnych opakowaniach, ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu przechowywane produkty pozostają świeże na dłużej. Zachowują też świeżość jedzenia, ponieważ cyrkulujące powietrze w lodówce powoduje jego obsychanie.

Pojemniki szklane, ceramiczne, porcelanowe – są bezpieczne, nie wchodzą w reakcję z żywnością.

Plastikowe opakowania – można w nich przechowywać większość produktów spożywczych, muszą posiadać atest uprawniający do kontaktu z żywnością (ikona widelca na kieliszku).

Pojemniki silikonowe – nadają się do przechowywania żywności zarówno w lodówce, jak i zamrażarce, wygodne do przechowywania w nich świeżych ryb, owoców czy warzyw.

Pojemniki próżniowe – zamknięcie próżniowe gwarantuje dłuższą przydatność produktów do spożycia, chronią wartości spożywcze i witaminy w nich zawarte, nie przepuszczają żadnych zapachów.

Woreczki foliowe zamykane na strunę – sprawdzą się w przypadku produktów przeznaczonych do mrożenia.

Co robić z nadwyżką jedzenia?

Co zrobić, gdy mimo dobrze przygotowanej listy zakupów kupiłeś za dużo? Pieczywo, dużą część owoców i warzyw możesz zamrozić (trzeba je wcześniej oczyścić, obrać i pokroić, by były gotowe do przygotowania posiłku), to samo możesz zrobić z już ugotowanym daniem – podziel je na mniejsze części i zamroź.

Dobrym sposobem w przypadku części owoców, warzyw i ziół jest suszenie. Suszone owoce (jabłka, truskawki, porzeczki, gruszki, morele, banany, śliwki) to idealna przekąska, a suszone warzywa (np. papryka), grzyby i zioła są świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Bogactwem polskiej kuchni są kiszonki i przetwory – to doskonały sposób na to, by nie zmarnować jedzenia. Robienie domowych weków to świetna okazja, by sięgnąć do przepisów naszych babć! Oprócz pasteryzacji możesz przy ich przygotowaniu wykorzystać janginizację, która pozwala przetwarzać owoce bez dodawania do nich cukru.

Oprócz tego dziel się jedzeniem! Podaruj nadmiar swoim sąsiadom i bliskim, w wielu miejscach działają tzw. jadłodzielnie, gdzie można zostawić jedzenie, którego mamy za dużo.

Warto działać w duchu zero waste!

Kampania społeczna „Szanujemy, nie marnujemy!”

Kampania „Szanujemy, nie marnujemy!” prowadzona przez Grupę Eurocash ma na celu wsparcie niezależnych Przedsiębiorców w ograniczaniu marnowania żywności, wyposażając ich w odpowiednie narzędzia edukacyjne, pozwalające na lepsze zarządzanie tym obszarem działalności. Hasło kampanii odnosi się do szacunku dla wszystkich osób zaangażowanych w produkcję, dystrybucję, sprzedaż żywności i oznacza również wspólne działania zmierzające do redukcji marnowania żywności. Kampania nie pomija także osób potrzebujących – partnerem społecznym akcji jest Caritas Polska, który pośredniczy w przekazywaniu żywności.

W kampanię „Szanujemy..” zaangażowali się liczni partnerzy: ABC, Groszek, Lewiatan, Euro Sklep, Gama, Delikatesy Centrum, sieci mobilne „abc na kołach” oraz Frisco. Partnerem społecznym kampanii jest Caritas Polska, edukacyjnym Fundacja dla Edukacji Ekologicznej i Akademia Umiejętności Eurocash.

Problem marnowania żywności ma szerokie oddziaływanie społeczne, gospodarcze i etyczne. Stań się czynnym uczestnikiem tej niezwykle ważnej inicjatywy, dbając o zawartość własnej lodówki. NIE MARNUJ! DOBRZE GOSPODARUJ! Będzie to pozytywne zarówno dla świata, jak i Twojego portfela.