Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
GREEK STYLE Jogurt grecki 340 g
Ważny do 10-06-2021
Dodaj do ulubionych
GREEK STYLE Jogurt grecki LIGHT 340 g
Ważny do 25-05-2021

Jogurt

Jogurt to jeden z artykułów nabiałowych. Powstaje z mleka i żywych kultur bakterii. Jego spożywanie ma wiele zalet, wynikających ze składu produktu. Jogurt jest naturalnym probiotykiem. Jogurt naturalny zawiera podstawowe składniki odżywcze: witaminy i minerały. Zaleca się go stosować w codziennej diecie wraz z innymi produktami. Jest źródłem m.in. wapnia i fosforu, które wspierają budowę kości i zębów.Różnego rodzaju jogurty można komponować z owocami, także suszonymi, orzechami, rodzynkami, płatkami zbożowymi czy musli. To zdrowe rozwiązanie na śniadanie, niskokaloryczne i lekkostrawne. Jogurty to produkty, które pozwalają dbać o florę bakteryjną w naszym organizmie. Stan flory bakteryjnej odpowiada również za nasz system odpornościowy. Jakie jogurty mamy do wyboru? Jogurty można rozróżnić np. pod względem smaku lub konsystencji. Do wyboru są jogurt naturalny lub jogurty smakowe. Te, można podzielić na polskie lokalne smaki: truskawkę, jabłko, malina, wiśnia lub na bardziej egzotyczne: marakuja czy mango. Niektóre jogurty dodatkowo zawierają granolę, musli, płatki zbożowe lub inne dodatki np. czekoladowe. Kolejne jogurty przypominające naturalne w odseparowanym miejscu mają dżemy owocowe lub miód. Ze względu na konsystencję można podzielić jogurty na stałe do spożywania łyżką i płynne przeznaczone do picia. Jogurty stałe również różnią się gęstością - zwłaszcza naturalne. Najbardziej gęstym jest jogurt grecki. Sprawdza się on zwłaszcza w przygotowaniu dipów lub zup, gdy chcemy zastąpić gęstą kwaśną śmietanę.

Jogurty - do czego je wykorzystać?

Brakuje ci pomysłu na lekkostrawne śniadanie? Jogurt to dobry pomysł, także jeśli nie tolerujesz laktozy – wówczas możesz wybrać po prostu jogurt bez laktozy. Dla osób, które chcą bardziej zadbać o sylwetkę, dostępne są odtłuszczone jogurty w wersji light. Smacznie, zdrowo i ze smakiem!Jogurt pitny owocowy może być świetną przekąską między głównymi posiłkami w ciągu dnia. Jogurt z dodatkiem guarany lub kawy, dodatkowo ma właściwości pobudzające. Jogurty można dodawać do różnych potraw np. stosując jako wymiennik śmietany – w zupach, sałatkach, surówkach czy sosach. Kwaskowaty smak jogurtu naturalnego doda charakteru niejednej potrawie. Jogurty owocowe to świetny dodatek do deserów i wyrobów cukierniczych. Jogurty stałe dostępne są w plastikowych i szklanych opakowaniach o różnej gramaturze. Najmniejsze to ok. 150 g produktu, większe to nawet 500 g. Jogurty pitne przechowywane są w plastikowych butelkach. Znajdująca się w jogurcie witamina B2 wspomaga przemiany węglowodanowe, tłuszczowe i białkowe. Z kolei witamina B12 to wsparcie dla działania całego systemu odpornościowego. Niektóre jogurty posiadają dodatkowe oznaczenia - np. BIO i zielony listek ułożony z dwunastu gwiazdek, oznaczają, że produkt jest “czysty ekologicznie”. Regularne jedzenie jogurtu naturalnego może przyczynić się do wyrównywania poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i walki z alergią. To wszystko dzięki znajdującym się w jogurtach składnikom.