Darmowa dostawa
Starbucks
Nivea
Dove
Colgate
Strefa włoska
Strefa roślinna
Festiwal Kawy i Herbaty
Światowy Dzień Zwierząt
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
GARDEN GOURMET Falafel 190 g
GARDEN GOURMETFalafel190 g63,11 zł / kg
Super cena
11,9913,99
Do koszyka
Ważny do 18-10-2022
Ważny do 15-09-2023

Mrożone ryby i owoce morza

Mrożone ryby i owoce morza są dobrym rozwiązaniem kiedy nie mamy dostępu do tych produktów na świeżo i nie ma na nie sezonu. Pomimo mrożenia, zachowują one mniejszą, ale nadal znaczną ilość cennych składników odżywczych, a przy tym witamin oraz wielu mikroelementów, mających korzystny wpływ na zdrowie dzieci i dorosłych. Powinny stanowić jeden z najważniejszych elementów w codziennym jadłospisie. Myśląc o podaniu potrawy z ryb mrożonych lub mrożonych owoców morza, warto kilka godzin wcześniej wyjąć je z zamrażalnika i rozmrozić, a następnie doprawić i przyrządzić wedle ulubionego przepisu, a z pewnością będą one pyszne, pożywne i pełnowartościowe.

Mrożenie ryb i owoców morza – jak je wykonać i dlaczego jest ono konieczne?

Ryby oraz owoce morza po złowieniu należy oczyścić z wnętrzności oraz łusek, następnie podzielić na odpowiedniej wielkości porcje, każdą spakować oddzielnie do foliowego woreczka, aby zapach nie przeszedł na inne mrożonki, a następnie zamrozić. Mrożenie wykonuje się najczęściej w temperaturze poniżej – 18 st. C, bez zastosowania żadnych środków konserwujących. Proces ten przedłuża trwałość takich produktów jak mrożone ryby czy mrożone owoce morza, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i zjełczeniu tłuszczu, a przede wszystkim ogranicza szybkie psucie się pożywienia.Rozmrożonych ryb ani owoców morza nie wolno zamrażać ponownie, bo grozi to zatruciem pokarmowym. Kupując je w sklepie zawsze pakujmy je do torby termicznej, aby przewieźć je do domu bez obawy, że w trakcie podróży się rozmrożą. Mrożone owoce morza oraz ryby zawsze pokryte są glazurą, czyli zamrożoną wodą – im jej mniej tym lepiej.

Świeże czy mrożone - które lepsze?

Bez dwóch zdań te świeże, ale kiedy sezon połowów na niektóre gatunki ryb czy owoców morza został zamknięty, trudno liczyć na zakup świeżych okazów. Wówczas warto postawić na mrożonki. Ich glazura sprawia, że po rozmrożeniu waga produktu może być mniejsza od 5 do 10%, ale wszystkie walory smakowe i odżywcze zostaną zachowane. Bez względu na to, czy ryby i owoce morza są świeże czy mrożone, stanowią solidną bazę do sporządzenia przeróżnych, fantazyjnych, smakowitych potraw pochodzących z całego świata. A niemal stały dostęp do mrożonych produktów morskich sprawia, że możemy spożywać je niemal każdego dnia, jeśli tylko przyjdzie taka ochota.Zapraszamy do przejrzenia naszej oferty ryb mrożonych oraz mrożonych owoców morza, która stale jest aktualizowana.