Dodaj do ulubionych
FRISCO FISH Łosoś brzuszki wędzony na gorąco (250g-400g) 300 gFRISCO FISHŁosoś brzuszki wędzony na gorąco (250g-400g)300 g24,97 zł / kg
Super cena
7,498,49
Do koszyka
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
FRISCO FISH Zębacz kawałki wędzone na gorąco 400 gFRISCO FISHZębacz kawałki wędzone na gorąco400 g39,98 zł / kg
Super cena
15,9917,99
Do koszyka
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
WĘDZARNIA MARÓZEK Pstrąg wędzony (400g-700g) 550 gWĘDZARNIA MARÓZEKPstrąg wędzony (400g-700g)550 g49,07 zł / kg
Chwilowo niedostępny
Zamienniki
Dodaj do ulubionych
WĘDZARNIA MARÓZEK Sum wędzony filet (200g-400g) 300 gWĘDZARNIA MARÓZEKSum wędzony filet (200g-400g)300 g106,63 zł / kg
Chwilowo niedostępny
Zamienniki
Dodaj do ulubionych
WĘDZARNIA MARÓZEK Karp wędzony płat (300g-500g) 400 gWĘDZARNIA MARÓZEKKarp wędzony płat (300g-500g)400 g82,47 zł / kg
Chwilowo niedostępny
Zamienniki
Dodaj do ulubionych
WĘDZARNIA MARÓZEK Jesiotr wędzony filet (220g-330g) 275 gWĘDZARNIA MARÓZEKJesiotr wędzony filet (220g-330g)275 g145,42 zł / kg
Chwilowo niedostępny
Zamienniki
Ryby wędzone mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Z jednej strony dostarczają do organizmu ogrom witamin i mikroelementów, z drugiej zaś budzą sporo wątpliwości jeśli chodzi o przyrządzanie ich przy użyciu dużej ilości soli oraz opiekanie dymem. W opinii dietetyków możemy je spożywać bez żadnych obaw raz w tygodniu – a w wśród nich wędzoną makrelę, wędzonego łososia a także wędzonego pstrąga.

Wędzenie ryb krok po kroku Wędzi się wyłącznie świeże ryby, z niedawnego połowu, wpierw oczyszczając je z łusek, wszystkich wnętrzności, a także skrzeli i oczu. Następnie naciera mocno solą lub moczy w solance. Moczenie trwa, w zależności od wielkości ryby, od 40 minut do 3 lub 4 godzin i odbywa się w miejscu zacienionym, w temperaturze do 12 st. C. Przeważnie stosuje się do tego procesu sól niejodowaną lub wodę niechlorowaną, można dodać też odrobinę wywaru z warzyw korzennych lub białe wino.Następnie ryba jest starannie opłukiwana i osuszana. Najczęściej wędzi się ryby na drewnie bez kory, pochodzącym z drzew liściastych, takich jak: klon cukrowy, winorośl, bez, dąb biały, olcha czy orzech. Obróbka termiczna zależy od wyboru jednej z dwóch metod. Wędzenie „na zimno” oznacza, że wpierw ryba jest osuszana przez 20 do 50 minut w temperaturze 18-23 st. C, a później wędzona dymem rzadkim w nieco wyższej, bo od 20-28 st. C. Trwa to od kilku godzin do kilku dni. Ryby wędzone na zimno są trwałe, mniej podatne na zepsucie, ale ich waga początkowa ulega znacznemu obniżeniu. „Na gorąco” z kolei wędzi się zazwyczaj dwuetapowo, w temperaturze od 70 do 85 st. C - dzięki temu mięso jest delikatne i soczyste, a najsmaczniejsze tuż po przygotowaniu. Długość wędzenia lub osuszania ryby zależy od jej rozmiaru. Ryby można wędzić w całości lub w dzwonkach, a w postaci filetów na ruszcie (skórką do dołu).

Ryby wędzone – najpopularniejsze gatunki i ich właściwości odżywcze Decydując się na zakup ryb wędzonych najczęściej sięgamy po makrelę, łososia lub pstrąga. Makrela wędzona jest niekwestionowanym źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów egzogennych, kwasów omega-3, selenu, fosforu, potasu oraz witamin D i A. Łosoś wędzony, oprócz białka i kwasów omega-3, zawiera selen, fosfor, magnez i cenne witaminy A, D, B6 i B12. Wędzony pstrąg z kolei dostarczy do naszego organizmu kwasy omega-3, fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas oraz witaminy A, D, B i E.Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą ryb wędzonych- wybór należy do ciebie czy rozsmakujesz się w wędzonej makreli, wędzonym łososiu czy wędzonym pstrągu.