Wędliny
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
BARILLA Pesto Genovese (sos do makaronu) 190 g
Ważny do 13-11-2021
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Jedyneczki Parówki 200 g
INDYKPOLJedyneczki Parówki200 g22,45 zł / kg
Super cena
4,495,59
Do koszyka
Ważny do 08-09-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Jedynki Parówki classic 200 g
INDYKPOLJedynki Parówki classic200 g22,45 zł / kg
Super cena
4,495,59
Do koszyka
Ważny do 12-09-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Parówki jedynki chilllove 200 g
INDYKPOLParówki jedynki chilllove200 g22,45 zł / kg
Super cena
4,495,49
Do koszyka
Ważny do 08-09-2020

26% taniej

Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Samo dobro Parówki Jedynki 200 g
Ważny do 01-09-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Jedynki kiełbanos 200 g
INDYKPOLJedynki kiełbanos200 g22,45 zł / kg
Super cena
4,495,49
Do koszyka
Ważny do 08-09-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Jedynki Parówki z serem 200 g
INDYKPOLJedynki Parówki z serem200 g22,45 zł / kg
Super cena
4,495,59
Do koszyka
Ważny do 09-09-2020
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Samo dobro Pasztet z indyka 210 g
Ważny do 13-08-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Pasztet domowy z indyka 200 g
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Pasztet śliwka (96g-146g) 120 g
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Hot Dog 600 g
Ważny do 13-08-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Bianka (120g-180g) 150 g
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Filet specjał (120g-180g) 150 g
Ważny do 12-08-2020
Ważny do 18-08-2020
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Kiełbaski gill mix 470 g
Ważny do 10-08-2020
Ważny do 02-09-2020
Wyroby wędliniarskie W każdym sklepie lada wędliniarska jest zdecydowanie większa, niż ta z mięsem. Pełno w niej wędlin sporządzanych z różnorodnych gatunków mięs: w tym szynek, polędwic, schabu, salami czy też boczku. W połączeniu z pieczywem razowym, pszennym lub żytnim smakują one wszystkie doskonale, ale też nie gorzej jako dodatek do jajecznicy czy też w sałatkach i zapiekankach (nawet tych z makaronem lub ryżem). Wybór wędliny nie jest łatwy, bo skład składowi nie równy, ale najważniejsza jest ilość mięsa, a także jak najmniej ulepszaczy.

Wędliny – jak wybrać te najlepsze i na co zwracać uwagę? Wędliny najlepszej jakości posiadają strukturę mięsa z widocznymi włóknami, nie mają jednolitego koloru, są suche. Z kolei te, które się kleją, cieknie z nich woda lub obecne są w nich fragmenty przypominające żel lub galaretkę (świadczące o obecności karagenu -E407) nie powinny trafić na nasz stół. Jeśli tylko mamy możliwość, warto wnikliwie przejrzeć etykietę, bo im dłuższy skład, tym większa pewność, że wyrób jest gorszej jakości. Tylko dzięki przeczytaniu poszczególnych informacji sprawdzimy ile zużyto mięsa do wyprodukowania np. 100 g danej wędliny. Zbyt niska cena wędliny również może nam sugerować, że to raczej produkt wędlinopodobny, w którym pełno jest konserwantów, wody, barwników i ulepszaczy, które nie posłużą naszemu zdrowiu, a jednocześnie nie
Wędliny – ich rodzaje, walory, sposoby produkcji W skład wędlin wchodzą wędzonki, kiełbasy, produkty z podrobów oraz te blokowe. Wędzonki to szynki, polędwice i balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, odznaczające się wysoką zawartością mięsa. Ponadto mają w swoim składzie tłuszcz, skrupulatnie dobrane i wybrane przyprawy oraz sól.Wyżej wymienione cechy posiadają również kiełbasy. Wyroby wędliniarskie z podrobów są połączeniem solonych lub peklowanych podrobów, mięsa, a także niezbędnego tłuszczu. Sporządza się je na wiele sposobów, bo można je parzyć, wędzić lub piec. Te najsmaczniejsze mają dużą zawartość mięsa. Z kolei produkty blokowe charakteryzują się najmniejszą ilością mięsa, które najczęściej jest zmielone i zmieszane z tłuszczem, a czasem z podrobami. Kupuje się je w puszkach lub plastikowych foremkach.Zanim powstanie wędlina, mięso jest peklowane, a co za tym idzie staje się one mikrobiologicznie bezpieczne i ma różowoczerwoną barwę. Podczas tego procesu do mięsa dodawany jest azotyn sodu lub izolaty białkowe: sojowe lub białka mleka. Po peklowaniu czas na rozdrabnianie mięsa, mieszanie z innymi składnikami, napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później czas na obróbkę termiczną (tyndalizację, pasteryzację i sterylizację) oraz na obróbkę z udziałem tłuszczu (smażenie, duszenie oraz blanszowanie), a ostatecznie na konfekcjonowanie.Różnorodne wędliny, w tym szynka, boczek lub salami, a także wiele innych jest dostępnych w naszej szerokiej ofercie i od ręki – sprawdź i wybierz wędlinę pasującą do twoich indywidualnych upodobań.