Tradycyjny ser włoski z mleka krowiego, z chronioną nazwą pochodzenia (DOP), produkowany jest wylacznie na terenach Wenecji-Euganejskiej, Trydentu, Piemontu oraz Lombardii. Dojrzewa min. 16-18 miesięcy. Posiada twardą, gładką skórkę, ma ziarnisty miąższ, który jest kruchy i łamliwy. Posiada wyważony, lekko pikantny smak, w ktorym wyraźnie wyróżnia sie orzech wloski. Używany w postaci tartej, zamiast parmezanu, do doprawiania dań z makaronu, risotto, zup i dań z warzyw. Idealnie podkreśla smak potrawkuchni śródziemnomorskiej. W kawałkach podawany jako przekąska lub na deser razem z miodem lub konfiturami. Jego wysoka wartość odżywcza i stosunkowo niska zawartość tłuszczu, pozwala rekomendować ten ser dla osób ,dla których ważne jest zdrowe, dobrze zbilansowane, odżywianie.
ZANETTI Ser krowi GRANA PADANO Ch.N.P. klinek e200