Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Excellent Line Boczek surowy wędzony - plastry 100 g
Ważny do 09-05-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Excellent Line Boczek surowy wędzony w kostce 75 g
Ważny do 08-05-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW SOKOLIKI Parówki 140 g
SOKOŁÓW SOKOLIKIParówki140 g27,07 zł / kg
Darmowa DostawaAktywuj promocję
3,793,99
Do koszyka
Ważny do 01-05-2021

25% taniej

Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Gold Kabanosy francuskie 100 g
SOKOŁÓW GoldKabanosy francuskie100 g59,90 zł / kg
Super cena
5,997,99
Do koszyka
Ważny do 13-06-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW SOKOLIKI Parówki foodbolówki 130 g
Ważny do 05-05-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Kiełbasa brocka wieprzowa 480 g
SOKOŁÓWKiełbasa brocka wieprzowa480 g31,23 zł / kg
Super cena
14,9915,49
Do koszyka
Ważny do 06-05-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Salami Chips Chipsy salami o smaku śródziemnomorskim 60 g
Ważny do 16-06-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Salami Chips Chipsy salami o samku ser cheddar 60 g
Ważny do 15-06-2021
Dodaj do ulubionych
POLONIAK Pałeczki wegańskie z soczewicy 230 g
Ważny do 11-06-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW SOKOLIKI Kiełbaski 140 g
Ważny do 21-04-2021
Ważny do 28-04-2021
Ważny do 29-04-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Szynka Włoska - plastry 140 g
Ważny do 28-04-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Szynka Basiuni- plastry 140 g
Ważny do 29-04-2021
Ważny do 28-04-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Gold Kabanosy włoskie 100 g
Ważny do 27-06-2021
Ważny do 30-05-2021
Ważny do 06-06-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Gold Kabanosy polskie 100 g
Ważny do 14-06-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Gold Kabanosy węgierskie 100 g
Ważny do 03-06-2021
Ważny do 28-04-2021
Ważny do 08-05-2021
Ważny do 21-05-2021

Oferty

Wyroby wędliniarskie W każdym sklepie lada wędliniarska jest zdecydowanie większa, niż ta z mięsem. Pełno w niej wędlin sporządzanych z różnorodnych gatunków mięs: w tym szynek, polędwic, schabu, salami czy też boczku. W połączeniu z pieczywem razowym, pszennym lub żytnim smakują one wszystkie doskonale, ale też nie gorzej jako dodatek do jajecznicy czy też w sałatkach i zapiekankach (nawet tych z makaronem lub ryżem). Wybór wędliny nie jest łatwy, bo skład składowi nie równy, ale najważniejsza jest ilość mięsa, a także jak najmniej ulepszaczy.

Wędliny – jak wybrać te najlepsze i na co zwracać uwagę? Wędliny najlepszej jakości posiadają strukturę mięsa z widocznymi włóknami, nie mają jednolitego koloru, są suche. Z kolei te, które się kleją, cieknie z nich woda lub obecne są w nich fragmenty przypominające żel lub galaretkę (świadczące o obecności karagenu -E407) nie powinny trafić na nasz stół. Jeśli tylko mamy możliwość, warto wnikliwie przejrzeć etykietę, bo im dłuższy skład, tym większa pewność, że wyrób jest gorszej jakości. Tylko dzięki przeczytaniu poszczególnych informacji sprawdzimy ile zużyto mięsa do wyprodukowania np. 100 g danej wędliny. Zbyt niska cena wędliny również może nam sugerować, że to raczej produkt wędlinopodobny, w którym pełno jest konserwantów, wody, barwników i ulepszaczy, które nie posłużą naszemu zdrowiu, a jednocześnie nie
Wędliny – ich rodzaje, walory, sposoby produkcji W skład wędlin wchodzą wędzonki, kiełbasy, produkty z podrobów oraz te blokowe. Wędzonki to szynki, polędwice i balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, odznaczające się wysoką zawartością mięsa. Ponadto mają w swoim składzie tłuszcz, skrupulatnie dobrane i wybrane przyprawy oraz sól.Wyżej wymienione cechy posiadają również kiełbasy. Wyroby wędliniarskie z podrobów są połączeniem solonych lub peklowanych podrobów, mięsa, a także niezbędnego tłuszczu. Sporządza się je na wiele sposobów, bo można je parzyć, wędzić lub piec. Te najsmaczniejsze mają dużą zawartość mięsa. Z kolei produkty blokowe charakteryzują się najmniejszą ilością mięsa, które najczęściej jest zmielone i zmieszane z tłuszczem, a czasem z podrobami. Kupuje się je w puszkach lub plastikowych foremkach.Zanim powstanie wędlina, mięso jest peklowane, a co za tym idzie staje się one mikrobiologicznie bezpieczne i ma różowoczerwoną barwę. Podczas tego procesu do mięsa dodawany jest azotyn sodu lub izolaty białkowe: sojowe lub białka mleka. Po peklowaniu czas na rozdrabnianie mięsa, mieszanie z innymi składnikami, napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później czas na obróbkę termiczną (tyndalizację, pasteryzację i sterylizację) oraz na obróbkę z udziałem tłuszczu (smażenie, duszenie oraz blanszowanie), a ostatecznie na konfekcjonowanie.Różnorodne wędliny, w tym szynka, boczek lub salami, a także wiele innych jest dostępnych w naszej szerokiej ofercie i od ręki – sprawdź i wybierz wędlinę pasującą do twoich indywidualnych upodobań.