Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
WASĄG Kabanosy wieprzowe BIO 150 g
WASĄGKabanosy wieprzowe BIO150 g133,27 zł / kg
Super cena
19,9921,99
Do koszyka
Ważny do 01-05-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Parówki drobiowe EKO 4 szt. 240 g
Ważny do 03-05-2021
Dodaj do ulubionych
PRIMAVERA. Mortadella - plastry BIO 100 g
Ważny do 22-05-2021
Ważny do 13-06-2021
Dodaj do ulubionych
POLONIAK Pałeczki wegańskie z soczewicy 230 g
Ważny do 11-06-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Parówki wieprzowe EKO 5szt. 320 g
WASĄGParówki wieprzowe EKO 5szt.320 g49,97 zł / kg
Super cena
15,9916,99
Do koszyka
Ważny do 03-05-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Szynka wieprzowa surowa BIO 400 g
WASĄGSzynka wieprzowa surowa BIO~400 g52,47 zł / kg
Super cena
20,9923,99
Do koszyka
Ważny do 22-04-2021
Ważny do 24-04-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Boczek wędzony BIO 350 g
Ważny do 03-05-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Salceson Włoski BIO 350 g
Ważny do 03-05-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kiełbasa Chłopska BIO 150 g
Ważny do 03-05-2021
Ważny do 08-05-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kiełbasa biała BIO 5 szt. 485 g
Ważny do 24-04-2021
Dodaj do ulubionych
PRIMAVERA. Salami Milano - plastry BIO 70 g
Ważny do 08-06-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Kaszanka Pieczona EKO 350 g
Ważny do 03-05-2021
Ważny do 27-04-2021
Ważny do 01-05-2021
Ważny do 04-05-2021
Ważny do 22-04-2021
Ważny do 31-05-2021
Ważny do 27-04-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Szynka Sarmacka BIO 350 g
WASĄGSzynka Sarmacka BIO~350 g71,40 zł / kg
Chwilowo niedostępny
Zamienniki

Oferty

Wyroby wędliniarskie W każdym sklepie lada wędliniarska jest zdecydowanie większa, niż ta z mięsem. Pełno w niej wędlin sporządzanych z różnorodnych gatunków mięs: w tym szynek, polędwic, schabu, salami czy też boczku. W połączeniu z pieczywem razowym, pszennym lub żytnim smakują one wszystkie doskonale, ale też nie gorzej jako dodatek do jajecznicy czy też w sałatkach i zapiekankach (nawet tych z makaronem lub ryżem). Wybór wędliny nie jest łatwy, bo skład składowi nie równy, ale najważniejsza jest ilość mięsa, a także jak najmniej ulepszaczy.

Wędliny – jak wybrać te najlepsze i na co zwracać uwagę? Wędliny najlepszej jakości posiadają strukturę mięsa z widocznymi włóknami, nie mają jednolitego koloru, są suche. Z kolei te, które się kleją, cieknie z nich woda lub obecne są w nich fragmenty przypominające żel lub galaretkę (świadczące o obecności karagenu -E407) nie powinny trafić na nasz stół. Jeśli tylko mamy możliwość, warto wnikliwie przejrzeć etykietę, bo im dłuższy skład, tym większa pewność, że wyrób jest gorszej jakości. Tylko dzięki przeczytaniu poszczególnych informacji sprawdzimy ile zużyto mięsa do wyprodukowania np. 100 g danej wędliny. Zbyt niska cena wędliny również może nam sugerować, że to raczej produkt wędlinopodobny, w którym pełno jest konserwantów, wody, barwników i ulepszaczy, które nie posłużą naszemu zdrowiu, a jednocześnie nie
Wędliny – ich rodzaje, walory, sposoby produkcji W skład wędlin wchodzą wędzonki, kiełbasy, produkty z podrobów oraz te blokowe. Wędzonki to szynki, polędwice i balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, odznaczające się wysoką zawartością mięsa. Ponadto mają w swoim składzie tłuszcz, skrupulatnie dobrane i wybrane przyprawy oraz sól.Wyżej wymienione cechy posiadają również kiełbasy. Wyroby wędliniarskie z podrobów są połączeniem solonych lub peklowanych podrobów, mięsa, a także niezbędnego tłuszczu. Sporządza się je na wiele sposobów, bo można je parzyć, wędzić lub piec. Te najsmaczniejsze mają dużą zawartość mięsa. Z kolei produkty blokowe charakteryzują się najmniejszą ilością mięsa, które najczęściej jest zmielone i zmieszane z tłuszczem, a czasem z podrobami. Kupuje się je w puszkach lub plastikowych foremkach.Zanim powstanie wędlina, mięso jest peklowane, a co za tym idzie staje się one mikrobiologicznie bezpieczne i ma różowoczerwoną barwę. Podczas tego procesu do mięsa dodawany jest azotyn sodu lub izolaty białkowe: sojowe lub białka mleka. Po peklowaniu czas na rozdrabnianie mięsa, mieszanie z innymi składnikami, napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później czas na obróbkę termiczną (tyndalizację, pasteryzację i sterylizację) oraz na obróbkę z udziałem tłuszczu (smażenie, duszenie oraz blanszowanie), a ostatecznie na konfekcjonowanie.Różnorodne wędliny, w tym szynka, boczek lub salami, a także wiele innych jest dostępnych w naszej szerokiej ofercie i od ręki – sprawdź i wybierz wędlinę pasującą do twoich indywidualnych upodobań.