Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
BARILLA Pesto Genovese (sos do makaronu) 190 g
Ważny do 13-11-2021
Dodaj do ulubionych
FRISCO FISH Pstrąg filet ze skórą (160g-240g) 200 g
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
FRISCO FISH Karmazyn wędzony tusza (200g-300g) 250 g
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
FRISCO FISH Mięso z małż św. Jakuba 100 g
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Ryby i owoce morza Urozmaicona dieta to klucz do zdrowia i lepszego wyglądu. Warto zatem postawić na ryby i owoce morza, bo są one smaczne, bardzo pożywne oraz bogate w witaminy i mikroelementy. Są polecane przez dietetyków, ponadto można przygotowywać je na wiele sposobów. Zarówno jednych, jak i drugich, wystrzegać powinny się wyłącznie osoby ze stwierdzoną alergią.

Ryby - smaczne danie dla każdego! Ryby podaje się już małym dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia, a w cotygodniowym jadłospisie warto zadbać o to, aby pojawiały 2 lub 3 razy, zwłaszcza te morskie. Charakteryzują się one obecnością kwasów omega-3 i omega-6 ważnych w profilaktyce układu krążenia i osteoporozy. Pełno w nich witaminy A, D, E oraz wielu z grupy B, ponadto zawierają fosfor i wapń. Dzieli się je na tłuste, takie jak łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, szprot czy sardynka lub chude, do których należą sola, dorsz, sandacz, kergulena i dorada.

Owoce morza – pożywne, pełne wartościowych składników odżywczych Owoce morza, zwane we Włoszech frutti di mare, znajdują w Polsce coraz większą grupę zwolenników, którzy komplementują ich walory smakowe, prozdrowotne właściwości, a niektórzy uważają je za doskonałe afrodyzjaki. Są one źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, przy tym niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają mało tłuszczu i cholesterolu. Nie brakuje w nich kwasów tłuszczowych omega-3, różnorodnych witamin oraz jodu niezbędnego w produkcji hormonów tarczycy. Są też bogate w przeciwnowotworowy selen, fluor korzystny dla zębów i kości, żelazo, magnez, wapń i cynk. Owoce morza można podzielić na trzy rodziny morskich stworzeń: +skorupiaki w całości schowane w skorupie: homary, kraby, krewetki; +małże, których ciało schowane jest w muszli: ostrygi, mule, muszle św. Jakuba; +głowonogi nie mające pancerza: kalmary, ośmiornice.

Krab ma białe, bardzo delikatne mięso w kleszczach oraz ciemne w pancerzu, który podczas gotowania zmienia swój kolor z szaroburego na czerwony. Dostępny jest przeważnie mrożony w postaci paluszków krabowych lub w puszkach. Idealny jako danie główne podawane najczęściej w renomowanych restauracjach, idealnie łączy się z sufletem i różnego typu sałatkami.Krewetki szare mają długość od 3 do 6 cm, czerwone 6-7 cm a różowe „olbrzymie” - 15-20 cm. Małe nazywa się koktajlowymi, a większe królewskimi. Jadalne w nich jest wyłącznie mięso z części ogonowej. Kupić można je zamrożone, ugotowane, obrane lub w skorupce, całe lub same ogony (w zalewie a także w mieszankach frutti di mare). Gotuje się je na wodzie lub na parze, dusi, piecze i smaży. Współgrają dobrze z zupą, daniami z makaronem i w sałatkach. Wykonuje się z nich smaczne i niepowtarzalne pasty lub galaretki.Ostrygi przyrządza się wyłącznie na świeżo, a ich mięso jest kremowoszare, soczyste, o zapachu morza. Wyjmuje się je z muszli podpieka na ruszcie, gotuje, podsmaża solo lub w cieście.Małże św. Jakuba zwane przegrzebkami, uchodzą za wielki rarytas wśród owoców morza i przygotować mogą je wyłącznie najlepsi kucharze świata. Ich białokremowe o intensywnym morskim smaku mięso sprawdzi się w sałatkach, sosach i daniach rybnych. Można smażyć je na głębokim tłuszczu, piec na grillu, zapiekać, a nawet gotować.

Kalmary to niewielkich rozmiarów 10-ramienne głowonogi. Ich mięso jest delikatne i ma słodko-morski smak. W sklepach spotkać można je mrożone w całości już oczyszczone lub pokrojone w pierścienie czyste lub panierowane. Przyrządza się je smażone w głębokim tłuszcz, pieczone na ruszcie, zapiekane w cieście, w zupie i sałatce, z farszem grzybowym, ze smażoną cebulką, selerem naciowym, czosnkiem lub kaparami.Ośmiornice mogą mierzyć od kilku centymetrów do 3 metrów, mają 8 ramion takiej samej długości. Ich mięso odznacza się sprężystością i morskim zapachem. Najczęściej dostępne są mrożone już po oczyszczeniu - mniejsze w całości, a duże pokrojone na kawałki, a także w mieszankach. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, w zupie, duszone z warzywami, panierowane i usmażone w głębokim tłuszczu, a nawet w sushi.Kupując świeże owoce morza należy je w jak najkrótszym czasie przygotować i zjeść, gdyż szybko się psują. Mrożonki zużyć natychmiast po rozmrożeniu i nie mrozić powtórnie. A konserwy z owocami morza powinno się spożyć w ciągu 24 godzin po otwarciu.Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą ryb i owoców morza, w której każdy znajdzie coś dla siebie.