Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Warto sięgać po powidła brzoskwiniowe bez dodatku cukru w chwilach zdenerwowania, ponieważ brzoskwinie to zdrowy środek odstresowujący. „Owoce spokoju” jak nazywają je Węgrzy, zawierają niacynę potrzebną do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Brzoskwinie wspomagają organizm w walce z chorobami, których przyczyną jest otyłość tj. cukrzyca, choroby układu sercowo naczyniowego, zespół metaboliczny dzięki zawartości związków fenolowych.
Produkcja powideł bez dodatku cukru wymaga staranności. Całe owoce ze skórką, rozparzamy, przecieramy przez gęste sita i zagęszczamy w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dzięki czemu powidła są gładkie i udaje się nam zachować więcej wartości odżywcze zawartych w owocach niż w powidłach przygotowywanych w domu.
Ponieważ nie dodajemy cukru ani innych substancji słodzących, jak sok winogronowy, powidła brzoskwiniowe są lekko kwaskowate, bardzo delikatne w smaku. Dlatego właśnie jest to świetny produkt dla małych dzieci.
Powidłami brzoskwiniowymi bez dodatku cukru można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Dobrze smakują z naturalnymi serkami, kaszami, ryżem gotowanym na mleku. Proponujemy dodać je do porannej owsianki czy musli lub po prostu jeść same ze słoika.
brzoskwinie (100%)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.