Kabanosy

Kabanosy to rodzaj podłużnych, cienkich kiełbasek z peklowanego mięsa. Przyrządza się go przez suszenie i wędzenie. Do wyrobu kabanosów wybierano pierwotnie wieprzowinę, obecnie można zakupić kabanosy z różnego rodzaju mięsa. Najbardziej popularne w sklepach są kabanosy wieprzowe i kabanosy drobiowe. W ostatnim czasie pojawiły się również kabanosy z dziczyzny czy kaczki i zdobywają coraz większą popularność. Są jeszcze kabanosy rybne np. z wędzonego łososia norweskiego. Kabanosy to jedna z najczęściej wybieranych przekąsek mięsnych. Kabanosy mają charakterystyczną pomarszczoną skórkę, kabanosy drobiowe mają nieco jaśniejszy odcień. Spożywa się ją w ciągu dnia między zajęciami, na weselach, piknikach, zabiera na wycieczki, spożywają je także sportowcy między treningami. Jest łatwa do spożycia i daje energię. Kabanosy można kupić w opakowaniach podzielonych na porcję lub można również wybrać kabanosy na wagę. Kabanosy są zdrowym dodatkiem do codziennej diety - posiadają m.in. dużo zwierzęcego białka.

Kabanosy – przysmak nie tylko z mięsa

Kabanosy mięsne występują w różnych grubościach i gramaturach. Do wyboru są także różne warianty smakowe np. kabanosy bekonowe, serowe czy nieco ostrzejsze o smaku chilli. Producenci eksperymentują, mieszając nieraz mięso wieprzowe z wołowym – to kolejny wariant tradycyjnej przekąski. Oprócz kabanosów wędzonych i suszonych są również kabanosy parzone. Kabanos jest od prawie dekady chronionym produktem Unijnym, co oznacza, że musi być przygotowany według tradycyjnej receptury. Specjalny certyfikat dowodzi, że producent wykorzystał do wytwarzania kabanosów tradycyjne surowce, produkt ma tradycyjny skład i w taki też sposób odbywała się cała produkcja. Kabanosy z certyfikatem muszą powstać z odpowiedniego kawałka mięsa.Oprócz mięsa, wykorzystuje się także inne składniki do wyrobu kabanosów. Kabanosy z łososia zawierają dużo błonnika, do ich przygotowania dodaje się specjalną kompozycję ziół i przypraw, by podczas wędzenia i suszenia pogłębiły rybny, wyjątkowy smak. To alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kabanosów, po którą coraz częściej sięgają flexitarianie. Mają nieco delikatniejszy smak i są bardziej soczyste. Dzięki rybie, z której powstają, są bogate w witaminy i tłuszcze z grupy Omega-3. Z ryby można nabyć także kabanosy na wagę, ale częściej dostępne są w hermetycznych opakowaniach, mają wtedy dłuższą datę przydatności.