Mięso i wędliny
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
FAIRY PLATINIUM All in One Kapsułki do zmywarki cytrynowe 70 szt 1 szt
Ważny do 04-09-2021
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
NIVEA Żel pod prysznic Lemon&Oil 250 ml
NIVEAŻel pod prysznic Lemon&Oil250 ml29,96 zł / l
Super cena
7,4910,99
Do koszyka
Ważny do 14-08-2021
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa krakowska sucha z szynki 90 g
Ważny do 21-10-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa żywiecka sucha z szynki 90 g
Ważny do 29-10-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa krakowska sucha z filtem z kurczaka 90 g
Ważny do 16-10-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa krakowska sucha pieczona 90 g
Ważny do 29-10-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa żywiecka sucha z filetem z kurczaka 90 g
Ważny do 14-10-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa krakowska sucha 320 g
OLEWNIKKiełbasa krakowska sucha320 g59,34 zł / kg
Super cena
18,9920,99
Do koszyka
Ważny do 03-12-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kabanosy wieprzowe 105 g
OLEWNIKKabanosy wieprzowe105 g71,33 zł / kg
Super cena
7,499,49
Do koszyka
Ważny do 22-11-2020

26% taniej

Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kabanosy z filetem z kurczaka 105 g
Ważny do 28-11-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Mix krakowska 90 g
OLEWNIKMix krakowska90 g72,11 zł / kg
Super cena
6,497,49
Do koszyka
Ważny do 16-10-2020
Dodaj do ulubionych
PRIMAVERA. Mortadela - plastry BIO 100 g
PRIMAVERA.Mortadela - plastry BIO100 g159,90 zł / kg
Super cena
15,9917,99
Do koszyka
Ważny do 26-10-2020
Ważny do 16-11-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa krakowska sucha z filetem z kurczaka 255 g
Ważny do 07-11-2020
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Szynka klasyczna - plastry 150 g
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Szynka wędzarza - plastry 150 g
Wyroby wędliniarskie W każdym sklepie lada wędliniarska jest zdecydowanie większa, niż ta z mięsem. Pełno w niej wędlin sporządzanych z różnorodnych gatunków mięs: w tym szynek, polędwic, schabu, salami czy też boczku. W połączeniu z pieczywem razowym, pszennym lub żytnim smakują one wszystkie doskonale, ale też nie gorzej jako dodatek do jajecznicy czy też w sałatkach i zapiekankach (nawet tych z makaronem lub ryżem). Wybór wędliny nie jest łatwy, bo skład składowi nie równy, ale najważniejsza jest ilość mięsa, a także jak najmniej ulepszaczy.

Wędliny – jak wybrać te najlepsze i na co zwracać uwagę? Wędliny najlepszej jakości posiadają strukturę mięsa z widocznymi włóknami, nie mają jednolitego koloru, są suche. Z kolei te, które się kleją, cieknie z nich woda lub obecne są w nich fragmenty przypominające żel lub galaretkę (świadczące o obecności karagenu -E407) nie powinny trafić na nasz stół. Jeśli tylko mamy możliwość, warto wnikliwie przejrzeć etykietę, bo im dłuższy skład, tym większa pewność, że wyrób jest gorszej jakości. Tylko dzięki przeczytaniu poszczególnych informacji sprawdzimy ile zużyto mięsa do wyprodukowania np. 100 g danej wędliny. Zbyt niska cena wędliny również może nam sugerować, że to raczej produkt wędlinopodobny, w którym pełno jest konserwantów, wody, barwników i ulepszaczy, które nie posłużą naszemu zdrowiu, a jednocześnie nie
Wędliny – ich rodzaje, walory, sposoby produkcji W skład wędlin wchodzą wędzonki, kiełbasy, produkty z podrobów oraz te blokowe. Wędzonki to szynki, polędwice i balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, odznaczające się wysoką zawartością mięsa. Ponadto mają w swoim składzie tłuszcz, skrupulatnie dobrane i wybrane przyprawy oraz sól.Wyżej wymienione cechy posiadają również kiełbasy. Wyroby wędliniarskie z podrobów są połączeniem solonych lub peklowanych podrobów, mięsa, a także niezbędnego tłuszczu. Sporządza się je na wiele sposobów, bo można je parzyć, wędzić lub piec. Te najsmaczniejsze mają dużą zawartość mięsa. Z kolei produkty blokowe charakteryzują się najmniejszą ilością mięsa, które najczęściej jest zmielone i zmieszane z tłuszczem, a czasem z podrobami. Kupuje się je w puszkach lub plastikowych foremkach.Zanim powstanie wędlina, mięso jest peklowane, a co za tym idzie staje się one mikrobiologicznie bezpieczne i ma różowoczerwoną barwę. Podczas tego procesu do mięsa dodawany jest azotyn sodu lub izolaty białkowe: sojowe lub białka mleka. Po peklowaniu czas na rozdrabnianie mięsa, mieszanie z innymi składnikami, napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później czas na obróbkę termiczną (tyndalizację, pasteryzację i sterylizację) oraz na obróbkę z udziałem tłuszczu (smażenie, duszenie oraz blanszowanie), a ostatecznie na konfekcjonowanie.Różnorodne wędliny, w tym szynka, boczek lub salami, a także wiele innych jest dostępnych w naszej szerokiej ofercie i od ręki – sprawdź i wybierz wędlinę pasującą do twoich indywidualnych upodobań.