Szanowni Państwo, ze względu na wzmożone zainteresowanie zakupami, dostępne terminy dostaw mogą być odległe. Codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny. O dostępności terminów informujemy również za pośrednictwem aplikacji mobilnej. Zachęcamy do jej pobrania.

Ważny do 01-02-2021
Ważny do 02-02-2021
Ważny do 02-02-2021
Ważny do 05-02-2021
Ważny do 05-02-2021
Ważny do 02-02-2021
Ważny do 30-01-2021
Ważny do 01-02-2021
Codzienna dostawa
Ważny do 01-02-2021
Codzienna dostawa
Ważny do 01-02-2021
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Ważny do 01-02-2021
Ważny do 02-02-2021
Ważny do 01-02-2021
Ważny do 01-02-2021

Mięso

Mięso różnego rodzaju często gości na naszych talerzach. Dietetycy są zgodni co do tego, że tzw. mięso białe powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu, a mięso czerwone tylko kilka razy w miesiącu, a w pozostałe dni tygodnia ryby morskie zawierające kwasy omega-3 oraz warzywa strączkowe. Wszystkie one dostarczają niezbędne i pełnowartościowe dla organizmu białka. A mięso na świeżo to solidna baza do sporządzenia wielu smakowitych potraw i wyrobów takich jak wędliny.

Mięso białe, czerwone i ich właściwości

Mięso białe oraz czerwone jest źródłem łatwoprzyswajalnego białka, cennych aminokwasów, których organizm nie jest wstanie sam wytworzyć oraz żelaza. Przy czym to czerwone zawiera niekonieczne zdrowe tłuszcze nasycone, a te spożywane w dużych ilości podwyższają stężenie cholesterolu we krwi, a w konsekwencji prowadzą do rozwoju miażdżycy, niedokrwiennej choroby serca i zawału. Ze statystyk wynika, że osoby spożywające dużo wołowiny i wieprzowiny, a stroniące od warzyw i owoców, częściej zapadają na choroby układu krążenia. Dlatego, jak we wszystkim, zalecany jest zdrowy umiar.W pierwszej kolejności należy więc jeść mięso białe: z kurczaka lub indyka bez skórki, cielęcinę, królika czy strusia. Ma ono mniej tłuszczu i zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych, chroniącymi przed chorobami serca. W mięsie z kurczaka jest stosunkowo mało wapnia, ale za to dużo fosforu, cynku, miedzi i siarki, dodatkowo witaminy z grupy B. Cielęcina ma najmniej nasyconych kwasów i stanowi źródło potasu, wapnia, fosforu i witaminy B3.A od czasu do czasu można pozwolić sobie namięso czerwone, czyli wieprzowinę, wołowinę, baraninę, koninę, kaczkę lub gęś. Decydując się na nie wybierajmy to najwyższej jakości: polędwicę wołową, schab środkowy, a bogate w witaminy A, D i K podroby dawkujmy sobie, głównie ze względu na dużą zawartość cholesterolu.

Mięso – na co warto uważać i jakich zasad przestrzegać?

Mięso z pewnością warto jadać, choć jego rodzaj oraz wielkość porcji warto skrupulatnie wybierać. Nadmiar tego składnika diety, tak samo jak całkowita z niego rezygnacja, mogą doprowadzić do spustoszenia w organizmie. Mięso świeże ma najwięcej wartości odżywczych, nie warto go mrozić, gdyż podczas tego procesu traci ono cenne witaminy. Długo przechowywane, nawet w lodówce, szybko się psuje, dlatego nie ma sensu kupować go na zapas. Najlepiej trawi się w wersji gotowanej, duszonej bez obsmażania i pieczone bez tłuszczu. Natomiast przyrządzone na parze jest lekkostrawne, soczyste i pełne wartości odżywczych. Duszenie w folii czyli w sosie własnym, bez dodatku wody ani tłuszczu sprawia, że zachowują się wszystkie wartości odżywcze, a spożywanych kalorii jest znacznie mniej. Wszelkie jego walory smakowe można urozmaicić dzięki dodaniu przypraw, ziół oraz warzyw. Dietetycy nie odradzają jego grillowania, ale zalecają robienie tego w folii, gdyż wtedy tłuszcz nie kapie prosto do ognie i nie tworzy się dym, w którego składzie znajdują się szkodliwe substancje.Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą mięs z kurczaka, indyka, cielęciny, wołowiny i wieprzowiny, dostępnych w kawałkach lub po zmieleniu.