Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
KRAKUS. Gulasz angielski 300 g
Ważny do 02-10-2022
Dodaj do ulubionych
DROSED Kaczka w galarecie bez "E" 150 g
Ważny do 24-06-2021
Ważny do 21-06-2021
Dodaj do ulubionych
DROSED Indyk w galarecie bez "E" 150 g
Ważny do 19-06-2021
Dodaj do ulubionych
DROSED Kurczak w galarecie bez "E" 150 g
Ważny do 26-06-2021
Dodaj do ulubionych
DROSED Perliczka w galarecie bez "E" 150 g
Ważny do 23-06-2021
Dodaj do ulubionych
DROSED Gęś w galarecie bez "E" 150 g
Ważny do 01-06-2021
Dodaj do ulubionych
FARMY ROZTOCZA Rillettes wieprzowe 180 g
Ważny do 30-11-2021
Dodaj do ulubionych
DESMAL Smalec gęsi 300 ml
Ważny do 30-08-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Konserwa tyrolska 300 g
Ważny do 16-12-2022
Dodaj do ulubionych
FARMY ROZTOCZA Bekon do jajecznicy 180 g
Ważny do 03-03-2022
Ważny do 16-01-2022
Ważny do 25-03-2023
Ważny do 06-11-2022
Dodaj do ulubionych
SPICHLERZ RUSIECKI Mięso z cebulą 280 g
Ważny do 16-04-2022
Dodaj do ulubionych
SPICHLERZ RUSIECKI Udziec z indyka 280 g
Ważny do 28-01-2023
Dodaj do ulubionych
SPICHLERZ RUSIECKI Świeżonka 280 g
Ważny do 25-09-2022
Ważny do 17-12-2022
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Szynka konserwowa premium 455 g
Ważny do 26-03-2022
Ważny do 11-02-2023
Dodaj do ulubionych
SPICHLERZ RUSIECKI Specjał dworski 280 g
Ważny do 24-02-2023
Ważny do 25-03-2023
Ważny do 22-01-2023

Oferty

Konserwy mięsne

Konserwy mięsne to przetwory z mięsa wieprzowego, wołowego lub cielęcego. Konserwy mięsne zawierają żelatynę oraz przyprawy. Konserwy z reguły pakowane są hermetycznie w puszkach, a proces sterylizacji lub pasteryzacji gwarantuje długą datę przydatności do spożycia. Potocznie przyjęło się uważać, że konserwy zawitają sporą ilość konserwantów. Oczywiście, niektóre konserwy posiadają azotan sodu lub potasu, ale nie są to wszystkie konserwy dostępne na rynku, z bogatej oferty konserw można spokojnie wybrać takie, które nie posiadają konserwantów. Na rynku pojawiają się coraz to nowe produkty z kategorii konserw, równie popularne, co przetwory mięsne, są konserwy rybne – najpopularniejszymi konserwami z tej kategorii są konserwy z tuńczyka czy łososia. W ostatnich latach w asortymencie producentów możemy znaleźć także coraz więcej konserw wegetariańskich, które tworzone są z myślą o osobach redukujących spożycie mięsa oraz wegetarianach i weganach. Szczególną popularnością cieszy się konserwa turystyczna. Konserwę turystyczną można zabrać na wycieczkę w góry, rajd, biwak, spływ Dunajcem, pod namiot lub nawet w długą podróż samochodem. Konserwa turystyczna stanowi świetny dodatek do pieczywa; jest pożywna, nie zajmuje dużo miejsca i z łatwością spakujemy ją do plecaka czy torby podróżnej. Konserwa turystyczna ma wieloletnią historię produkcji. Tego typu konserwy produkowano w Polsce już w okresie międzywojennym. Początki konserw datuje się na XIX wiek, kiedy to w francuski browarnik Nicolas Appert wpadł na pomysł konserwowania żywności i zamykania jej w puszki.

Jak sprawdzić, czy konserwa jest zdatna do spożycia?

Jeśli mamy wątpliwość, czy konserwa mięsna nadaje się d spożycia, wystarczy, że zanurzyć puszkę w wodzie. Jeśli konserwa jest nieszczelna, na powierzchni wody zobaczymy pęcherzyki powietrza. Taka konserwa nie nadaje się do spożycia ze względu na możliwy rozwój bakterii. Podczas zakupu konserw warto także zwrócić uwagę na to, czy puszka nie jest zdeformowana, nie posiada wybrzuszeń. Należy jednak pamiętać, że pasteryzacja oraz sterylizacja gwarantują przydatność do spożycia konserwy na długi czas, więc ryzyko zakupu nieświeżej konserwy jest stosunkowo niskie. Musimy tylko pamiętać o zasadach wymienionych powyżej.

Jak i gdzie przechowywać konserwy

Konserwy najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczególności powinniśmy wystrzegać się przechowywania konserw w miejscu, gdzie docierają promienie słoneczne. Temperatura nie powinna przekraczać 20-25 stopni Celsjusza. Po otwarciu konserwy, trzeba ją koniecznie przechowywać w lodówce. Konserwy możemy więc spokojnie przechowywać w zaciemnionej piwnicy. Raczej unikajmy przechowywania konserw w pobliżu kuchenki, szczególnie latem, gdyż wtedy temperatura często może przekraczać optymalną temperaturę dla przechowywania konserw, a tym samym produkt może się popsuć. W okresie letnim rekomenduje się przechowywanie konserw mięsnych w lodówce. Konserwy sprawdzają się doskonale na wszelkiego rodzaju wyjazdach. Oczywiście, konserwy nie powinny być uwzględnione w podstawie piramidy zdrowego żywienia – jest to produkt bardziej okazjonalny i często – bardzo pożyteczny w różnego rodzaju niestandardowych sytuacjach.