Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
DUNIAFOOD Sardynki w oliwie z oliwek 125 g
Ważny do 31-12-2024
Ważny do 31-12-2023
Ważny do 31-12-2023
Ważny do 31-07-2025
Ważny do 31-07-2025
Ważny do 24-04-2026
Dodaj do ulubionych
GRAAL Sardynki w sosie pomidorowym 125 g
Ważny do 02-06-2023
Dodaj do ulubionych
CUCA Sardynki w oliwie z oliwek BIO 120 g
Ważny do 31-12-2026
Ważny do 31-12-2022
Dodaj do ulubionych
CALVO Sardynki w oleju roślinnym 115 g
Ważny do 31-12-2023
Ważny do 11-09-2024
Dodaj do ulubionych
CALVO Sardynki w oliwie z oliwek 120 g

Sardynki – niepozorne źródło witamin i wartości odżywczych

Sardynki są niezwykle popularnym gatunkiem ryb. Choć osiągają wielkość zaledwie 20 cm, kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Sardynki są rybami słonowodnymi, o dużej zawartości tłuszczu. Stanowią tym samym bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Regularne spożywanie tłustych ryb przyczynia się do poprawy koncentracji, wyglądu skóry i wzroku.Ponadto w sardynkach znajdują się składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego polecane są one kobietom w ciąży i karmiących piersią. Wg zaleceń, powinny one spożywać od 200 do 300 g sardynek w tygodniu, co przekłada się na dwie lub trzy mniejsze porcje. W porównaniu z niektórymi gatunkami ryb drapieżnych, sardynki nie zawierają w sobie tak dużej ilości szkodliwych metali (zwłaszcza rtęci). Jako, że ryby te obfitują w bogactwo witamin, szczególnie z grupy B, wykazują pozytywny wpływ na działanie układu krążenia i układu nerwowego, natomiast zawarta w nich witamina D wspiera odporność i wzmacnia kości.

Zastosowania kulinarne sardynek w oleju

Sardynki w oleju znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podawane w formie pysznych past czy farszu, a także jako składnik sałatek. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na przekąski z sardynkami: jajka faszerowane sardynkami w oleju oraz pastę sardynkową. Do przygotowania jajek z farszem sardynkowym będą Ci potrzebne (proporcje dobierz według potrzeby):+jajka ugotowane na twardo, +puszka sardynek w sosie pomidorowym lub w oleju, +szczypiorek, +sól oraz pieprz.Przygotowanie:1.Ugotowane jajka na twardo obierz ze skorupek, opłucz pod bieżącą wodą i przekrój na pół.2. Wyjmij z nich żółtka i umieść w miseczce.3.Do żółtek dodaj sardynki w puszcce i drobno posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz.4. Całość zmiksuj lub rozgnieć widelcem.5.Napełnij pastą wgłębienia białek i udekoruj wedle uznania.Wykorzystany do faszerowania jajek farsz możesz wykorzystać również jako pastę do kanapek. Smacznego!

Sardynki w puszce – smaczna i sycąca przekąska

Popularność sardynek wynika z tego, że jest to opcja znacznie tańsza od innych ryb z puszki, szczególnie łososia czy też ciemniejszego tuńczyka. Sardynki w puszce są stosunkowo kaloryczną przekąską, która szybko zaspokaja apetyt. W 100 g sardynek w oleju znajduje się 217 kilokalorii.Chcąc zjeść sardynki na śniadanie, lepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po chleb razowy lub otrębowy zamiast tradycyjnego białego pieczywa – zapewnisz wówczas swojemu organizmowi znacznie bardziej zbilansowany posiłek.Oprócz sardynek w oleju, możesz postawić na sardynki w sosie własnym lub pomidorowym. Wszystkie rodzaje sardynek w puszce znajdziesz w internetowym sklepie Frisco.pl. W swojej ofercie posiadamy również filety z sardynek w oliwie z oliwek, a także w oleju słonecznikowym z dodatkiem chilli. Sardynki portugalskie w pikantnym sosie pomidorowym będą doskonałym wyborem dla zwolenników ostrzejszych smaków. Masz ochotę na smaczną i sycącą przekąskę rybną? Nie czekaj i już dziś zrób zakupy na Frisco.pl!