Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
BIORGANICA ITALIA Pomidory podsuszone w zalewie olejowej BIO 190 g
Ważny do 30-08-2023
Ważny do 30-05-2022

Oferty

Pomidory, przeciery i koncentraty

Pomidor - niezastąpiony w kuchni

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Jako baza wielu dań, szczególnie kuchni włoskiej, pomidory zdążyły zapisać się na stałe w warzywnej “popkulturze”. Wykonane z nich przetwory, takie jak koncentraty i przeciery, znajdziemy w sosie bolognese, lasagne czy na spodzie pizzy. Nie musimy jednak wyjeżdżać do słonecznej Italii, by skosztować pomidorowych przysmaków - wystarczy spojrzeć na nasze lokalne podwórko. Kto z nas nie pamięta smaku babcinej “pomidorówki”? Ta zupa, przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw, gości na polskich stołach od wieków.Swój charakterystyczny, czerwony kolor, pomidory zawdzięczają likopenowi - naturalnemu barwnikowi. Znaczące ilości likopenu znajdują się także w żółtej odmianie pomidorów. Ten niezwykle cenny przeciwutleniacz, zwiększa efektywność działania witaminy C, E oraz beta-karotenu. Pomidory ponadto wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, na przykład: +zapobiegają miażdżycy, +wykazują działanie antynowotworowe, +działają moczopędnie, +wspomagają trawienie, +obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca, +korzystnie wpływają na układ nerwowy. W asortymencie sklepu Frisco.pl posiadamy pomidory w puszcze - zarówno całe, jak i pokrojone, pozbawione skórki. To jednak nie wszystko - możesz wybierać spośród pomidorów zwykłych, a także koktajlowych czy suszonych w oleju roślinnym. Pomidorki koktajlowe to doskonały dodatek do kanapek lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Sycylijskie pomidory suszone sprawdzą się w sałatkach, przystawkach czy jako składnik sosów. Ich słodkawy smak potrafi podkreślić charakter wielu przygotowywanych potraw. Dodatkowo polecamy pomidory krojone z bazylią i oregano lub z oliwą i czosnkiem.

Przeciery i koncentraty pomidorowe

Przeciery i koncentraty to przetwory powstałe z pomidorów. Choć przez wielu ludzi traktowane jako synonimiczne zamienniki, różnic między nimi jest kilka. Oba produkty są efektem przecierania gotowanych pomidorów, jednak koncentrat pomidorowy jest znacznie gęstszy od koncentratu, który poddawany jest dodatkowym procesom technologicznym. Przeciery nadają się do pizzy i sosów (np. bolońskiego), z kolei koncentraty polecane są do zup, zwłaszcza jako baza dla tradycyjnej polskiej zupy pomidorowej.Na wirtualnych półkach naszego sklepu znajdziesz passaty (włoska nazwa dla przecieru) i koncentraty wzbogacone bazylią oraz solą morską. Koncentraty pomidorowe 30% od Łowicza dostępne są w formie lekkiej saszetki - wystarczy wycisnąć zawartość, by cieszyć się wyraziście pomidorowym smakiem.

Przepisy na proste dania z pomidorów

Pomidory to bardzo wdzięczne warzywa. Zarówno same pomidory, jak i pomidorowe przetwory znajdujące się w naszej ofercie, mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia! Prezentujemy kilka przepisów na proste dania i sałatki, których bazą są te czerwone warzywa. Zupa krem z pomidorów ze śmietaną to propozycja w sam raz na obiad dla całej rodziny. Jej przygotowanie trwa maksymalnie dwa kwadranse. Składniki, które będą Ci potrzebne:+cebula, +kostka rosołowa, +puszka pomidorów; +oliwa z oliwek, +śmietana 12%, +świeża bazylia, +bulion warzywny. Przygotowanie: nalej na spód garnka odrobinę oliwy z oliwek, a następnie wsyp do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pomidory z puszki. Dodaj kostkę rosołową i gotuj całość przez około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj wszystkie składniki. Możesz doprawić zupę krem świeżą bazylią i oregano.Druga propozycją to pasta z suszonych pomidorów. Potrzebne będą Ci takie składniki, jak:+suszone pomidory w zalewie olejowej, +duża cebula, +ząbek czosnku, +kapary, -chudy biały ser, +ostra papryczka, +majonez, +czarny pieprz, +świeża bazylia. Przygotowanie: zalewę (olej) z suszonych pomidorów podsmaż na patelni, dodając drobno posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Podsmażone składniki z kaparami przełóż do blendera, następnie wrzuć do niego biały ser, suszone pomidory i majonez. Zmiksuj wszystkie składniki na drobną papkę. Z wierzchu posyp świeżym czarnym pieprzem i voila! Pastą z suszonych pomidorów możesz teraz posmarować kanapki.Propozycja nr 3 to lekka przekąska - pomidory z mozarellą. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: +pomidory z puszki, +mozarella, +oliwa z oliwek, +sos sałatkowy, +świeża bazylia, +cytryna. Przygotowanie: pomidory oraz mozzarellę odsącz z wody, a następnie pokrój oba składniki w cienkie plastry. Naprzemiennie poukładaj je na talerzu. W osobnym naczyniu wymieszaj sos sałatkowy, oliwę z oliwek, wyciśnięty sok z cytryny i odrobinę wody. Następnie skrop nim sałatkę. Na wierzch dodaj listki świeżej bazylii.