Sos sojowy – podstawa kuchni azjatyckiej

Sos sojowy to płynna, sfermentowana esencja, wytwarzania z nasion soi, pszenicy (lub ryżu), wody i soli, pierwotnie pochodząca z Chin. Choć stanowi jeden z symboli dalekowschodniej kuchni, to z roku na rok zyskuje popularność na całym świecie, także w Polsce. Obecnie sos sojowy wykorzystywany jest na dużą skalę w kuchni indonezyjskiej i japońskiej, gdzie jego receptury różnią się między sobą konsystencją i smakiem. Oryginalna, chińska wersja sosu sojowego jest słona i gęsta, indonezyjska rzadka i słodka, natomiast japońska – bardzo rzadka i słona.W Polsce sos sojowy stał się popularny głównie za sprawą azjatyckich barów szybkiej obsługi. Ramen, sushi, zupa miso to tylko kilka przykładów tradycyjnych dań regionalnej, azjatyckiej kuchni, w których sos sojowy stanowi nieodłączny dodatek. W polskiej kuchni wykorzystuje się go coraz częściej do marynowania mięsa, a także jako składnik zup, zapiekanek i dodatek do ryżu czy kaszy. Dodanie nawet kilku kropli sosu zmienia smak potrawy, nadając jej orientalny posmak i aromat. Nie musisz więc wyjeżdżać do odległych regionów świata, by poczuć Azję na własnym talerzu.

Sos sojowy jasny czy ciemny?

Na rynku znaleźć można dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny. Czym się różnią? Przede wszystkim barwą i konsystencją, ale również walorami smakowymi. Sos sojowy jasny ma barwę od bursztynowej do jasnobrązowej, jest rzadszy i bardziej słony. Sos sojowy ciemny jest z kolei gęstszy, dłużej fermentowany, przez co w jego smakowej strukturze daje się wyczuć odrobinę więcej słodu. Pierwszy z sosów jest zdecydowanie rzadziej spotykany i trudniej dostępny.Sos sojowy jasny polecany jest jako dodatek do drobiowego mięsa, ryb, lekkich zup warzywnych oraz sushi. Sos sojowy ciemny doskonale będzie komponował się z czerwonym mięsem: wołowiną i wieprzowiną. To także świetny dodatek do domowej roboty ramenu oraz innych zup na bazie mięsa – nie tylko orientalnych.

Sos sojowy w sklepie Frisco.pl

Sos sojowy stanowi zdrową alternatywę dla bulionów i sosów typu fix z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawarte w soi witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy, korzystnie wpływają na układ odpornościowy i redukują poziom złego cholesterolu. Wg lekarzy, soja zapobiega także rozwojowi nowotworów i miażdżycy.Jeśli zależy Ci na wyeliminowaniu z diety produktów pełnych konserwantów i sztucznych barwników oraz na wprowadzeniu do niej tylko tych o ograniczonym do minimum składników, wybierz sos sojowy dostępny na wirtualnych półkach naszego wirtualnego marketu.W asortymencie Frisco.pl znajdziesz zarówno sos sojowy jasny, jak i sos sojowy ciemny. Z naszą pomocą, w prosty sposób i bez potrzeby wychodzenia z domu, możesz skosztować orientalnych smaków. Do wyboru masz: +sos sojowy light o obniżonej zawartości soli, +tradycyjny sos sojowy jasny i ciemny, +sos sojowy bezglutenowy, +sos kantoński sojowy z grzybami i imbirem.Lubisz sushi? U nas kupisz wszystkie produkty niezbędne do jego przygotowania. Oprócz sosu sojowego, zyskujesz dostęp do ryb, ryżu, alg morskich, a nawet pałeczek.Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej, czy też dopiero masz zamiar rozpocząć kulinarną podróż na Daleki Wschód, nie czekaj – złóż zamówienie już dzisiaj i poznaj nasze wyjątkowe sosy sojowe. Nasi dostawcy zadbają o to, by wszystkie produkty dotarły do Ciebie bezpiecznie i na czas!