Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
SANTA BREMOR Kawior z dorsza 130 g
Ważny do 24-11-2021
Dodaj do ulubionych
SANTA BREMOR Kawior z łososia 140 g
Ważny do 06-11-2021
Ważny do 13-11-2021

Kawior – co to takiego i jak jest pozyskiwany?

Kawior to określenie rybiej ikry. To nic innego, jak niezapłodnione jajeczka, które pozyskuje się metodą chirurgiczną, pozostawiając rybę przy życiu, aby ta mogła wyhodować w przyszłości kolejne. Pozyskaną ikrę przesiewa się przez specjalne sito, gdzie miesza się go z solą morską w ściśle określonych proporcjach. Mówi się, że poprawne wykonanie tej czynności wymaga aż piętnastu lat praktyki!Kawior od wieków uchodzi za produkt luksusowy. Na jego “elitarność” składa się bez wątpienia kilka konkretnych aspektów. Spożycie kawioru niesie ze sobą mnóstwo prozdrowotnych korzyści – wysoka zawartość składników odżywczych wyróżnia go spośród innych owoców morza. Kwas omega-3 zapobiega chorobom serca, chorobom naczyniowym, a także nowotworom. Regularne spożywanie produktów o wysokim stężeniu kwasów omega-3 usprawni Twój wzrok. Zawarte w kawiorze antyoksydanty i witamina A ochronią Twój układ nerwowy przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.Kawior wyróżnia się również wyjątkowym smakiem i zapachem (z kawioru powstają nawet perfumy!). W zależności od gatunku ryby z jakiego ikra jest pozyskiwana i sposobu przyrządzenia, kawior może być mniej lub bardziej słony. Rodzaje kawioru różnią się między sobą wyrazistością zapachu, a nawet barwą – od srebrzysto-czarnej, przez pomarańczową i czerwoną, aż do szara-brązową i w końcu – czarną.

Kawior czarny czy kawior czerwony?

Na świecie wyróżnia się kilka rodzajów kawioru, przede wszystkim kawior czerwony i kawior czarny. Ikra o kolorze czerwonym (lub też pomarańczowym) pochodzi od ryb z rodziny łososiowatych, głównie łososia atlantyckiego i pstrąga tęczowego. Jajeczka czerwonego kawioru są niewielkie, osiągają bowiem średnicę maksymalną 4,5 mm. Są też znacznie bardziej pikantne od jajeczek kawioru czarnego.Kawior czarny jest popularniejszy, pozyskuje się go z ryb jesiotrowatych (przede wszystkim z bieługi i sterleta). Kawior z bieługi jest najdroższą jego odmianą – średnia cena rynkowa tego przysmaku waha się w granicach 24-32 tysiące złotych za kilogram! Na szczęście na rynku znaleźć możesz przetworzony kawior w formie past czy konserw. Pasta kawiorowa to doskonały dodatek do kanapek, tostów oraz wielu innych przekąsek.

Kawior w sklepie internetowym Frisco.pl

Na wirtualnych półkach naszego marketu znajdziesz zarówno kawior czarny, jak kawior czerwony. Oferujemy kawior z jesiotra rosyjskiego, który charakteryzuje się delikatnym smakiem i orzechowym aromatem. Pasta kawiorowa z krewetkami i pasta kawiorowa z delikatnym sosem mogą stanowić wyjątkowy dodatek do kanapek. Wystarczy jeść kawior lub przetwory z kawioru parę razy w tygodniu, by zapewnić organizmowi źródło zbilansowanej i dobrze skomponowanej diety.Mieszkasz na obrzeżach miasta i w pobliżu masz osiedlowy sklep wielobranżowy z wyłącznie podstawowymi produktami? A może nie chcesz jechać do miasta i marnować czasu na stanie w korkach i sklepowych kolejkach? To już nie problem - zakupy na Frisco.pl zrobisz online, bez potrzeby wychodzenia z domu! Złóż zamówienie na kawior, a nasi kurierzy zajmą się resztą.