Rodzaje
Brak dodatkowych filtrów.
Marki
Brak dodatkowych filtrów.
Płatki jaglane, żytnie albo orkiszowe należą do bardzo cennych produktów zbożowych, które stanowią niezbędny element zdrowej diety. Zboża zawierają wysokiej jakości węglowodany złożone - te zaś powinny dostarczać nam około połowę spożywanych codziennie kalorii. Płatki są ich bogatym źródłem, a ponadto zawierają mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i minerałów.
Choć każdy zapewne ma swoje ulubione płatki, najlepiej jest sięgać po różnorodne produkty, aby dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych i urozmaicić menu. Jak wykorzystać płatki w przepisach? To banalnie proste:
Drobne płatki, np. jaglane, gryczane, quinoa, jęczmienne czy inne, które lubisz, sprawdzą się w przepisach na zdrowe ciasta i muffiny.
Dobrym pomysłem na śniadanie jest jogurt albo mleko z płatkami śniadaniowymi. Do tego owoce, orzechy, miód i masz na talerzu wartościowy posiłek, który doda Ci energii do pracy.
Z płatków możesz też zrobić proste placuszki - wystarczy wymieszać je z jajkiem i gęstym jogurtem. Doskonale smakują podane z sosem grzybowym albo wędzonym łososiem, a w wersji na słodko - dżemem.
Płatki Sante, Lubella, Bio Planet, Dobra Kaloria i wielu innych producentów są dziś bardzo popularnym składnikiem zdrowych przepisów. Warto po nie sięgać, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i ładną sylwetką.