Płatki jaglane, żytnie albo orkiszowe należą do bardzo cennych produktów zbożowych, które stanowią niezbędny element zdrowej diety. Zboża zawierają wysokiej jakości węglowodany złożone - te zaś powinny dostarczać nam około połowę spożywanych codziennie kalorii. Płatki są ich bogatym źródłem, a ponadto zawierają mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i minerałów.
Choć każdy zapewne ma swoje ulubione płatki, najlepiej jest sięgać po różnorodne produkty, aby dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych i urozmaicić menu. Jak wykorzystać płatki w przepisach? To banalnie proste:
Drobne płatki, np. jaglane, gryczane, quinoa, jęczmienne czy inne, które lubisz, sprawdzą się w przepisach na zdrowe ciasta i muffiny.
Dobrym pomysłem na śniadanie jest jogurt albo mleko z płatkami śniadaniowymi. Do tego owoce, orzechy, miód i masz na talerzu wartościowy posiłek, który doda Ci energii do pracy.
Z płatków możesz też zrobić proste placuszki - wystarczy wymieszać je z jajkiem i gęstym jogurtem. Doskonale smakują podane z sosem grzybowym albo wędzonym łososiem, a w wersji na słodko - dżemem.
Płatki Sante, Lubella, Bio Planet, Dobra Kaloria i wielu innych producentów są dziś bardzo popularnym składnikiem zdrowych przepisów. Warto po nie sięgać, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i ładną sylwetką.