Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Ważny do 31-12-2025
Ważny do 28-07-2023
Ważny do 27-04-2023
Dodaj do ulubionych
LAGUNA Tuńczyk w kawałkach w oleju 170 g
Ważny do 23-06-2025
Ważny do 16-12-2025
Ważny do 31-12-2025
Ważny do 15-05-2025
Ważny do 25-08-2023
Dodaj do ulubionych
RIO MARE Tuńczyk w sosie własnym 160 g
Ważny do 31-12-2023
Dodaj do ulubionych
RIO MARE Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g
Ważny do 31-12-2025
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w sosie własnym 160 g
Ważny do 15-01-2025
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g
Ważny do 23-10-2026
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w oleju roślinnym 160 g
Ważny do 15-04-2026
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w sosie pomidorowym 160 g
Ważny do 29-04-2024
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w sosie własnym 3x80g 240 g
Ważny do 20-11-2023
Dodaj do ulubionych
CALVO Tuńczyk w oliwie z oliwek 3x80g 240 g
Ważny do 01-12-2026
Ważny do 18-05-2026
Dodaj do ulubionych
GRAAL Tuńczyk rozdrobniony w oleju 185 g
Ważny do 13-10-2025
Ważny do 17-11-2024
Ważny do 09-09-2026
Ważny do 28-08-2023
Ważny do 04-06-2024
Ważny do 04-02-2024

Oferty

Tuńczyk – wartości odżywcze

Tuńczyk jest rybą drapieżną, która występuje w ciepłych wodach oceanów Atlantyckiego, Spokojnego i Indyjskiego. Spotkać można ją także w przylegających do nich morzach, czy większych akwenach wodnych. Przeciętnie tuńczyk waży około 200kg, choć zdarzają się też osobniki o wadze 500, a nawet 700 kg! Ryby te żyją około 50 lat, a długość ich ciała osiąga wartość nawet 3 metrów. Szacuję się, że rocznie wyławiane są aż 4 tony tuńczyka, Import tej ryby w Polsce nie jest jednak tak duży, jak na świecie. Pod względem ilości importowanych ryb, tuńczyk ustępuje miejsca łososiowi, śledziowi i dorszowi. Tuńczyk to ryba niskokaloryczna (100 g produktu to około 180 kcal), która stanowi doskonałe źródło białka i tłuszczów. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA) normalizują ciśnienie tętnicze, wykazują działanie przeciwzakrzepowe i hamują rozwój choroby wieńcowej serca. Największe zapotrzebowanie na DHA wykazują dzieci i młodzież w wieku od 2 do 18 (250 mg), a także kobiety w ciąży i karmiące piersią (200 mg). Z uwagi na dość dużą zawartość histaminy, spożycie tuńczyka może powodować silne reakcje alergiczne u osób uczulonych na ten związek chemiczny.

Tuńczyk w puszce – alternatywa dla surowej ryby

Tuńczyk może być swobodnie poddawany obróbce termicznej i kulinarnej, sprawdzi się zarówno w formie grillowanej, jak i pieczonej, a także wędzonej. Jako że surowy tuńczyk jest jedną z droższych ryb na świecie, wielu producentów proponuje tańszą alternatywę: rozdrobnionego tuńczyka w puszce. Spotkać można tuńczyka z puszki w zalewie własnej lub tuńczyka z puszki w oleju. Tuńczyk w kawałkach to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, tostów, a nawet pizzy.To jednak nie wszystko. W asortymencie sklepu Frisco.pl znajdziesz tuńczyka w puszce z dodatkiem oliwy z oliwek i sosu pomidorowego. Jeśli wolisz większe kawałki ryby, postaw na filety z tuńczyka. Posiadamy również tuńczyka z puszki w formie wędzonej z papryczką chilli – to doskonała propozycja dla wszystkich tych, którzy preferują w daniach ostrzejsze akcenty.

Zastosowania kulinarne tuńczyka z puszki

Tuńczyk to bardzo wdzięczny materiał dla eksperymentów kulinarnych. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z makaronem, ryżem, kaszą. Popularne są też sałatki i różnego rodzaju przystawki z tuńczykiem w roli głównej. Możesz przyrządzić tuńczyka na mnóstwo sposobów. Poznaj kilka naszych propozycji.Makaron z tuńczykiem i pomidorami. Do przygotowania tej potrawy potrzebne Ci będą:+tuńczyk z puszki, +makaron rurki, +ciepła woda, +sos bolognese (może być w proszku). +pomidory, +kukurydza konserwowa, +ser cheddar. Przygotowanie: 1. Makaron rurki ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.2. Sos bolognese wymieszaj z wodą i zagotuj.3. Do sosu z wodą dodaj kukurydzę, pomidory pokrojone w kostkę i całość zagotuj.4. Odcedzony makaron przełóż na talerz, dodaj sos, tuńczyka z puszki i całość dokładnie wymieszaj.5. Posyp danie startym serem cheddar.Grzanki z pastą tuńczykową.Składniki (wszystkie kupisz na Frisco.pl):+chleb żytni, +puszka tuńczyka w sosie własnym, +margaryna, +dwie łyżki majonezu, +łyżka koncentratu pomidorowego, +zielona sałata, +cytryna. Przygotowanie: 1. Do odcedzonego tuńczyka dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, a następnie wszystko zmiksuj.2. Kromki żytniego chleba posmaruj margaryną i przypiecz na patelni lub w piekarniku.3. Gotowe grzanki przekrój na pół i posmaruj przygotowaną pastą z tuńczyka.4. Na wierzch połóż liść sałaty i plasterek cytryny (możesz też skropić pastę sokiem z cytryny.