Pyszny obiad z kilku składników


Obiad na każdą kieszeń to sprytny sposób na smaczny, pożywny posiłek każdego dnia. Przygotujesz go dysponując nawet niewielką kwotą i zaledwie kilkoma prostymi składnikami. Wystarczą ulubione warzywa, mięso, makaron, WINIARY Pomysł na… - i gotowe. Sprawdź, jakie to łatwe!

Znajdziesz tu ciekawe przepisy, np. spaghetti po bolońsku, makaron w kremowym sosie 4 sery czy zapiekane placki ziemniaczane z pieczarkami.

Brakuje Ci jakiegoś składnika? To żaden problem. Kup go we Frisco bez wychodzenia z domu. Pod przepisami zobaczysz listę niezbędnych produktów, które od razu możesz włożyć do koszyka.

Pomysł na spaghetti 4 sery caprese

Składniki:
  • Pomysł na spaghetti 4 sery Winiary 1 op
  • Makaron spaghetti 300g
  • Pomidorki koktajlowe 150g
  • Świeża bazylia garść
  • Śmietanka 12% lub 30% 150ml
  • Oliwa 1 łyżka
Sposób przygotowania:
  1. Zawartość opakowania wymieszaj z wodą i śmietanką i przelej do rondelka. Zacznij podgrzewać mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje.
  2. Makaron ugotuj wg. Instrukcji na opakowaniu.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smaż ok 2 min na dużej mocy. Dodaj ugotowany makaron sos i kawałki porwanej świeżej bazylii. Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj natychmiast.

Placki ziemniaczane zapiekane z pieczarkami i serem

Składniki:
  • Opakowanie WINIARY Pomysł na Spaghetti po Bolońsku
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera żółtego
  • trochę soli
  • trochę czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki i dwie cebule obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odcedź z nadmiaru płynu.
  2. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 placków.
  4. Teraz czas na farsz. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
  5. POMYSŁ NA... rozmieszaj w 300 ml zimnej wody. Zagotuj, połącz z cebulą i pieczarkami.
  6. Placki rozłóż na blaszce, nałóż na nie farsz, posyp startym serem.
  7. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
  8. Podawaj gorące, od razu po przygotowaniu.

Proste spaghetti po bolońsku

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g makaron spaghetti
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie WINIARY Pomysł na… Spaghetti Po Bolońsku
Sposób przygotowania:
  1. Mięso mielone lekko podsmaż przez ok. 8 minut na niewielkiej ilości oleju.
  2. Do mięsa wlej 250 ml wody, wsyp zawartość torebki, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  3. Duś po przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  5. Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem
  6. Możesz posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

Zapiekanka Moussaka z ziemniakami

Składniki:
  • 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti Napoli
  • 700 g ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 100 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg 170°C).
  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach obierz i pokrój w plasterki. Bakłażana oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  3. Rozgrzej na patelni olej i usmaż na nim bakłażana. Bakłażana wyjmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Wyłóż na patelnię mielone mięso i usmaż je. Dolej 200 ml wody, wsyp POMYSŁ NA..., doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 1 minutę.
  5. Wykładaj na przemian na warstwy ziemniaków i bakłażana do formy na zapiekankę. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos.
  6. Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plastry, a następnie ułóż na zapiekankę.
  7. Polej śmietanką, oprósz serem i piecz w piekarniku przez około 30 minut.
  8. Podawaj z sałatą liściastą.

Spaghetti Napoli

Składniki:
  • 1 opakowanie WINIARY POMYSŁ NA... Spaghetti Napoli
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 100 g sera żółtego
  • trochę posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Do 250 ml zimnej wody i 1 łyżki oleju dosyp zawartość torebki. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę.
  3. Makaron ugotuj i polej przygotowanym sosem. Zetrzyj żółty ser i posyp nim gotowe danie. Spaghetti możesz też udekorować natką pietruszki.