Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
oliwa - 6 łyżek
ząbki czosnku - 4 sztuki
sól - 1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 20 minut. Przyciśnij je talerzykiem lub deską, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Obsusz bakłażana na ręczniku papierowym, skrop go oliwą i oprósz przyprawą Knorr.
Dodaj posiekany czosnek i smaż plastry bakłażana na grillu, aż się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym lub serowym.
Pieczona dorada z grilla
Składniki:
dorada - 4 sztuki
Ketchup Hellmann's Extra Hot - 4 łyżki
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr - 4 łyżki
papryka zielona - 1 sztuka
cebula czerwona - 1 sztuka
pomidor - 1 sztuka
kolendra świeża - 1 pęczek
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z 0,5 cytryny
czosnek - 4 ząbki
Sposób przygotowania:
Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.
Ryby ułóż na aluminiowej taczce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.
Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z ketchupem i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą.
Tortilla z kurczakiem z grilla
Składniki:
piersi z kurczaka - 2 sztuki
Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżeczki
cebula - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
żółty ser tarty - 4 łyżki
placki tortilli - 4 sztuki
oliwa - 3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Umyte i osuszone piersi pokrój w paski, oprósz przyprawą Knorr i skrop 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj.
Paprykę i cebulę również pokrój w paski.
Na rozgrzanej patelni usmaż mięso z warzywami. Następnie odstaw na 5 minut, aby farsz wystygł. Po tym czasie wymieszaj go z serem.
Farsz nałóż na placki tortilli. Zwiń jak naleśniki, zaczynając od zawinięcia boków do środka tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Tortille opiekaj na rozgrzanym grillu po 3-4 minuty z każdej strony, aż ser w środku się rozpuści. Podawaj z kwaśną śmietaną i sałatą. Jeśli lubisz ostre i aromatyczne potrawy, możesz dodać do farszu papryczkę chili oraz pokrojoną świeżą kolendrę.
Szybka sałatka na grilla
Składniki:
pomidory - 3 sztuki
rzodkiewka - 1 pęczek
ogórki - 2 sztuki
mix sałat - 1 opakowanie
kapary - 2 łyżki
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
ser feta - 1 opakowanie
oliwa z pestek dyni - 3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni i trzema łyżkami wody.
Pomidory i ogórki pokrój w kostkę, dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, pomieszaj z sałatą i dresingiem.
Całość prze łóż do odpowiedniej salaterki posyp po wierzchu pokruszonym serem feta i kaparami.
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
Składniki:
chlebki pita - 4 sztuki
Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem - 4 łyżki
papryka czerwona - 1 sztuka
czerwona cebula - 1 sztuka
sałata lodowa kilka liści
rukola - 1 garść
ser halloumi - 100 gramów
czarne oliwki - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.
Przygotowaną sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!
Klasyczny burger wołowy
Składniki:
wołowina część chuda (udziec lub rostbef) - 700 gramów
wołowy łój (lub tłusta wołowina do zmieszania z chudą) - 100 gramów
Sos Hellmann's Chunky Burger - 6 łyżek
Przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżeczki
bułki do burgerów z sezamem - 6 sztuk
ser żółty cheddar - 6 plastrów
plastry boczku wędzonego - 12 sztuk
listki sałaty lodowej - 6 sztuk
pomidory - 2 sztuki
korniszony - 6 sztuk
cebula - 1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wołowinę razem z łojem zmielić na grubych oczkach maszyny do mielenia mięsa.
Mięso razem z Przyprawą do mięsa mielonego Knorr wyrób ręką i uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.
Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 15 minut, w zależności od stopnia wysmażenia.
Po 15 minutach hamburger powinien być już dobrze wysmażony. W końcowej fazie grillowania na hamburgera połóż plaster sera, aby nieco się roztopił. Równocześnie razem z mięsem grilluj plastry boczku, najlepiej na aluminiowej tacce. Boczek grilluj, aż będzie chrupiący.
W międzyczasie przygotuj bułki: przekrój je na pół, opiecz na grillu i posmaruj z obu stron sosem Hellmann's. Na górną część bułki ułóż liść sałaty lodowej, plaster cebuli i gruby plaster pomidora.
Na dolną część bułki połóż zgrillowanego burgera z serem i przykryj go dwoma plastrami chrupiącego boczku. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą, cebulą i pomidorem. Żeby kanapka się nie rozpadła, przekłuj ją wykałaczką z korniszonem i oliwką.
Umyj i osusz pałki z kurczaka. W misce pomieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, przyprawę Knorr, powidła śliwkowe, imbir, posiekaną kolendrę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.
W tak przygotowanej marynacie umieść pałki z kurczaka na około 12 godzin. Całość umieść w chłodnym miejscu.
Po tym czasie kurczaka grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod przykryciem przez około 40 minut. Udka cały czas przekręcaj i smaruj je marynatą co jakiś czas.
Szaszłyki z kurczaka z ananasem
Składniki:
pierś z kurczaka - 3 sztuki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – 3 łyżeczki
ananas świeży - 1 sztuka
sos sweet chilli - 100 mililitrów
świeża kolendra - 0.5 pęczka
masło - 1 łyżka
olej - 4 łyżki
czerwona cebula - 2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Piersi osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Przyprawę Knorr połącz z olejem i wymieszaj – w powstałej marynacie zanurz kawałki kurczaka.
Ananasa i cebulę pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a następnie nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Jednak uprzednio patyki namocz na kilka minut w wodzie – nie będą się palić na grillu.
Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż przez 15 minut obracając co chwilę.
W tym czasie sos sweet chilli podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną drobno kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj.
Kiełbasę pokrój w ok. 1 cm grubości talarki. Czerwoną cebulę pokrój w cząstki a pieczarki przekrój na pół. Warzywa połącz z olejem i Przyprawą do grilla Knorr i dokładnie wymieszaj.
Na patyki szaszłyków nadziewaj talarek kiełbasy, cebulkę, pieczarkę i oliwkę. Nadziewaj tak aby na szaszłyku były co najmniej po trzy składniki każdego rodzaju.
Szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych, na średnio rozgrzanym grillu około 20 minut, przekręcając je co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z sosem ketchupem Hellmann‘s.
Kaszanka grillowana w cebuli
Składniki:
duże cebule - 8 sztuk
kaszanka - 3 sztuki
Przyprawa do gyrosa Knorr - 2 łyżeczki
Ketchup Hellmann's Pikantny - 3 łyżki
jabłko - 1 sztuka
olej roślinny - 3 łyżki
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
ser wędzony - 2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Z nieobranej cebuli zetnij z góry ok. 2 cm. Łyżką wydrąż cebule tak aby zostały dwie warstwy.
Kaszankę obierz i rozdrobnij widelcem. Cebulę wydrążoną ze środka pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Do cebuli dorzuć kaszankę i smaż ją chwilę aż zupełnie się rozpadnie. Następnie dodaj ketchup Hellmann's, dzięki niemu kaszanka będzie bardziej soczysta. Na końcu dodaj drobno pokrojone jabłko. Farsz dopraw do smaku majerankiem i Przyprawą do grilla Knorr.
Do farszu dodaj część startego oscypka. Tak przygotowaną kaszankę umieść w cebulach. Górę posyp startym serkiem wędzonym.
Cebule piecz na grillu pod przykryciem około 30 minut, tak aby kaszanka była ciepła.