KASZKA Z SAMOPSZY Z MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI

Z poniżej podanego przepisu wychodzą dwie porcje kaszki.
Składniki:

  • 4 łyżki BIO Kaszki z Samopszy Helpa
  • 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 płaskie łyżki 100% masła orzechowego
  • Jabłko, gruszka
  • Opcjonalnie eksPandowana gryka
  • Łyżka syropu klonowego*

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka z mlekiem wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
  2. Gotuj 2-3 minuty aż zgęstnieje, dodaj syrop klonowy, wymieszaj i przelej do misek.
  3. Do każdej porcji dodaj pokrojone jabłko, gruszkę i masło orzechowe. Całość możesz posypać eksPandowaną gryką.

Smacznego!

*W przypadku przygotowywania kaszki dla najmłodszych nie dodajemy syropu klonowego ze względu na zawartość cukru.

OWOCOWE SERDUSZKA Z KASZKI JAGLANEJ

Składniki:
  • 3 kopiaste łyżki BIO Kaszki jaglanej Helpa
  • BIO Owocowe Różdżki Smaku (po 1 z każdego smaku)
  • 200 ml wody
  • Łyżeczka miodu*
  • 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
  1. Do rondelka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje, dodaj miód, wymieszaj, a następnie przelej ją do pięciu miseczek.
  2. Do każdej z misek dodaj inny smak BIO owocowych Różdżek Smaku. Wymieszaj, a następnie przełóż do płaskiego naczynia lub tacki i wygładź zwilżoną szpatułką. Wystudź.
  3. Po wystudzeniu za pomocą noża lub foremki wytnij wzorki.
  4. Serduszka możesz także przygotować w silikonowej foremce na czekoladki, jednak przed wyciągnięciem najlepiej schłodzić ją przez kilka godzin w lodówce.

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie. Miód znajduje się na liście zakazanych produktów w pierwszych tygodniach rozszerzania diety niemowlaka.

Smacznego!

WARZYWNE PASTY DO CHLEBA

Przepis na szybkie i kolorowe pasty warzywne do kanapek. Idealne dla całej rodziny!
Składniki:
  • 2 łyżki BIO Kaszki Jaglanej Helpa
  • BIO Warzywne Różdżki Smaku
  • 250 ml wody
  • Pieprz i sól*
  • Po 50g: marchewki, buraka i cukinii
  • Przyprawy do pasty dyniowo-marchewkowej: szczypta kukrkumy i mielonej kolendry
  • Przyprawy do pasty cukiniowo-szpinakowej: ćwierć łyżeczki suszonego czosnku, szczypta suszonej bazylii i szczypta suszonej mięty
  • Przyprawy do pasty buraczanej: szczypta suszonego czosnku i ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Pokrój warzywa w małe kawałki i ugotuj na parze. Do garnka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach kaszka powinna zgęstnieć- wtedy odstaw ją.
  2. Następnie kaszkę podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj BIO Różdżkę Smaku Szpinakową i cukinię, do drugiej BIO Różdżkę Smaku dyniową z marchewką, a do trzeciej BIO Różdzkę Smaku Buraczaną i buraka. Każdą z nich zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku.
  3. Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.


Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.
Smacznego!

*Ważne - w przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie

KOLOROWE SPAGHETTI DLA ZABIEGANYCH

Przepis na 3 porcje:

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz*
  • Po 2 Bio Warzywne Różdżki Smaku Helpa (burak, szpinak, dynia)
  • 3 łyżki parmezanu
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Makaron spaghetti gotujemy al dente.
  2. W tym czasie na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Odcedzony, gorący makaron przekładamy na patelnię, mieszamy, po czym dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Spaghetti przekładamy do 3 miseczek. Do każdej wsypujemy po 2 Różdżki Smaku.
  5. Mieszamy, aż zabarwi się od liofilizowanych warzyw.
  6. Podajemy z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

  *W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.

WEGAŃSKIE MUFFINY Z MĄKI ORKISZOWEJ BEZ CUKRU

Przepis na orkiszowe muffinki bez dodatku cukru

Składniki:
  • 220 g mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli*
  • 80 g oleju rzepakowego
  • Bio Piciu Żółte Helpa (cała butelka)
  • Dodatkowo:
  • Bio Różdżka Smaku Truskawka do posypania
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę.
  3. Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka.
  4. Studzimy i przed podaniem posypujemy liofilizowaną truskawką.

  5. Smacznego!

    *W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.