WARZYWNE PASTY DO CHLEBA
Przepis na szybkie i kolorowe pasty warzywne do kanapek. Idealne dla całej rodziny!
Składniki:
- 2 łyżki BIO Kaszki Jaglanej Helpa
- BIO Warzywne Różdżki Smaku
- 250 ml wody
- Pieprz i sól*
- Po 50g: marchewki, buraka i cukinii
- Przyprawy do pasty dyniowo-marchewkowej: szczypta kukrkumy i mielonej kolendry
- Przyprawy do pasty cukiniowo-szpinakowej: ćwierć łyżeczki suszonego czosnku, szczypta suszonej bazylii i szczypta suszonej mięty
- Przyprawy do pasty buraczanej: szczypta suszonego czosnku i ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Pokrój warzywa w małe kawałki i ugotuj na parze. Do garnka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach kaszka powinna zgęstnieć- wtedy odstaw ją.
- Następnie kaszkę podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj BIO Różdżkę Smaku Szpinakową i cukinię, do drugiej BIO Różdżkę Smaku dyniową z marchewką, a do trzeciej BIO Różdzkę Smaku Buraczaną i buraka. Każdą z nich zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku.
- Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.
Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.
Smacznego!
*Ważne - w przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie