Z poniżej podanego przepisu wychodzą dwie porcje kaszki.
Składniki:
4 łyżki BIO Kaszki z Samopszy Helpa
400 ml mleka krowiego lub roślinnego
2 płaskie łyżki 100% masła orzechowego
Jabłko, gruszka
Opcjonalnie eksPandowana gryka
Łyżka syropu klonowego*
Przygotowanie:
Do garnuszka z mlekiem wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
Gotuj 2-3 minuty aż zgęstnieje, dodaj syrop klonowy, wymieszaj i przelej do misek.
Do każdej porcji dodaj pokrojone jabłko, gruszkę i masło orzechowe. Całość możesz posypać eksPandowaną gryką.
Smacznego!
*W przypadku przygotowywania kaszki dla najmłodszych nie dodajemy syropu klonowego ze względu na zawartość cukru.
OWOCOWE SERDUSZKA Z KASZKI JAGLANEJ
Składniki:
3 kopiaste łyżki BIO Kaszki jaglanej Helpa
BIO Owocowe Różdżki Smaku (po 1 z każdego smaku)
200 ml wody
Łyżeczka miodu*
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Do rondelka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj około 2-3 minuty aż zgęstnieje, dodaj miód, wymieszaj, a następnie przelej ją do pięciu miseczek.
Do każdej z misek dodaj inny smak BIO owocowych Różdżek Smaku. Wymieszaj, a następnie przełóż do płaskiego naczynia lub tacki i wygładź zwilżoną szpatułką. Wystudź.
Po wystudzeniu za pomocą noża lub foremki wytnij wzorki.
Serduszka możesz także przygotować w silikonowej foremce na czekoladki, jednak przed wyciągnięciem najlepiej schłodzić ją przez kilka godzin w lodówce.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie. Miód znajduje się na liście zakazanych produktów w pierwszych tygodniach rozszerzania diety niemowlaka.
Smacznego!
WARZYWNE PASTY DO CHLEBA
Przepis na szybkie i kolorowe pasty warzywne do kanapek. Idealne dla całej rodziny!
Składniki:
2 łyżki BIO Kaszki Jaglanej Helpa
BIO Warzywne Różdżki Smaku
250 ml wody
Pieprz i sól*
Po 50g: marchewki, buraka i cukinii
Przyprawy do pasty dyniowo-marchewkowej: szczypta kukrkumy i mielonej kolendry
Przyprawy do pasty cukiniowo-szpinakowej: ćwierć łyżeczki suszonego czosnku, szczypta suszonej bazylii i szczypta suszonej mięty
Przyprawy do pasty buraczanej: szczypta suszonego czosnku i ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
Pokrój warzywa w małe kawałki i ugotuj na parze. Do garnka z wodą wsyp powoli kaszkę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Po 2-3 minutach kaszka powinna zgęstnieć- wtedy odstaw ją.
Następnie kaszkę podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj BIO Różdżkę Smaku Szpinakową i cukinię, do drugiej BIO Różdżkę Smaku dyniową z marchewką, a do trzeciej BIO Różdzkę Smaku Buraczaną i buraka. Każdą z nich zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku.
Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.
Pasty najlepiej smakują z domowym pieczywem na zakwasie.
Smacznego!
*Ważne - w przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie
KOLOROWE SPAGHETTI DLA ZABIEGANYCH
Przepis na 3 porcje:
Składniki:
150 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz*
Po 2 Bio Warzywne Różdżki Smaku Helpa (burak, szpinak, dynia)
3 łyżki parmezanu
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy al dente.
W tym czasie na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odcedzony, gorący makaron przekładamy na patelnię, mieszamy, po czym dodajemy roztrzepane jajko i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Spaghetti przekładamy do 3 miseczek. Do każdej wsypujemy po 2 Różdżki Smaku.
Mieszamy, aż zabarwi się od liofilizowanych warzyw.
Podajemy z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
WEGAŃSKIE MUFFINY Z MĄKI ORKISZOWEJ BEZ CUKRU
Przepis na orkiszowe muffinki bez dodatku cukru
Składniki:
220 g mąki orkiszowej jasnej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli*
80 g oleju rzepakowego
Bio Piciu Żółte Helpa (cała butelka)
Dodatkowo:
Bio Różdżka Smaku Truskawka do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę.
Ciasto nakładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka.
Studzimy i przed podaniem posypujemy liofilizowaną truskawką.
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.