SKŁAD NAPOJÓW ROŚLINNYCH
Niektóre napoje roślinne mają dłuższy skład, a w nim nieznane nam substancje. Warto pamiętać, że nie zawsze krótki skład produktu, oznacza, że będzie on zdrowszy i lepszy, a nie każda obco brzmiąca nazwa to sztuczny składnik. W praktyce większość produktów dostępnych w Polsce spełnia wymagania “czystej etykiety” (ang. clean label), co oznacza, że nie zawierają sztucznych dodatków. Typowe substancje, które możesz znaleźć w napojach roślinnych to:
Guma guar (E 412) - naturalny dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających, pozyskiwany z nasion rośliny z rodziny bobowatych.
Karagen (E407) - naturalny składnik pozyskiwany z wodorostów, pełniący funkcję środka zagęszczającego.
Guma ksantanowa (E415) - to wielocukier pozyskiwany z kukurydzy, pszenicy czy soi, powstający w wyniku fermentacji cukrów. Pełni funkcję emulgatora.
Maltodekstryna - to również wielocukier powstały w wyniku hydrolizy skrobi (np. kukurydzianej, ziemniaczanej czy owsianej). Pełni funkcję emulgatora i nośnika związków smakowo-zapachowych.
Mączka chleba świętojańskiego (E410, karob) - to emulgator pozyskiwany z nasion szarańczyna strąkowego - drzewa rosnącego głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego.