DZIEŃ MLEKA ROŚLINNEGO

Światowy Dzień Mleka Roślinnego obchodzony 22 sierpnia to międzynarodowy dzień, w którym promujemy roślinne alternatywy dla mleka odzwierzęcego.

Kampania powstała w 2017 roku, w wyniku partnerstwa ProVeg i Plant Based News. Od początku przyciągnęła ona uwagę milionów ludzi na całym świecie i pokazała, jak łatwo przejść z mleka odzwierzęcego na alternatywy oparte na roślinach.

Rynek mleka roślinnego rośnie coraz szybciej! Ostatnio, The Guardian określił mleko roślinne jako “białe złoto” w raporcie na temat niepohamowanego wzrostu liczby mlek alternatywnych. Mleko roślinne jest najlepiej sprzedającym się produktem w całym sektorze alternatywnych produktów roślinnych, oferuje liczne korzyści zdrowotne i ma znacznie mniejszy ślad ekologiczny niż mleko krowie.

Dlatego i Ty już dzisiaj spróbuj roślinnych alternatyw mleka!

5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WYBRAĆ MLEKO ROŚLINNE

LEPSZE DLA CIEBIE
Badania konsekwentnie pokazują, że pełnowartościowa dieta oparta na roślinach – w tym na mleku roślinnym – jest dobra dla zdrowia. Może ona pomóc w zapobieganiu nadciśnieniu, otyłości, cukrzycy, chorobom serca i niektórym rodzajom nowotworów. Nie potrzebujesz mleka krowiego, aby być zdrowym!
LEPSZY WYBÓR
Wzrost popularności mleka roślinnego na całym świecie spowodował, że nie musimy ograniczać się już tylko do mleka sojowego, ale możemy wybierać z szerokiego asortymentu od migdałów po owies, konopie, nerkowce i wiele innych orzechów i ziaren. Znajdź swoje ulubione mleko roślinne!
LEPSZE DLA PLANETY
Hodowla zwierząt wiąże się z wysoką emisją gazów cieplarnianych. Dlatego też zmiana mleka na roślinne jest jednym ze sposobów w jaki możesz zmniejszyć swój negatywny wpływ na planetę.
LEPSZE DLA LUDZI
Grunty wykorzystywane do uprawy roślin przeznaczonych do karmienia zwierząt są znacznie większe niż te do uprawy roślin przeznaczonych bezpośrednio do spożycia. Zmniejszone wykorzystanie gruntów oznacza, że ludzie dysponują większą ilością żywności!
LEPSZE DLA ZWIERZĄT
Przemysłowa hodowla może być przyczyną stresu oraz cierpienia wielu zwierząt. Wybierając mleko roślinne masz pewność, że w procesie jego produkcji żadnemu zwierzęciu nie stałą się krzywda.

PROVEG POLSKA

ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami.

ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety.

SKŁAD NAPOJÓW ROŚLINNYCH

Niektóre napoje roślinne mają dłuższy skład, a w nim nieznane nam substancje. Warto pamiętać, że nie zawsze krótki skład produktu, oznacza, że będzie on zdrowszy i lepszy, a nie każda obco brzmiąca nazwa to sztuczny składnik. W praktyce większość produktów dostępnych w Polsce spełnia wymagania “czystej etykiety” (ang. clean label), co oznacza, że nie zawierają sztucznych dodatków. Typowe substancje, które możesz znaleźć w napojach roślinnych to:
Guma guar (E 412) - naturalny dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających, pozyskiwany z nasion rośliny z rodziny bobowatych.
Karagen (E407) - naturalny składnik pozyskiwany z wodorostów, pełniący funkcję środka zagęszczającego.
Guma ksantanowa (E415) - to wielocukier pozyskiwany z kukurydzy, pszenicy czy soi, powstający w wyniku fermentacji cukrów. Pełni funkcję emulgatora.
Maltodekstryna - to również wielocukier powstały w wyniku hydrolizy skrobi (np. kukurydzianej, ziemniaczanej czy owsianej). Pełni funkcję emulgatora i nośnika związków smakowo-zapachowych.
Mączka chleba świętojańskiego (E410, karob) - to emulgator pozyskiwany z nasion szarańczyna strąkowego - drzewa rosnącego głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego.

NAPOJE SOJOWE

Pod względem odżywczym, mleko sojowe jest najbardziej podobne do mleka krowiego i na razie jest jego najpopularniejszą alternatywą. Ma umiarkowaną zawartość kalorii i jest dobrym źródłem białka i wapnia.Mleko sojowe zawiera również związki zwane izoflawonami i fitosterolami, które chronią przed rakiem, chorobami układu krążenia, osteoporozą i mogą obniżać poziom cholesterolu.

Nadaje się ono do wielu różnych celów i może być stosowane bez ograniczeń do gotowania, pieczenia lub do kawy, a nawet da się je spienić. Podobnie jak w przypadku mleka krowiego, mleko sojowe jest obecnie dostępne w różnych smakach, takich jak wanilia, czekolada czy banan.

NAPOJE OWSIANE

Mleko owsiane jest lekko słodkie, ma konsystencję zbliżoną do mleka niskotłuszczowego. Zawiera umiarkowaną ilość kalorii i więcej białka niż większość rodzajów mleka roślinnego. Posiada również więcej błonnika niż inne mleko, co jest ważne, ponieważ pomaga regulować trawienie i może obniżać poziom cholesterolu.

Mleko owsiane zawiera więcej węglowodanów i cukru niż wiele innych mlek – nawet niesłodzone – więc może nie być najlepszym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę. Nadaje się do gotowania i pieczenia.

MLECZKA I NAPOJE KOKOSOWE

Możesz wybrać gęste mleczko kokosowe, zazwyczaj dostępne w puszcze, albo napój kokosowy, w litrowym kartonie. To dwa zupełnie różne produkty! Mleczko kokosowe jest gęste, może być jednolite lub rozwarstwiać się na część twardą i płynną. Świetnie nadaje się do curry czy gęstych zup, ale pamiętaj, że to produkt o wysokiej zawartości tłuszczu, a przez to kaloryczny.

Napoje kokosowe pod względem kaloryczności są podobne do mleka odtłuszczonego i są bogate w żelazo, potas, magnez i cynk. Zawierają dużo tłuszczów nasyconych oraz kwas laurynowy, który wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Idealnie nadają się do gotowania i pieczenia, nadając potrawom pyszny aromat.

JOGURTY ROŚLINNE

Obecnie jogurty roślinne to najbardziej rozbudowana kategoria produktów, wśród alternatyw dla nabiału. Tak jak w przypadku mlek roślinnych, dostępne są jogurty sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane, jaglane, czy konopne.

Producenci oferują nam je w wielu wariantach smakowych. Możemy więc sięgnąć zarówno po te naturalne, lekko kwaśne, jak i słodkie owocowe. Warto upewnić się, że zawierają żywe kultury bakterii!

PRZEPISY Z MLEKIEM ROŚLINNYM

Wymiana mleka krowiego na roślinne jest banalnie prosta - w większości przypadków nie wymaga niczego więcej niż posiadania dowolnego napoju roślinnego w kuchni. Nie musisz stosować innych ilości, ani dodawać specjalnych składników - podczas gotowania napoje roślinne zachowują się praktycznie tak samo jak mleko krowie.

Autorem poniższych przepisów jest Paweł Ochman, znany jako Weganon. Koniecznie sprawdź jego pozostałe roślinne przepisy i śledź na bieżąco na Facebooku i Instagramie.

RACUCHY Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

- 5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta, antonówka)
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g)
- 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

1. Mleko lekko pogrzać, dodać cukier i drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. Dodać mąkę i mieszać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w cienkie nieregularne plasterki. Dodać jabłka do ciasta.
4. Racuchy smażyć na średnim ogniu na oleju rzepakowym. Na rumiano z obu stron.
5. Podawać posypane cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.

KREM CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

- 1 puszka mleka kokosowego o zawartości tłuszczu powyżej 17% i kokosa 80%
- 100 g czekolady około 70%
- 2 łyżki dowolnego masła orzechowego
- syrop z agawy do słodkości

WYKONANIE:

1. Puszkę z mlekiem wstawić na 2-3 dni do lodówki.
2. Wyjąć z puszki tylko białą, stałą część (wody kokosowej nie używamy) i przełożyć do garnka wraz z masłem orzechowym. Podgrzewać na średnim ogniu aż mleko i masło się roztopią.
3. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na 1-2 minuty i wymieszać do rozpuszczenia.
4. Dodać syrop do smaku.
5. Krem przechowywać w lodówce na 4 dni.

BUDYŃ KAWOWY

SKŁADNIKI:

- ½ szklanki drobnej kaszy jęczmiennej perłowej
- 3,5 szklanki mleka owsianego
- 3 łyżki mielonej kawy
- syrop z agawy do słodkości

WYKONANIE:

1. 3 szklanki mleka wlać do garnka. Zagotować, dodać kawę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przecedzić przez gęste sitko.
2. Kasze wsypać do garnka, wlać mleko kawowe. Gotować na bardzo małym ogniu w uchyloną pokrywką przez 15 minut.
3. Zawartość garnka przelać do blendera kielichowego i zmiksować na gładko (można użyć również blendera ręcznego). Dodać pozostałą ½ szklankę mleka i ponownie zmiksować.
4. Dosłodzić do smaku syropem.
5. Można jeść na ciepło i na zimno.