KROK 1: Mleko delikatnie podgrzej. Drożdże pokrusz do miski, dodaj mleko, cukier oraz 20 g mąki pszennej. Gotowy rozczyn odstaw na 15 minut.
KROK 2: Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą część cukru, dodaj rozczyn, jajka oraz rozpuszczone masło. Ciasto możesz zagnieść ręcznie lub robotem planetarnym. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto zagnieć ręką i dodaj rodzynki. Przełóż do formy silikonowej na babkę o wymiarach około 28 cm i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut.
KROK 5: Upieczoną babkę ostudź. Udekoruj polewą czekoladową, migdałami w płatkach, skórką pomarańczową oraz rodzynkami.
KROK 1: Rozkrusz herbatniki w malakserze lub umieść je w woreczku i zmiażdż je wałkiem. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem, a następnie wyłóż dno tortownicy (o średnicy 20 cm) papierem do pieczenia. Wciśnij masę herbatnikową na dno tortownicy i wstaw do lodówki, aby stwardniała.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj ser, jajka, mascarpone, olej, masę kajmakową, cukier z dodatkiem wanilii oraz budyń, aż masa będzie gładka i jednolita.
KROK 3: Wyłóż masę serową na przygotowany spód z herbatników. Wyrównaj wierzch i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni (góra-dół), piecz przez 90 minut. Wyciągnij sernik piekarnika i studź całą noc w lodówce.
KROK 4: Schłodzony sernik udekoruj masą kajmakową, migdałami w płatkach oraz czekoladowymi jajkami.
KROK 1: Do miski włóż masło oraz cukier. Ucieraj około 10 minut na puszystą masę. W międzyczasie sparz cytrynę i zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Wyciśnij z niej sok.
KROK 2: Ubij masę maślaną i dodaj powoli po 1 jajku. Kolejno dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat cytrynowy, skórkę oraz śmietanę. Miksuj do połączenia składników.
KROK 3: Wyłóż masę do foremek na babeczki (około 12 sztuk). Piecz w 180 stopniach przez 30 minut (góra-dół).
KROK 4: Ostudzone babeczki udekoruj lukrem oraz skórką pomarańczową.
KROK 1: Margarynę lub masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: W misce wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jajka oraz mieszankę na ciasto czekoladowe i miksuj przez około 4 minuty.
KROK 3: Gotową masę przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x35 cm. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 45−50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
KROK 4: Do garnka włóż truskawki oraz cukier. Upraż do momentu, aż się rozpadną. Dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i wystudź.
KROK 5: Do miski przełóż mascarpone, cukier oraz śmietankę. Ubij na sztywną masę, pod koniec dodaj mix do śmietany.
KROK 6: Desery układaj warstwami. Pokruszone ciasto czekoladowe, ubita masa śmietankowa, frużelina truskawkowa, pokruszone ciasto, na koniec posyp pokruszonymi pistacjami.
1. W misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz budyń waniliowy.
2. Dodaj masło, cukier puder, cukier wanilinowy oraz żółtko.
3. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
4. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
5. Na ciepły spód rozsmaruj konfiturę malinową.
6. Serek mascarpone wymieszaj z rozpuszczoną białą czekoladą i pastą pistacjową.
7. Nałóż krem na warstwę konfitury.
8. Udekoruj mazurek według uznania, np. posiekanymi pistacjami, świeżymi malinami czy liofilizowanymi owocami.
1. Zagotuj 750 ml wody, wsyp zawartość opakowania Barszczu Białego WINIARY, mieszaj do zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
2. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na patelni, następnie dodaj do zupy.
3. Jajka obierz, przekrój na połówki.
4. Barszcz podawaj gorący z połówkami jajek, udekorowany tymiankiem.
1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka.
2. Pieczarki i cebulę drobno posiekaj, następnie podsmaż na maśle do miękkości.
3. Ostudzone pieczarki i cebulę wymieszaj z rozdrobnionymi żółtkami oraz majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Napełnij połówki białek przygotowanym farszem.
5. Udekoruj kiełkami lub plasterkami rzodkiewki.
1. Plastry łososia pokrój na paski szerokości około 3-4 cm.
2. Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój na długie, cienkie paski.
3. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka.
4. Szczypiorek pokrój na kawałki długości około 10 cm.
5. Twarożek wymieszaj z sosem chrzanowym.
6. Na pasku ogórka ułóż plaster łososia, dodaj odrobinę chrzanowego twarożku, kiełki, kilka pasków papryki i cebuli oraz 2-3 kawałki szczypiorku.
7. Całość zwiń w dosyć zwartą roladkę tak, aby część warzyw wystawała odrobinę z jednej strony.
8. Gotowe roladki podawaj w towarzystwie sosu chrzanowego.
Smarowaniec Kremowy, budyń, tofu, cukier i sól przełóż do dużej miski. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, zeskrob nasionka i umieść je w rondlu z laską oraz roślinną nieśmietanką. Zagotuj, wyjmij laskę wanilii i wlej płyn do miski z pozostałymi składnikami. Zblenduj na gładką masę i przelej do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz: 180°C (góra-dół) przez 25 min, następnie 260°C (grill góra) przez 10-20 min, aż wierzch się mocno zarumieni, ale środek pozostanie płynny. Wystudź i schłodź w lodówce na noc (lub co najmniej 4 godz.).
Pralina: Podgrzej cukier z wodą. Gdy zacznie się karmelizować, dodaj pestki dyni, zmniejsz ogień i mieszaj, aż pokryją się karmelem. Przełóż na silikonową matę i ostudź. Połam na kawałki, zblenduj na pastę, na koniec dodając sól i pozostałą wodę dla płynnej konsystencji.
Przed podaniem każdy kawałek sernika polej praliną i posyp prażonymi pestkami dyni.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtko i przełóż do miseczki. Rzodkiewki oraz szynkę drobno posiekaj, dodaj do żółtek wraz z majonezem lub musztardą oraz natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Farsz nałóż do wgłebień po żółtkach, udekoruj natką pietruszki i podawaj od razu.