Energetyczne ciasteczka

Składniki:
  • 120g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka guarany
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżka kruszonego kakao
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • Szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj, ulep kulkę i schładzaj w lodówce
  2. Po godzinie z masy lep małe kuleczki układaj je na blasze z papierem do pieczenia, lekko spłaszaj, piecz około 20 minut w 180 stopniach
  3. Jedz dopiero kiedy ostygną

Makaron z konopnym pesto

Składniki:
  • 200g makaronu razowego
  • Pesto:
  • Doniczka bazylii
  • Garść rukoli
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1,5 łyżki białka konopnego
  • 50ml oliwy (lub więcej)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Łyżka podprażonych orzeszków piniowych
  • Łyżeczka siku z cytryny
  • Duża szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente
  2. Składniki pesto zmiskuj na gładką masę, w razie potrzeby dodaj więcej oliwy
  3. Pesto wymieszaj z makaronem i gotowe!

Sałatka azjatycka

Składniki:
  • 100g ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki pestek granatu
  • garść kolendry
  • 2 liście młodej kapusty
  • 2 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Sos:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • 3 cm imbiru
  • mała papryczka chili
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotuj. Składniki sosu wymieszaj. Kapustę drobno pokrój, a marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój drobno cebulę.
  2. Następnie komosę wymieszaj z marchewką, kapustą, cebulą, polej sosem i ponownie wymieszaj.
  3. Sałatkę posyp kolendrą, granatem i czarnuszką. I gotowe!

Grzanki z powidłami śliwkowymi z Acai i Maqui

Składniki:
  • ½ chałki drożdżowej (lub żytni chleb razowy)
  • 500g śliwek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka jagód Maqui Purella
  • 1 łyżka jagód Acai Purella
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 2 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie:
Kromki chałki podpiecz w piekarniku na złoty kolor.
Na patelnię wsyp cukier kokosowy, dodaj przekrojone śliwki i wodę, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu aż owoce zamienią się w powidła - wtedy ściągnij patelnię z ognia, dodaj jagody acai i maqui.
Migdały podpraż na patelni. Kromki chałki posmaruj serkiem oraz grubą warstwą powideł, całość posyp migdałami i odrobiną miodu. Mmm... gotowe! :)

Jogurt z dyniowym puree i miechunką

Składniki:107841
  • 0,5 dyni
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta cynamonu
  • 300g jogurtu greckiego
  • 2 garści miechunki
  • 1 łyżka miodu
  • Płatki musli Purella
Przygotowanie:
Dynię pokrój w drobną kostkę. Przyprawy wymieszaj z dynią, ułóż ją na blaszce z papierem do pieczenia, piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie dynię zmiksuj na dyniowy mus.
Połowę miechunki wymieszaj z jogurtem i przełóż do szklanek wypełniając je do połowy.
Na jogurt nalej mus dyniowy, na wierz dodaj pozostałą miechunkę i odrobinę miodu.
Delektuj się lekkim i zdrowym śniadaniem! :)

Sałatka z burakiem i fetą

Składniki:
  • 2 pieczone buraki
  • 3 garści rukoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki moringi
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 100g sera feta
  • 3 łyżki granatu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka płatków migdałów
Przygotowanie:
Rukolę grubo posiekaj. Fetę i buraki pokrój w kostkę. Składniki sosu umieść w małym słoiku i mocno wstrząśnij. Następnie na patelni podpiecz orzechy.
Rukolę rozłóż na talerzach, dodaj buraki, fetę, orzechy i granat.
Całość obficie skrop moringowym vinegraitem.

Deser cytrynowy z CAMU CAMU

Składniki:
  • Sok z 2 cytryn
  • 1 jajko
  • 1 łyżka camu-camu
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 50g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru kokosowego
Przygotowanie:
Sok z cytryny, skórkę, jajka, cukier umieść w rondelku, podgrzewaj cały czas mieszając aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij z ognia, dodaj camu camu, schładzaj z lodówce.
Śmietankę wymieszaj z mascarpone, dodaj krem cytrynowy.
Masę przełóż do pucharków, całość posyp miechunką, goji i odrobiną cukru kokosowego. Możesz także dodać świeżą miętę lub inne ulubione superfoods :)

Sałatka cytrusowa z jogurtem i maca

Składniki:
  • 300g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka lucumy
  • 2 łyżki maca
  • 1 czerwona pomarańcza
  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka chia
  • 1 łyżka miechunki
  • Świeża mięta
  • Miód
Przygotowanie:
Cytrusy wyfiletuj- obierz tak, aby nie miały białych błon. Jogurt wymieszaj z macą, chia i lucumą.
Następnie przełóż jogurt do pucharków/miseczek i dodaj cytrusy. Całość posyp orzechami, miętą i goji.

Najlepsza owsianka

Składniki:
  • Płatki owsiane
  • Płatki jaglane
  • Mleko migdałowe
  • 2 łyżki baobabu
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • porzeczki
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100g borówek
  • 200g malin
  • liście mięty
  • miód
Przygotowanie:
Mleko zagotuj, dodaj płatki owsiane i jaglane.
Gotuj około 15. In na mały ogniu.
Orzechy podpraż i posiekaj.
Gotową Owsiankę wymieszaj z baobabem i przełóż do miseczek, dodaj orzechy, chia owoce, całość polej miodem.

Shot z guaraną na odporność

Składniki na 2 porcje:
  • 1/4 dużego świeżego ananasa
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka GUARANY PURELLA

Przygotowanie:
  1. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok
  2. Sok z cytrusów zblenduj z ananasem, dodaj starty imbir i guaranę
  3. Pij na zdrowie!

Pudding czekoladowy z chia:

Składniki na 2 porcje:
  • 3 łyżki CHIA PURELLA
  • 2 łyżki SUROWE KAKAO W PROSZKU PURELLA
  • 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego lub z nerkowców)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub LUCUMA
  • 1 łyżka SUROWEGO KRUSZONEGO KAKAO PURELLA

Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszaj dokładnie mleko, kakao i chia, odstaw na 30 minut.
  2. Do mleka dodaj syrop klonowy, ponownie wymieszaj. Przelej do szklanek/mniejszych miseczek
  3. Miseczki z puddingiem włóż na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Przed podaniem posyp świeżymi malinami i kruszonym kakao.

Koktajl jaogodowy bomba antyoksydantów

Składniki na 2 porcje:
  • 200ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • ½ szklanki malin lub jagód (lub tego i tego)
  • 1 łyżka acai Purella
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 1 łyżeczka lucumy (opcjonalnie) Purella

Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszaj dokładnie mleko, kakao i chia, odstaw na 30 minut.
  2. Do mleka dodaj syrop klonowy, ponownie wymieszaj. Przelej do szklanek/mniejszych miseczek
  3. Miseczki z puddingiem włóż na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Przed podaniem posyp świeżymi malinami i kruszonym kakao.

Maca mocha turbo kawa na wzmocnienie

Składniki na 2 porcje:
  • 1 espresso
  • 120 ml ulubionego mleka
  • 2 łyżeczki surowego kakao w proszku Purella
  • 1 łyżeczka maca Purella

Przygotowanie:
  1. Zaparz espresso w ekspresie lub kawiarce.
  2. Mleko z pozostałymi składnikami (poza miodem) umieść w małym garnuszku i podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu.
  3. Ciepłe mleko przelej do kubka/szklanki, wlej espresso i dopraw do smaku jak lubisz cynamonem musem kokosowym lub czymś słodkim.
  4. Wymieszaj łyżeczką

Owsianka jablkowa

Składniki na 2 porcje:
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki morwy białej (suszone owoce) Purella
  • 2 łyżeczki jagód goji Purella
  • 2 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Wieczór wcześniej zalej płatki sokiem, to przyspieszy poranne gotowanie.
  2. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Owsiankę gotuj 5-7 min (jeśli masa będzie za gęsta dodaj kilka łyżek wody). Dodaj cynamon, tarte jabłko i rodzynki, gotuj dalej 2-3 minuty.
  4. Ciepłą owsiankę przełóż do miseczki, posyp goji, morwą, polej miodem.

Poranna miska mocy

Składniki na 2 porcje:
  • 300ml jogurtu naturalnego lub roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka acai PURELLA
  • 1 łyżka maqui PURELLA
  • 2 łyżeczki goji PURELLA
  • 2 łyżki supermusli z miechunką PURELLA
  • 2 łyżeczki miechunki
  • ½ kiwi
  • ¼ mango

Przygotowanie:
  1. Jogurt wymieszaj z acai i maqui oraz bananem, przełóż do miseczki.
  2. Dodaj musli, goji, miechunkę kiwi oraz kawałki mango.

Tost z guacamole i moringą

Składniki na 2 porcje:
  • 4 kromki chleba razowego
  • 2 miękkie awokado
  • 1 pomidor
  • ½ papryczki chili
  • 1/3 cebuli
  • ½ limonki
  • 1 łyżka moringi PURELLA
  • 1 łyżeczka czarnuszki PURELLA
  • Szczypta soli himalajskiej PURELLA

Przygotowanie:
  1. Awokado roznieć widelcem.
  2. Cebulę i chili drobno pokrój.
  3. Pomidora pokrój w kostkę.
  4. Awokado wymieszaj z cebulą i chili, dodaj moringę, limonkę i sól oraz pomidora, wymieszaj.
  5. Guacamole układaj na kromkach chleba, posyp czarnuszką.

Zielony koktajl – detox

Składniki na 2 porcje:
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka MORINGI PURELLA
  • 1 łyżeczka CHLORELLI PURELLA
  • 2 cm tartego imbiru
  • 1 gruszka (bez pestek i ogryzka)
  • 100 -150 ml wody mineralnej

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze. Miksuj przez 2 minuty.
  2. W razie potrzeby można koktajl dosłodzić miodem, miłośnicy wytrawnych smaków mogą pominąć gruszkę.