Bajgiel z grillowanymi filecikami i sosem musztardowym

Składniki:
  • GARDEN GOURMET Fileciki roślinne 1 opakowanie
  • ALPRO Yogurt sojowy naturalny 125 g
  • 4 bajgle
  • 1 szalotka
  • Garść rukoli
  • 40 g startej marchewki
  • 20 g korniszonów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 20 g musztardy
  • Świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Fileciki roślinne przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, doprawiając je ulubionymi przyprawami.
  2. Natkę pietruszki oraz korniszony drobno posiekaj. Wymieszaj je z musztardą, jogurtem roślinnym i suszonym czosnkiem. W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.
  3. Bajgla przekrój na pół i posmaruj obie połówki sosem musztardowym. Na dolną część bajgla wyłóż pokruszone orzechy, marchewkę i rukolę. Następnie wyłóż fileciki roślinne i szalotkę pokrojoną w pióra. Całość przykryj druga połówką bajgla.
  4. Smacznego i dobrego dnia!

Wegańskie tosty

Składniki:
  • ALPRO Yogurt sojowo-kokosowy 70 g
  • 4 kromki chleba razowego
  • 60 g namoczonych orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • Świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i opiecz chleb w tosterze.
  2. Zmiksuj w blendrze na gładką masę orzechy, ALPRO Yogurt i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Posmaruj każdą kromkę sosem pomidorowym oraz pastą z orzechów. Następnie ułóż plastry pomidora i posmaruj ponownie pastą z orzechów. Posyp płatkami chilli oraz solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku przez 7 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
  5. Smacznego i dobrego dnia!

Kanapka z pastą jajeczną

Składniki:
  • WINIARY Majonez z olejem awokado
  • 4 jaja
  • Chleb żytni
  • Szczypiorek
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • Opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj jajka z majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Kromkę chleba wysmaruj pastą jajeczną i udekoruj pomidorkami oraz selerem.
  4. Smacznego i dobrego dnia!

Quiche śniadaniowa ze szparagami i fetą

Składniki:
  • WINIARY Bulion warzywny 1 łyżka
  • Ciasto francuskie
  • 4 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • 1 szklanka śmietanki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g szparagów
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • Pęczek szczypiorku lub koperku
Przygotowanie:
  1. Ciasto wyłóż w formie do pieczenia i nakłuj widelcem, aby ciasto nadmiernie się nie podmiosło. Piecz około 20 minut w 180°C. Ciasto powinno być upieczone, ale nie zarumienione.
  2. Cebulę, szczypiorek i koperek drobno posiekaj, pomidorki przekrój na połówki, a fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj jajka z bulionem, posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, startym serem żółtym i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na wypieczone ciasto wyłóż szparagi, cebulę i pomidorki. Zalej pastą jajeczną i posyp pokruszonym serem feta.
  5. Piecz 30-40, aż masa jajeczna się zetnie.
  6. Smacznego i dobrego dnia!

Owsianka na wypasie

Składniki:
  • NESVITA Owsianka Trawienie 35 g
  • ALPRO Napój z orzechów laskowych 140 ml
  • Banan
  • Garść malin lub borówek
  • Pół jabłka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Banan rozgnieć widelcem, a jabłko zetrzyj na tarce.
  2. Owsiankę, jabłko i banana wymieszkaj z napojem roślinnym w misce i odstaw na 10 minut.
  3. Udekoruj pozostałymi owocami oraz bakaliami.
  4. Smacznego i dobrego dnia!

Owsianka bananowo-czekoladowa

Składniki:
  • ALPRO Yogurt sojowo-kokosowy 500 g
  • NESVITA Owsianka Odporność 4 łyżki
  • Banan
  • 15 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
  1. Zetrzyj czekoladę i pokrój banana w plasterki.
  2. Do miseczki przełóż ALPRO Yogurt sojowo-kokosowy.
  3. Posyp owsianką, bananem i czekoladą.
  4. Smacznego i dobrego dnia!

Migdałowe tiramisu

Składniki:
  • ALPRO Napój migdałowy 350 ml
  • ALPRO Yogurt sojowy o smaku waniliowym 400 g
  • NESTLÉ FITNESS Baton z czekoladą 6 szt.
  • 2 espresso
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Batoniki rozgnieć w płytkiej misce i zlej ALPRO Napojem migdałowym i espresso. Wymieszaj do połączenia się składników.
  2. Jabłka delikatnie podsmaż z przyprawą korzenną.
  3. Na mieszankę rozgniecionych batonów wyłóż jabłka, a następnie ALPRO yogurt sojowo-waniliowy. Całość posyp migdałami i kakao.
  4. Gotowe tiramisu wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
  5. Smacznego i dobrego dnia!

Kulki mocy

Składniki:
  • NESVITA Owsianka Odporność 210 g
  • 1 szklanka namoczonych daktyli
  • 1 szklanka uprażonych wiórków kokosowych
  • Pół szklanki ulubionych orzechów
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
  1. Namoczone daktyle zmiksuj z masłem orzechowym, skórką z pomarańczy i szczyptą soli.
  2. Do masy dodaj owsiankę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj kulki, które możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao.
  4. Smacznego i dobrego dnia!

Zielone smoothie

Składniki:
  • NESVITA Owsianka Zdrowa Skórka 4 łyżki
  • ALPRO Napój sojowy 1 szklanka
  • Awokado
  • Ćwiartka pomarańczy lub mandarynki
  • 10 cm ogórka zielonego
  • Garść szpinaku
  • Opcjonalnie: banan, jabłko, ananas
Przygotowanie:
  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Jeżeli smoothie będzie zbyt gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
  3. Podawaj w wysokich szklankach.
  4. Smacznego i dobrego dnia!

Owsiane Latte Blondie

Składniki:
  • ALPRO Napój owsiany Barista 210 ml
  • 1 espresso
  • 35 g białej czekolady
Przygotowanie:
  1. Czekoladę drobno posiekaj i wsyp do wysokiej szklanki.
  2. Zalej czekoladę gorącym espresso i wymieszaj aż się rozpuści.
  3. Spień ALPRO Napój owsiany i zalej nim espresso.
  4. Smacznego i dobrego dnia!