Bajgiel z grillowanymi filecikami i sosem musztardowym
Składniki:
GARDEN GOURMET Fileciki roślinne 1 opakowanie
ALPRO Yogurt sojowy naturalny 125 g
4 bajgle
1 szalotka
Garść rukoli
40 g startej marchewki
20 g korniszonów
40 g orzechów włoskich
20 g musztardy
Świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Fileciki roślinne przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, doprawiając je ulubionymi przyprawami.
Natkę pietruszki oraz korniszony drobno posiekaj. Wymieszaj je z musztardą, jogurtem roślinnym i suszonym czosnkiem. W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.
Bajgla przekrój na pół i posmaruj obie połówki sosem musztardowym. Na dolną część bajgla wyłóż pokruszone orzechy, marchewkę i rukolę. Następnie wyłóż fileciki roślinne i szalotkę pokrojoną w pióra. Całość przykryj druga połówką bajgla.
Smacznego i dobrego dnia!
Owsiane Latte Blondie
Składniki:
ALPRO Napój owsiany Barista 210 ml
1 espresso
35 g białej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę drobno posiekaj i wsyp do wysokiej szklanki.
Zalej czekoladę gorącym espresso i wymieszaj aż się rozpuści.
Spień ALPRO Napój owsiany i zalej nim espresso.
Smacznego i dobrego dnia!
Wegańskie tosty
Składniki:
ALPRO Yogurt sojowo-kokosowy 70 g
4 kromki chleba razowego
60 g namoczonych orzechów nerkowca
1 łyżeczka kurkumy
1 pomidor
4 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżeczka płatków chilli
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C i opiecz chleb w tosterze.
Zmiksuj w blendrze na gładką masę orzechy, ALPRO Yogurt i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem.
Posmaruj każdą kromkę sosem pomidorowym oraz pastą z orzechów. Następnie ułóż plastry pomidora i posmaruj ponownie pastą z orzechów. Posyp płatkami chilli oraz solą i pieprzem.
Piecz w piekarniku przez 7 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Smacznego i dobrego dnia!
Kanapka z pastą jajeczną
Składniki:
WINIARY Majonez z olejem awokado
4 jaja
Chleb żytni
Szczypiorek
50 g pomidorków koktajlowych
Opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
Wymieszaj jajka z majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kromkę chleba wysmaruj pastą jajeczną i udekoruj pomidorkami oraz selerem.
Smacznego i dobrego dnia!
Quiche śniadaniowa ze szparagami i fetą
Składniki:
WINIARY Bulion warzywny 1 łyżka
Ciasto francuskie
4 jajka
50 g sera żółtego
1 szklanka śmietanki
100 g pomidorków koktajlowych
500 g szparagów
100 g sera feta
1 cebula
Pęczek szczypiorku lub koperku
Przygotowanie:
Ciasto wyłóż w formie do pieczenia i nakłuj widelcem, aby ciasto nadmiernie się nie podmiosło. Piecz około 20 minut w 180°C. Ciasto powinno być upieczone, ale nie zarumienione.
Cebulę, szczypiorek i koperek drobno posiekaj, pomidorki przekrój na połówki, a fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj jajka z bulionem, posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, startym serem żółtym i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
Na wypieczone ciasto wyłóż szparagi, cebulę i pomidorki. Zalej pastą jajeczną i posyp pokruszonym serem feta.
Piecz 30-40, aż masa jajeczna się zetnie.
Smacznego i dobrego dnia!
Owsianka na wypasie
Składniki:
NESVITA Owsianka Trawienie 35 g
ALPRO Napój z orzechów laskowych 140 ml
Banan
Garść malin lub borówek
Pół jabłka
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Banan rozgnieć widelcem, a jabłko zetrzyj na tarce.
Owsiankę, jabłko i banana wymieszkaj z napojem roślinnym w misce i odstaw na 10 minut.
Udekoruj pozostałymi owocami oraz bakaliami.
Smacznego i dobrego dnia!
Owsianka bananowo-czekoladowa
Składniki:
ALPRO Yogurt sojowo-kokosowy 500 g
NESVITA Owsianka Odporność 4 łyżki
Banan
15 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Zetrzyj czekoladę i pokrój banana w plasterki.
Do miseczki przełóż ALPRO Yogurt sojowo-kokosowy.
Posyp owsianką, bananem i czekoladą.
Smacznego i dobrego dnia!
Migdałowe tiramisu
Składniki:
ALPRO Napój migdałowy 350 ml
ALPRO Yogurt sojowy o smaku waniliowym 400 g
NESTLÉ FITNESS Baton z czekoladą 6 szt.
2 espresso
2 jabłka
2 łyżeczki przyprawy korzennej
0,5 łyżeczki kakao
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Batoniki rozgnieć w płytkiej misce i zlej ALPRO Napojem migdałowym i espresso. Wymieszaj do połączenia się składników.
Jabłka delikatnie podsmaż z przyprawą korzenną.
Na mieszankę rozgniecionych batonów wyłóż jabłka, a następnie ALPRO yogurt sojowo-waniliowy. Całość posyp migdałami i kakao.
Gotowe tiramisu wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego i dobrego dnia!
Kulki mocy
Składniki:
NESVITA Owsianka Odporność 210 g
1 szklanka namoczonych daktyli
1 szklanka uprażonych wiórków kokosowych
Pół szklanki ulubionych orzechów
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka skórki z pomarańczy
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Namoczone daktyle zmiksuj z masłem orzechowym, skórką z pomarańczy i szczyptą soli.
Do masy dodaj owsiankę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kulki, które możesz obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao.
Smacznego i dobrego dnia!
Zielone smoothie
Składniki:
NESVITA Owsianka Zdrowa Skórka 4 łyżki
ALPRO Napój sojowy 1 szklanka
Awokado
Ćwiartka pomarańczy lub mandarynki
10 cm ogórka zielonego
Garść szpinaku
Opcjonalnie: banan, jabłko, ananas
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na jednolitą masę.
Jeżeli smoothie będzie zbyt gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.