PIZZA SUPREME Z PULPECIKAMI WEGETARIAŃSKIMI
Sposób przygotowania:
- PRZYGOTUJ CIASTO
Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.
- ZRÓB SOS
Pomidory dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj przy pomocy blendera tak aby zostały widoczne małe kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.
- POKRÓJ SKŁADNIKI
Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
- ROZWAŁKUJ CIASTO I DODAJ SKŁADNIKI
Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
- WSTAW DO PIEKARNIKA
Pizzę piecz przez ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.
- UDEKORUJ I GOTOWE. SMACZNEGO!
Upieczoną pizze podaj ze świeżą rukolą i oliwą.
Przepis stworzony przez Roberta Harnę