Garden Gourmet oferuje smaczny i prosty sposób na zamianę popularnych i lubianych mięsnych potraw roślinnymi alternatywami. Są to produkty roślinne, które mogą stanowić główny element Twojego obiadu lub dodatek do ulubionych potraw. To propozycje bardzo uniwersalne, które możesz przyrządzić szybko i bez wysiłku lub dać się porwać fantazji i z nimi poeksperymentować. Nasze produkty to doskonała propozycja dla fleksitarian, ale również wegetarian i przy wybranych pozycjach dla wegan. Są stworzone na bazie białka sojowego lub sojowego i pszennego oraz stanowią źródło błonnika i białka w Twojej diecie. Niezależnie z jakiego powodu ograniczasz mięso (lub z niego rezygnujesz) – gwarantujemy, że znajdziesz tu smaczną alternatywę dla siebie.

Warzywne kreacje to segment, który pozwoli Ci wprowadzić więcej warzyw do swojej diety i pomoże tworzyć przepyszne warzywne dania. Są to produkty, które zadowolą wszystkich tych, którzy nie tylko szukają alternatyw dla mięsnych potraw, ale przede wszystkim chcą urozmaicać swoją dietę warzywami.

W naszym największym segmencie znajdziesz produkty stworzone z myślą o prostym i szybkim zastąpieniu mięsnych składników w codziennych daniach. To propozycje, które w prosty ale przede wszystkim pyszny sposób pozwolą na wprowadzenie do Twojej diety produktów pochodzenia roślinnego.

Segment Sensational oferuje produkty roślinne najbardziej przypominające prawdziwe surowe mięso. Dzięki tym produktom możesz cieszyć się przepysznym, roślinnym i pożywnym posiłkiem bez kompromisów w doznaniach sensorycznych.

WEGETARIAŃSKI GOURMET BURGER

    Sposób przygotowania:

  1. PRZYGOTUJ BUŁKĘ I DODATKI
    Awokado obierz i pokrój w plasterki. Cebulę i pomidora pokrój cienko w plastry. Bułkę przekrój na pół i zrumień na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.

  2. USMAŻ BURGERA
    Hamburger usmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Kiedy stanie się rumiany (po ok 2-3min) przewróć na drugą stronę, dołóż plasterki sera i smaż kolejne 2 min. Burgery możesz również przygotować w piekarniku z opcją grilla lub z termo obiegiem (10min 200*C)

  3. POŁĄCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI I GOTOWE. SMACZEGO!
    Bułkę posmaruj majonezem i ułóż na niej burgera. Dodaj plasterki awokado, pomidora i cebuli oraz liście sałaty i kiełki. Wierzchnią część bułki posmaruj sosem BBQ i przykryj nią gotowego burgera.


    Przepis stworzony przez Roberta Harnę

KLOPSIKI WARZYWNE W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Z KASZĄ

    Sposób przygotowania:

  1. UGOTUJ KASZĘ
    Przygotuj wybraną kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. PRZYGOTUJ WARZYWA
    Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki. Cebulę pokrój w niedużą kostkę i obsmaż razem z marchewką na oliwie z oliwek, aż się zarumieni i stanie się miękka. Koperek drobno posiekaj i odstaw.

  3. UGOTUJ SOS
    Dodaj bulion i zagotuj. Dodaj musztardę oraz śmietankę i całość gotuj aż płyn się lekko zarumieni. Jeśli lubisz bardziej gęsty sos – dodaj łyżkę zasmażki.

  4. DODAJ RESZTĘ SKŁADNIKÓW DO SOSU
    Dodaj koperek oraz dopraw sos solą i pieprzem. Do gotowej mieszanki wrzuć klopsiki w całości i wszystko podgrzewaj przez ok. 10 min.

  5. WYŁÓŻ NA TALERZE I GOTOWE. SMACZNEGO!
    Podziel lekko ciepłą kasze na porcje, wyłóż na talerze i dodaj klopsiki w sosie. Dodatkowo możesz zadbać o przyjemną prezencję dania i udekorować je świeżym koperkiem.


    Przepis stworzony przez Roberta Harnę

PIZZA SUPREME Z PULPECIKAMI WEGETARIAŃSKIMI

    Sposób przygotowania:

  1. PRZYGOTUJ CIASTO
    Do miski wsyp drożdże oraz dodaj letnią wodę i szczyptę cukru. Całość wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól i całość dokładnie zagnieć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zagnieć w kulę i posmaruj oliwą. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 min.

  2. ZRÓB SOS
    Pomidory dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj przy pomocy blendera tak aby zostały widoczne małe kawałki. Dodatkowo sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami.

  3. POKRÓJ SKŁADNIKI
    Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Klopsiki kroimy na ćwiartki albo rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.

  4. ROZWAŁKUJ CIASTO I DODAJ SKŁADNIKI
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy albo rozciągamy palcami na wielkość blaszki, na której pieczemy. Tak przygotowane smarujemy sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Na wierzchu układamy dodatki – kawałki klopsików warzywnych, paprykę oraz cebulę. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

  5. WSTAW DO PIEKARNIKA
    Pizzę piecz przez ok. 15-20 min w temp. 230 st. C (termoobieg i dolna grzałka), najlepiej na dnie piekarnika.

  6. UDEKORUJ I GOTOWE. SMACZNEGO!
    Upieczoną pizze podaj ze świeżą rukolą i oliwą.


    Przepis stworzony przez Roberta Harnę