ROLESKI
Musztarda Dijon (bez dodatku cukru)
Najniższa cena: 3,00 zł



1. Filety z kurczaka oczyść z błon i pokrój wzdłuż w podłużne paski o szerokości ok 2 cm.
2. Przygotuj marynatę: podgrzej w rondelku Sos Carolina Reaper, ocet ryżowy oraz miód.
3. Natrzyj kurczaka maryntą i wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc.
4. Nakłuwaj kurczaka na patyczki (wcześniej namoczone)do szaszłyków, zawijając
w harmonijkę.
5. Smaż sataje na rozgrzanej grillowej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony, smarując pozostałym sosem.
6.Sataye podawaj posypane szczypiorkiem oraz uprażonymi posiekanymi orzeszkami
ziemnymi.

1. Ziemniaki, obierz i pokrój w podłużne kawałki. Włóż do miski z wodą i opłucz kilkukrotnie. Osusz dokładnie i dodaj olej. Następnie wymieszaj, żeby każdy kawałek pokrył się olejem.
2. Frytki piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C lub w airfyier w 220°C przez 20-25 minut.
3. W trakcie pieczenia wymieszaj za pomocą łopatki. Po upieczeniu przerzuć frytki do miski, dodaj przyprawy oraz sól i ponownie wymieszaj. Podawaj z Ketchupem Premium Łagodnym bez dodatku cukru.

1. Jajka wbij do miski, dodaj mleko i sól. Ubijaj dłuższą chwilę, aż całość się spieni.
2. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej masło. Wlej na patelnię ubitą masę, zmniejsz ogień na mały, przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch się zetnie.
3. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Za pomocą Ketchupu Premium Łagodnego bez dodatku cukru dorysuj grzebień, dziób i skrzydło.
4. Oko stwórz z plastra rzodkiewki i ziarenka pieprzu. Pod spodem ułóż „łąkę” z rukoli, marchewki, pokrojonej w plastry rzodkiewki. Posyp sezamem i możesz też dodać jadalne kwiaty.

1. Warzywa pokrój: cukinię w plastry, paprykę na mniejsze kawałki, a cebulę w ćwiartki. Dodaj zioła prowansalskie, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i przełóż na tackę umieszczoną na rozgrzanym grillu.
2. Do mięsa dodaj musztardę, pieprz i sól i dobrze wyrób, aż będzie zwarte. Uformuj 2 duże, płaskie kotlety. Umieść je bezpośrednio na ruszcie grilla i opiekaj z obu stron, aż się zarumienią (lub dłużej, jeśli chcesz mocniej wysmażone mięso).
3. W międzyczasie zgrilluj też warzywa.
4. Bułki przekrój na pół. Spody obficie posmaruj Sosem 3 Papryki. Ułóż sałatę, mięso i grillowane warzywa. Przykryj drugą połową bułki i podawaj.

1. Marchewki, pietruszki i seler obierz, włóż do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut, aż warzywa staną się miękkie. Możesz też wykorzystać warzywa z ugotowanego wcześniej rosołu.
2. Ugotuj ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój wszystkie ugotowane warzywa w bardzo drobną kostkę.
3. Posiekaj także ogórki kiszone, obrane jabłko. Dodaj zielony groszek, a następnie Majonez Wegański Roleski, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli sosu jest za mało dodaj jeszcze nieco majonezu. Sałatkę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiku.

1. Piersi z kurczaka umyj, a następnie drobno pokrój w bardzo małą kosteczkę.
2. Włóż kurczaka do miski, dodaj do niego Majonez Stołowy Roleski, jajko, starty na tarce z grubymi oczkami ser gouda lub mozzarella, mąkę, sól, pieprz i paprykę ostrą lub łagodną. Posiekaj także ulubione zioła i dodaj je do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię niewielkie porcje kurczaka, tworząc małe placuszki. Smaż po kilka minut z obu stron aż się pięknie zezłocą. Kurczaka podawaj z zapiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

1. Mąkę, jajka, oliwę i sól połącz i zagnieć jednolite ciasto. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj okrąg. Przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj cienko. W razie potrzeby nadaj odpowiedni kształt dłońmi.
2. Piecz przez 25 minut w temperaturze 190°C. Wyjmij i lekko ostudź. Placek pokryj Ketchupem Premium Sycylijskim Keto oraz serem.
3. Na jednej połowie ułóż salami, a na drugiej pokrojoną pieczarkę i szynkę. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi. Pokrój na kawałki, posyp listkami bazylii i podawaj.
Musztarda Dijon (bez dodatku cukru)
Najniższa cena: 3,00 zł
Musztarda wikinga
Najniższa cena: 3,29 zł
Musztarda staropolska
Najniższa cena: 3,29 zł