Zakupy spożywcze online z dostawą do domu
KategorieKategorie sklepu
Rabatówka
Promocje
Nowości
Kupony rabatowe
Dla Biura
Informacje o dostawieMetody płatności
Warzywa i owoceZ piekarni i cukierniNabiał, jaja, seryMięso i wędlinyRyby i owoce morzaMrożoneSpiżarniaDania gotoweSłodycze, przekąski, bakalieKawa, herbata, kakaoAlkoholeBoxy prezentoweNapojeDla malucha i rodzicówKosmetyki i higiena osobistaDomowe porządkiDla zwierzątAkcesoria do domuArtykuły biurowe i szkolneZdrowie i suplementyBIOLokalni dostawcy

Rogal świętomarciński


Produkt regionalny, tradycyjnie wypiekany na obchody Dnia Niepodległości w Poznaniu (11 listopada). Rogale Marcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.

Specjalnie wałkowane ciasto półfrancuskie, nadzienie z białego maku i bakalii, aromat migdałowy i orzechy sprawiają, że Rogale Świętomarcińskie są ciastem wyjątkowym. 31 sierpnia 2008 r. otrzymał Chronione Oznaczenie Geograficzne, a jego wyrób możliwy jest tylko przez specjalnie certyfikowane cukiernie – Cukiernia Jagódka należy do jednej z nich, posiadając świadectwo jakości handlowej nr 15/17/30.

Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w Dniu Świętego Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, natomiast w skali rocznej sprzedaż wynosi 500 ton, co stanowi 2,5 miliona sztuk rogali.


Przepis na rogale świętomarcińskie

Składniki na około 26 rogali:

Ciasto:

● 1 kg mąki pszennej
● 400 ml mleka
● 300 g cukru
● 20 g drożdży instant Delecta
● 3 żółtka jajka
● 120 g masła
Farsz:

● 400 g masy makowej z białego maku Bakalland
● 300 g cukru pudru
● 100 g migdałów Bakalland
● 3 białka jajka
● 15 g cukru o smaku migdałowym Delecta
Dekoracja:

● 1 biały lukier Delecta
● 100 g migdałów w płatkach Bakalland

Przygotowanie:

1. Zagniatamy elastyczne ciasto bez masła. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w lodówce na całą noc.
2. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 zimnego masła.
3. Następnie 1/3 placka bez masła składamy tak, żeby zakryła połowę masła, a pozostałą powierzchnią z masłem przykrywamy już złożone kawałki.
4. Rozwałkowujemy ciasto, aż masło zacznie się wchłaniać.
5. Wkładamy ciasto do lodówki i powtarzamy czynność z rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy.
6. Za każdym razem chowamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
7. Masę makową Bakalland mieszamy z cukrem migdałowym Delecta.
8. Dodajemy cukier, migdały zmielone na mąkę migdałową i białka.
9. Jeśli masa będzie za gęsta, dodajemy odrobinę białka. Ma się dać dość łatwo rozsmarować na powierzchni ciasta.
10. Dzielimy ciasto na 2 części.
11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
12. Rozwałkowujemy na długi prostokąt. Przecinamy go nożem pośrodku wzdłuż dłuższego boku, potem przecinamy każdą połówkę, by powstały dwa trójkąty.
13. Na ciasto, zaczynając od węższego brzegu, nakładamy farsz, nie za grubo, ale na całej powierzchni.
14. Zwijamy rogale i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je - niech podrosną.
15. Smarujemy rogale mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
16. Po wystygnięciu lukrujemy i posypujemy płatkami migdałów.
Dodaj składniki do koszyka


Dostawa

  • Koszt i obszar dostawy
  • Metody Płatności
  • Terminy dostawy
  • Reklamacje i zwroty

Oferta

  • Gazetka Frisco
  • Nowości
  • Promocje
  • Bestsellery
  • Nasze marki

O Frisco

  • Poznaj nas
  • KDR
  • Frisco Friends
  • Aktualności
  • Kontakt dla mediów
  • Praca
  • Opinie

Informacje

  • Pomoc
  • Dane firmy
  • Regulaminy
  • Polityka prywatności i cookies

Gdzie jesteśmy

  • Warszawa
  • Kraków
  • Poznań
  • Katowice
  • Wrocław
  • Gdańsk
  • Gdynia
  • Sopot

Kontakt

bok@frisco.pl

(+ 48) 22 331 50 00

pon. - pt. 7.00 - 22.00

sob. - niedz. 8.00 - 21.00

Obserwuj nas

Zmień język

Polski - PL
English - EN
Pobierz z Google PlayPobierz w App Store