Przepis na rogale świętomarcińskie
Składniki na około 26 rogali:
Ciasto:
● 1 kg mąki pszennej
● 400 ml mleka
● 300 g cukru
● 20 g drożdży instant Delecta
● 3 żółtka jajka
● 120 g masła
Farsz:
● 400 g masy makowej z białego maku Bakalland
● 300 g cukru pudru
● 100 g migdałów Bakalland
● 3 białka jajka
● 15 g cukru o smaku migdałowym Delecta
Dekoracja:
● 1 biały lukier Delecta
● 100 g migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie:
1. Zagniatamy elastyczne ciasto bez masła. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia w lodówce na całą noc.
2. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i ścieramy na 2/3 powierzchni placka 1/3 zimnego masła.
3. Następnie 1/3 placka bez masła składamy tak, żeby zakryła połowę masła, a pozostałą powierzchnią z masłem przykrywamy już złożone kawałki.
4. Rozwałkowujemy ciasto, aż masło zacznie się wchłaniać.
5. Wkładamy ciasto do lodówki i powtarzamy czynność z rozwałkowywaniem z masłem jeszcze dwa razy.
6. Za każdym razem chowamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
7. Masę makową Bakalland mieszamy z cukrem migdałowym Delecta.
8. Dodajemy cukier, migdały zmielone na mąkę migdałową i białka.
9. Jeśli masa będzie za gęsta, dodajemy odrobinę białka. Ma się dać dość łatwo rozsmarować na powierzchni ciasta.
10. Dzielimy ciasto na 2 części.
11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
12. Rozwałkowujemy na długi prostokąt. Przecinamy go nożem pośrodku wzdłuż dłuższego boku, potem przecinamy każdą połówkę, by powstały dwa trójkąty.
13. Na ciasto, zaczynając od węższego brzegu, nakładamy farsz, nie za grubo, ale na całej powierzchni.
14. Zwijamy rogale i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy je - niech podrosną.
15. Smarujemy rogale mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
16. Po wystygnięciu lukrujemy i posypujemy płatkami migdałów.