Antonówka należy do wczesnych, starych odmian jabłoni. Wyhodowano ją w krajach nadbałtyckich, w Polsce uprawiana jest w całym kraju, głównie na glebach lekkich i mniej żyznych. Jej owoce dojrzewają najszybciej ze wszystkich odmian, już w połowie lipca.
Jabłka tej odmiany są kuliste, stożkowate i lekko żebrowane, o zróżnicowanej wielkości. Na powierzchni ich skórki widoczna jest wybrzuszona pręga, przechodząca przez cały owoc. Skórka jest gładka, cienka, sucha i jasno-zielono-żółta, w trakcie dojrzewania bieleje i pokrywa się białym nalotem. Miąższ jest zielono-biały, drobnoziarnisty, soczysty i kwaskowaty.
Odmianę tę wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia, a także przeznacza na marmolady, przetwory i na szarlotkę.
Ze względu na dużą wodnistość owoców nie przerabia się ich na skalę przemysłową.
Antonówki nie nadają się do dłuższego przechowywania, nie powinno ono trwać dłużej niż przez ok. 2 tygodnie.
Kraj pochodzenia: Polska
Klasa jakości I
Kaliber 75-80 mm
FRISCO FRESH Jabłka młode Antonówki 4-5szt.