PUDLISZKI
Ketchup pikantny
1. Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 5–10 minut. Dodaj wodę z drożdżami i oliwę do mąki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
2. Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż przez ok. 30 sekund. Dodaj passatę Pudliszki, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
3. Składanie i pieczenie pizzy:
Rozgrzej piekarnik do 250°C (góra-dół lub z termoobiegiem). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście. Posyp pizzę serem mozzarella. Ułóż plastry ananasa. Piecz przez 8–12 minut, aż brzegi się zarumienią, a ser się roztopi i lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżą bazylią.
.
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Przygotuj sos:
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj 300g mięsa mielonego wieprzowego i smaż przez 15 min. Dodaj 1 słoik (500 g) sosu bolońskiego Pudliszki. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10min, mieszając od czasu do czasu.
3. Połącz składniki:
Dodaj ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
4. Podanie:
Rozłóż makaron z sosem na talerzach .Zetrzyj świeżo parmezan (ok. 20 g na porcję) bezpośrednio na danie. Opcjonalnie udekoruj listkami świeżej bazylii.
1. Warzywa:
Pokrój pieczarki w plasterki, cukinię w półplasterki, a cebulę w piórka. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż 2–3 minuty. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 4 minuty, następnie dorzuć cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś wszystko razem ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Duszone pomidory Pudliszki dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, następnie dodaj do przesmażonych warzyw.
2. Składanie zapiekanki: (Opcjonalnie: jeśli używasz makaronu – ugotuj 120 g al dente i wymieszaj z warzywami i sosem).
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
Posyp startą mozzarellą (100 g).
4. Pieczenie:
Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C, góra-dół) przez ok. 15–20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Ketchup pikantny
Ketchup łagodny
Pomidory całe bez skórki w soku pomidorowym
Groszek konserwowy
Najniższa cena: 3,99 zł
Kukurydza konserwowa
Najniższa cena: 4,99 zł
Fasola Czerwona
Najniższa cena: 5,99 zł
Fasola biała
Najniższa cena: 5,99 zł
Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym
Ketchup łagodny
Najniższa cena: 11,99 zł
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem
Koncentrat pomidorowy 30%
Sos do spaghetti oryginalny
Sos z pieczarkami
Pulpety w sosie pomidorowym
Pomidory krojone w soku pomidorowym
Pomidory krojone z bazylią i oregano
Pomidory krojone z czosnkiem (bez skórki)
Najniższa cena: 5,49 zł
Flaki wołowe w rosole
Klopsiki w sosie pomidorowym
Ketchup Pudliszek dla dzieci
Ketchup pikantny
Najniższa cena: 11,99 zł
Passata (przecier pomidorowy)
Ketchup łagodny
Sos do spaghetti po bolońsku
Baza pomidorowa
Tomato Frito - przecier pomidorowy
Ketchup ognisty
Mieszanka warzywna
Najniższa cena: 6,99 zł
Sos włoski
Koncentrat pomidorowy (z polskich pomidorów)
Ketchup zero łagodny (bez dodatku cukru)
Ketchup zero pikantny (bez dodatku cukru)
Sos orientalne curry (pikantny)
Sos warzywny do leczo
Sos meksykański pikantny