PUDLISZKI
Ketchup pikantny



1. Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 5–10 minut. Dodaj wodę z drożdżami i oliwę do mąki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
2. Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż przez ok. 30 sekund. Dodaj passatę Pudliszki, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
3. Składanie i pieczenie pizzy:
Rozgrzej piekarnik do 250°C (góra-dół lub z termoobiegiem). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście. Posyp pizzę serem mozzarella. Ułóż plastry ananasa. Piecz przez 8–12 minut, aż brzegi się zarumienią, a ser się roztopi i lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżą bazylią.
.

1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Przygotuj sos:
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj 300g mięsa mielonego wieprzowego i smaż przez 15 min. Dodaj 1 słoik (500 g) sosu bolońskiego Pudliszki. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10min, mieszając od czasu do czasu.
3. Połącz składniki:
Dodaj ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
4. Podanie:
Rozłóż makaron z sosem na talerzach .Zetrzyj świeżo parmezan (ok. 20 g na porcję) bezpośrednio na danie. Opcjonalnie udekoruj listkami świeżej bazylii.

1. Warzywa:
Pokrój pieczarki w plasterki, cukinię w półplasterki, a cebulę w piórka. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż 2–3 minuty. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 4 minuty, następnie dorzuć cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś wszystko razem ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Duszone pomidory Pudliszki dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, następnie dodaj do przesmażonych warzyw.
2. Składanie zapiekanki: (Opcjonalnie: jeśli używasz makaronu – ugotuj 120 g al dente i wymieszaj z warzywami i sosem).
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
Posyp startą mozzarellą (100 g).
4. Pieczenie:
Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C, góra-dół) przez ok. 15–20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Ketchup pikantny
Ketchup łagodny
Pomidory całe bez skórki w soku pomidorowym
Najniższa cena: 4,99 zł
Kukurydza konserwowa
Fasola Czerwona
Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym
Najniższa cena: 4,99 zł
Ketchup łagodny
Najniższa cena: 10,89 zł
Sos do spaghetti oryginalny
Sos z pieczarkami
Pomidory krojone w soku pomidorowym
Najniższa cena: 4,99 zł
Pomidory krojone z bazylią i oregano
Pomidory krojone z czosnkiem (bez skórki)
Flaki wołowe w rosole
Klopsiki w sosie pomidorowym
Najniższa cena: 11,99 zł
Ketchup Pudliszek dla dzieci
Najniższa cena: 7,99 zł
Ketchup pikantny
Najniższa cena: 10,95 zł
Bigos z mięsem i kiełbasą
Najniższa cena: 9,99 zł
Passata (przecier pomidorowy)
Ketchup łagodny
Sos do spaghetti po bolońsku
Baza pomidorowa
Przecier pomidorowy o sm. smażonej cebuli i czosnku, z olejem
Ketchup ognisty
Najniższa cena: 9,99 zł
Sos włoski
Koncentrat pomidorowy (z polskich pomidorów)
Ketchup łagodny (bez dodatku cukru)
Ketchup pikantny (bez dodatku cukru)
Sos orientalne curry (pikantny)
Sos warzywny do leczo
Groszek konserwowy
Fasola biała
Koncentrat pomidorowy 30%