PUDLISZKI
Ketchup pikantny



1. Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 5–10 minut. Dodaj wodę z drożdżami i oliwę do mąki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
2. Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż przez ok. 30 sekund. Dodaj passatę Pudliszki, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
3. Składanie i pieczenie pizzy:
Rozgrzej piekarnik do 250°C (góra-dół lub z termoobiegiem). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście. Posyp pizzę serem mozzarella. Ułóż plastry ananasa. Piecz przez 8–12 minut, aż brzegi się zarumienią, a ser się roztopi i lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżą bazylią.
.

1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Przygotuj sos:
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj 300g mięsa mielonego wieprzowego i smaż przez 15 min. Dodaj 1 słoik (500 g) sosu bolońskiego Pudliszki. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10min, mieszając od czasu do czasu.
3. Połącz składniki:
Dodaj ugotowany makaron do sosu i dokładnie wymieszaj.
4. Podanie:
Rozłóż makaron z sosem na talerzach .Zetrzyj świeżo parmezan (ok. 20 g na porcję) bezpośrednio na danie. Opcjonalnie udekoruj listkami świeżej bazylii.

1. Warzywa:
Pokrój pieczarki w plasterki, cukinię w półplasterki, a cebulę w piórka. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i smaż 2–3 minuty. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 4 minuty, następnie dorzuć cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś wszystko razem ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Duszone pomidory Pudliszki dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, następnie dodaj do przesmażonych warzyw.
2. Składanie zapiekanki: (Opcjonalnie: jeśli używasz makaronu – ugotuj 120 g al dente i wymieszaj z warzywami i sosem).
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
Posyp startą mozzarellą (100 g).
4. Pieczenie:
Piecz w nagrzanym piekarniku (180°C, góra-dół) przez ok. 15–20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Ketchup pikantny
Ketchup łagodny
Pomidory całe bez skórki w soku pomidorowym
Najniższa cena: 5,79 zł
Groszek konserwowy
Kukurydza konserwowa
Fasola Czerwona
Fasola biała
Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym
Najniższa cena: 5,79 zł
Ketchup łagodny
Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem
Koncentrat pomidorowy 30%
Sos do spaghetti oryginalny
Sos z pieczarkami
Pulpety w sosie pomidorowym
Pomidory krojone w soku pomidorowym
Najniższa cena: 5,79 zł
Pomidory krojone z bazylią i oregano
Najniższa cena: 5,99 zł
Flaki wołowe w rosole
Ketchup Pudliszek dla dzieci
Ketchup pikantny
Passata (przecier pomidorowy)
Najniższa cena: 7,99 zł
Ketchup łagodny
Sos do spaghetti po bolońsku
Baza pomidorowa
Tomato Frito - przecier pomidorowy
Ketchup ognisty
Sos włoski
Koncentrat pomidorowy (z polskich pomidorów)
Ketchup zero łagodny (bez dodatku cukru)
Ketchup zero pikantny (bez dodatku cukru)
Sos orientalne curry (pikantny)
Sos warzywny do leczo
Sos meksykański pikantny
Klopsiki w sosie pomidorowym