Makaron bezglutenowy

Makaron bezglutenowy - podstawa zdrowej diety Wraz ze zwiększaniem się świadomości ludzi w zakresie spożywania zdrowej żywności i jej wpływu na organizm, rośnie popularność produktów bezglutenowych. Żywność bezglutenowa to taka, która nie zawiera w swoim składzie mieszaniny białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Występują one w większości zbóż, szczególnie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jednak osoby uczulone na gluten nie muszą rezygnować ze swoich ulubionych dań - wystarczy, że zadbają o odpowiednie zamienniki. A wybór jest naprawdę spory.Makarony bezglutenowe to jedne z najpopularniejszych produktów wybieranych przez osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową, zwaną celiakią. Rozróżniamy makarony kukurydziane, gryczane, ryżowe, a także makarony z amarantusem i ciecierzycą. Makaron bezglutenowy występuje praktycznie we wszystkich klasycznych kształtach: do wyboru masz świderki, nitki, rurki, kolanka czy pióra. W zależności od pochodzenia mąki, makaron tego typu może przybierać ciemniejszą barwę - od pomarańczowej po brązową. Zapraszamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą makaronów bezglutenowych.

Makaron bezglutenowy - jaki wybrać, który jest najlepszy?

Najpopularniejszym zamiennikiem produktów pszennych jest makaron kukurydziany, ze względu na smakowe podobieństwo do tradycyjnego makaronu. Produkuje się go przy wykorzystaniu mąki kukurydzianej i wody, a dla poprawy konsystencji czasem dodaje się także skrobię.Makarony ryżowe to grupa bezglutenowych produktów, która wyróżnia się charakterystycznym, delikatnym smakiem.Do produkcji makaronu ryżowego wykorzystuje się wyłącznie ryż i wodę, przez co jest on całkowicie bezbarwny. Makaron ryżowy może być nie tylko gotowany, ale także duszony i smażony, gdyż dobrze znosi obróbkę termiczną.Kolejny rodzaj makaronu bezglutenowego, który z powodzeniem stosowany jest przez osoby z celiakią, to makaron gryczany. Posiada on charakterystyczny smak kaszy gryczanej i właśnie obecności gryki zawdzięcza swą ciemną, brązową barwę. Makaron gryczany posiada szereg pozytywnych właściwości, a dodatkowo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że może być włączony do diety także przez diabetyków.Ciekawą bezglutenową propozycją jest makaron z amarantusem lub ciecierzycą. Amarantus, czyli nasiona szarłatu, nadają paście delikatnie orzechowy smak i ciemną barwę. Makaron bezglutenowy z ciecierzycy jest bogaty w białko, więc w połączeniu z Twoim ulubionym sosem lub warzywami może stanowić pełnowartościowy posiłek.

Sklep Frisco.pl - szeroka oferta produktów bezglutenowych

Kupując w sklepie Frisco.pl dostajesz gwarancję bezpiecznych zakupów. Jeśli jesteś osobą cierpiącą na alergię pokarmową, dzięki produktom dostępnym w naszej ofercie, możesz bez obaw przyrządzić dania na bazie makaronu. Wystarczy, że wybierzesz interesujące Cię produkty (zwróć tylko uwagę na oznaczenie!), dodasz je do koszyka, po czym sfinalizujesz płatność. Twoje zamówienie zostanie dostarczone przez naszych dostawcą o wybranej przez Ciebie porze. Zapraszamy do zakupów już dziś!