Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Kasza jaglana, jagły – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego.
Słowo pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu, który oznacza „proso”. Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i naturalnie bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso).
100% kasza jaglana pochodząca z kontrolowanych upraw ekologicznych
Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, glutenu, orzechów, nasion sezamu i selera
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i zacienionym miejscu
kaszę należy wsypać nagotującą się wodę lub mleko i gotować na małym ogniu w proporcji: 1 miarka kaszy i 2 miarki wody.
Przed gotowaniem warto ją jedynie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-20min.