... Ładowanie ...
Kapary będą dobrze komponować się z bazylią i czosnkiem. Nie należy zbyt długo ich gotować.
Dodaj do ulubionych

FRAGATA Kapary Surfines

99 g
Ważny do 01-04-2021
FriscoNowy, zapakowany
6,99
za 1 szt. / 99 g
70,61 / kg
EAN: 8410134602001
Cena za kg:70,61
Waga:99 g
Marka:FRAGATA
EAN:8410134602001
Kapary są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce i Stanach Zjednoczonych. O kaparach wspominał już Pliniusz Starszy, wiadomo że były znane przez starożytnych Greków. Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. Najlepiej jest dodać je, gdy np. sos jest ciepły. Kapary przyczyniają się ograniczenia wzdęć, mają właściwości antyreumatyczne, poprawiające funkcjonowanie wątroby. Napary z korzeni i kory krzewów są używane w leczeniu anemii i artretyzmu.