QAFP

System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) – został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej. Założenia Systemu opracowali naukowcy z wiodących ośrodków akademickich w Polsce we współpracy z praktykami i ekspertami z branży mięsnej. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP został uznany za krajowy system jakości żywności. Od początku zyskał wsparcie organizacji konsumenckich oraz uznanie najlepszych ekspertów i naukowców na polskim rynku. Długoletnia strategia dla Systemu przewiduje jego udoskonalanie i rozszerzanie na kolejne produkty.

Jakość w systemie QAFP kształtowana jest w całym procesie produkcyjnym „od pola do stołu”, zaczynając od doboru wyselekcjonowanych ras zwierząt, poprzez produkcję, pakowanie, aż po dystrybucję. Na każdym z tych etapów uczestnik Systemu spełnia restrykcyjne wymagania potwierdzone kontrolą niezależnej Jednostki Certyfikującej.

Mięso wieprzowe QAFP

- Mięso pochodzi od polskiego producenta ze starannie wyselekcjonowanych hodowli.
- Dbamy o odpowiednie żywienie zwierząt, dzięki czemu mięso wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi.
- Wybieramy tylko najlepsze kulinarne elementy tj. schab, szynkę, łopatkę, polędwicę czy karkówkę.
- Nie nastrzykujemy mięsa i nie dodajemy do niego dodatkowych substancji.
- Pakujemy tylko świeże, niemrożone mięso.
- Główne cechy mięsa QAFP to smak, kruchość, delikatność oraz wysoka jakość.

Mięso drobiowe QAFP

- Drób produkowany z należytą starannością i kontrolowany w całym cyklu produkcyjnym, w myśl zasady, że każda czynność może wpłynąć na końcową jakość.
- Karmy, które stosujemy w produkcji drobiu są przygotowane z wysokiej jakości składników i odpowiednio zbilansowane.
- Przestrzegamy szczegółowych wytycznych, określających sposób żywienia ptactwa, dbałość o higienę i bezpieczeństwo, a także troskę o dobrostan zwierząt i środowisko naturalne.
- Mięso drobiowe powstaje bez nastrzykiwania, czy wprowadzania jakichkolwiek dodatkowych substancji.
- Wysoka jakość mięsa zamknięta jest w nowoczesnym opakowaniu typu MAP (Modified Atmosphere Packaging), gwarantującym zachowanie pełnego bezpieczeństwa oraz dłuższej świeżości.
- Pakujemy tylko świeże, niemrożone mięso.
- Główne cechy mięsa QAFP to smak, kruchość, delikatność oraz wysoka jakość.

Wędliny QAFP

- Produkowane z wysokiej jakości surowca QAFP.
- Zakaz w procesie produkcji stosowania mięsa odkostnionego mechanicznie
- Zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach m.in. glutaminianu sodu.
- Produkty charakteryzują się wysoką zawartością mięsa.
- Stosujemy tylko naturalne przyprawy.
- Dbamy, by produkty miały niską zawartość soli.

Kampania „Certyfikowana jakość na polskim stole” finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
1 szt.
6 szt.
Ważny do 17-10-2022
1 szt.
6 szt.
Ważny do 09-10-2022
1 szt.
6 szt.
Ważny do 11-10-2022
Ważny do 11-10-2022
Ważny do 10-10-2022
Ważny do 19-10-2022
Ważny do 16-10-2022
Ważny do 11-10-2022
Ważny do 18-10-2022
Ważny do 12-10-2022
Ważny do 27-10-2022
Ważny do 18-10-2022
Ważny do 18-10-2022